想問哨牙係味淨係可以用箍牙黎解決?

kayancc
|
大女細細個就開始有門牙有小小突的無理到,但佢依加愈大2隻門牙都愈黎愈突,想問,可以點?最快可以幾快箍完?有無其他辦法?
tsung
|
箍牙可以矯正哨牙及所有咬合不正的牙齒
mercurycc
|
每人情況唔同去見醫生評估。
桃桃子Maggie
|
磨牙都可以,但唔係個個都得,多數都會箍。
kayancc
|
mercurycc 發表於 18-7-2 21:39
每人情況唔同去見醫生評估。
但呀女好唔中意箍牙, 佢話好醜樣, 上次約左consult但最終佢都唔肯去

eggcarol
|
kayancc 發表於 18-7-8 22:39
但呀女好唔中意箍牙, 佢話好醜樣, 上次約左consult但最終佢都唔肯去

...

你作為呀媽更加應該逼個女快D箍牙吧!哨牙真係一定要整返整齊
fghjkl
|
kayancc 發表於 18-7-2 21:36
大女細細個就開始有門牙有小小突的無理到,但佢依加愈大2隻門牙都愈黎愈突,想問,可以點?最快可以幾快箍完 ...

小朋友幾大?如果未换晒牙,可試戴一種牙套矯齒,只是睡觉時戴,佢作用是改善萼骨的弧度,好像2條路軌引導牙仔到正確位置,牙医話未必日後吾洗箍牙,但如果箍會簡單好多及不用脱牙,我小朋友戴了半年,好明顯改善了

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
barbiechan330
|

...

我覺得妹妹可以試下隱適美 隱形箍牙,我睇林靜怡醫生解釋得好詳細同take care得好好,可能佢都有個仔,所以好識氹小朋友,我個仔一開始好驚,後尾同林醫生熟左好中意。依家反而後悔無一早帶仔仔去
mercurycc
|

...
如果佢唔肯去無得迫,因為箍牙時無痛的,試下同佢講,只係比醫生評估下,
睇下重病無其他問題,咬合問題都好重要,
睇完再問下醫生佢箍牙黃金期係幾時?
等佢考慮下先。
little06
|
可以好似之前jm 講咁訓覺戴牙膠,咁都頂唔順嘅,大個直情做牙套算。
Fionhohoho
|

...

愈細做愈好,我成27歲先cool
醜左十幾廿年
如果小朋友係同我一樣哨牙,我點都會勸佢cool
wan_sosin
|

...

佢知唔知第日哨牙更難睇?
kayancc
|
barbiechan330 發表於 18-7-8 23:39
我覺得妹妹可以試下隱適美 隱形箍牙,我睇林靜怡醫生解釋得好詳細同take care得好好,可能佢都有個仔,所 ...
所以你仔依家cool緊? 要cool幾耐? 洗唔洗脫牙果D架?

kayancc
|
Fionhohoho 發表於 18-7-9 10:00
愈細做愈好,我成27歲先cool
醜左十幾廿年
如果小朋友係同我一樣哨牙,我點都會勸佢cool
哨牙其實真係好唔好睇, 希望佢明白啦, 你27歲先cool cool左幾耐? 可以分享多小小嗎
kayancc
|
fghjkl 發表於 18-7-8 22:53
小朋友幾大?如果未换晒牙,可試戴一種牙套矯齒,只是睡觉時戴,佢作用是改善萼骨的弧度,好像2條路軌引導 ...
哨牙都可以嗎? 換哂牙咁濟啦, 淨係訓教果幾日鐘就可以?
fghjkl
|
kayancc 發表於 18-7-10 13:20
哨牙都可以嗎? 換哂牙咁濟啦, 淨係訓教果幾日鐘就可以?

係呀!我小朋友10歲,已戴半年明顯改善,可去牙医咨询下,第一次咨询就算吾join 都吾收费
heheboy
|
我細個又係覺得cool牙好醜樣所以吾肯去cool,到大個發現吾cool牙先係醜樣佢大個就會明
hhmum
|
我都好後悔冇同個女箍牙 個醫生又嚇佢要剝十幾隻牙(政府),佢聽到後好驚我話點會剝十幾隻咁多佢嚇你吾想你做姐 佢係都話吾剝最終放棄左吾箍,其實真係好肉酸,我真係後悔當初冇迫佢
Ashleycorina
|
帶佢去整透明嗰個吖。

野原美冴
|
唔係咁簡單的,要去矯齒科檢査,照x-ray, 醫生判斷究竟咩原因導致d牙哨出來,然後決定究竟係箍牙丶矯正手術丶定係其他方法。