1胎開刀,2胎想順產,可以嗎?

蚊蚊7368
|
我第一胎因為胎盤前置所以早產開刀,依家第二胎27週胎盤正常冇問題,我都問過醫生話可以試下順產,但係就唔可以打催生針,因為會令條巴行好易爆口,聽完醫生講真係有d淆淆地,原本我一心都係想自己生,依家攪到我1516咁,請問下有冇媽媽試過咁情況呢?
hoimin
|
你兩胎相隔幾耐?
蚊蚊7368
|
hoimin 發表於 18-7-3 01:04
你兩胎相隔幾耐?

3年呀,醫生話有6成機會會爆發,姐係1000:8咁wo
Nbs
|
蚊蚊7368 發表於 18-7-3 05:45

6 成唔係即係差唔多一半咩 !? 同 1000 個有 8 個爭好遠喎。 6 成係超級超級高喎
蚊蚊7368
|
Nbs 發表於 18-7-3 07:31
6 成唔係即係差唔多一半咩 !? 同 1000 個有 8 個爭好遠喎。 6 成係超級超級高喎
...

2個都係醫生話我知既,所以我都1516,羅羅亂咁,我去醫院覆診次次都話自己生,次次d醫生都冇咩野講,係早幾日覆完,今次呢個醫生就講呢d野囉
但生真係好想自己生,因為大仔好痴我既,生怕照顧唔佢,身邊又冇咩呢類媽咪分享我知,所以生都唔知點
Carly0921
|
回覆 蚊蚊7368 的帖子

最好唔好,通常第一胎開刀,第二胎都必是開刀的
hoimin
|
蚊蚊7368 發表於 18-7-3 05:45

6成好高機會喎!真心唔建議 因為你唔知第二胎會唔會過期居留 有機會醫院要幫你落催生藥 生BB本身已經好高風險 又多可能性發生 揀返開刀比較安全 產檢主動問下醫生意見 大B3歲應該好生性 會明白媽媽幾日唔舒服 好快會返屋企陪佢!
蚊蚊7368
|
Carly0921 發表於 18-7-3 12:32
回覆 蚊蚊7368 的帖子

最好唔好,通常第一胎開刀,第二胎都必是開刀的

係囉 我見好多媽媽都係咁 我再同屋企人傾下先
蚊蚊7368
|
hoimin 發表於 18-7-3 14:47
6成好高機會喎!真心唔建議 因為你唔知第二胎會唔會過期居留 有機會醫院要幫你落催生藥 生BB本身已經好高 ...

如果過期居留就100%開刀喇,只係穿水見紅可以試生,醫生都係建議我自己試生先,有咩事佢話即刻開刀囉,不過如果早點決定,應該會比定期我入院生囉
GCHK
|
hoimin 發表於 18-7-3 14:47
6成好高機會喎!真心唔建議 因為你唔知第二胎會唔會過期居留 有機會醫院要幫你落催生藥 生BB本身已經好高 ...

對,六成有D高,我都唔係好建議
haha748494
|
始終有風險,我會選擇開刀,我兩胎相隔10年,醫生話可以順產。我都直接開刀。
seaofcandy
|
我識人第一胎開刀,第二胎自己順利順產,兩個相隔兩年多,當時反而係醫生要佢自己順產,唔俾佢揀開刀(唔知係唔係政府醫生關係)

不過最緊要都係問返醫生意見,又要睇BB大細,最緊要你同BB嘅安全,你有冇政府、私家兩邊睇?問多個醫生拎多啲意見囉
蚊蚊7368
|
seaofcandy 發表於 18-7-4 17:00
我識人第一胎開刀,第二胎自己順利順產,兩個相隔兩年多,當時反而係醫生要佢自己順產,唔俾佢揀開刀(唔知 ...

政府一直都叫我自己試左先既,因為我今胎冇咩問題,size又Ok,我自己食野睇緊d,因為驚個肚大太影響順產囉
私家我2個月先睇一次,不過黎緊星期二會返去照,到時再問問私家既醫生叫佢比比意思囉

我想問下你朋友第2胎順產生左幾耐?因為我第1胎35wk就開刀,冇咩經歷過大痛,又驚好似人地生第一胎咁痛好耐
蚊蚊7368
|
haha748494 發表於 18-7-4 16:19
始終有風險,我會選擇開刀,我兩胎相隔10年,醫生話可以順產。我都直接開刀。 ...

如果我夠10年一定簡順產,始於順產對bb好處多d
hielainehk
|

我朋友政府醫院生,第一胎開刀,第二胎本來醫生預佢開刀,但佢想順產對bb好啲,醫生話無問題,不過佢生第二胎就好後悔,十級痛好難頂,佢痛左10小時。如果有6成機會爆線太高,博唔過,不如問多個醫生意見,多數私家生一定話要開刀。
SVbaby
|
我識人第一個開刀,第二個相隔6年順產。

我第一胎本來想順產,但胎位不正開刀,傷口埋得ok又唔太痛,感覺不錯。之後聽人講返生仔D恐怖經歷,反而覺得自己有D幸運。
seaofcandy
|
蚊蚊7368 發表於 18-7-7 00:06

政府一直都叫我自己試左先既,因為我今胎冇咩問題,size又O ...

佢痛左24個鐘,但係佢話唔算係好痛,因為中間時宮縮疏左,同埋佢唔識用力。

不過痛幾耐真係因人而異,好難講。
amuroo
|
第一胎開刀,第二胎想順產 應該同一般人第一胎一樣甘痛

不過政府照理會叫你試順產,如果無咩大問題。因為back up 都是當值醫生緊急開刀。

私家就一定要你開刀,慳番大家時間。

睇下你是在政府 或私家生。
蚊蚊7368
|
hielainehk 發表於 18-7-7 05:33
我朋友政府醫院生,第一胎開刀,第二胎本來醫生預佢開刀,但佢想順產對bb好啲,醫生話無問題,不過佢生第二 ...

我就係掙扎緊個6成幾,我會問多個醫生既,個個醫生都唔同講法
蚊蚊7368
|
SVbaby 發表於 18-7-7 06:30
我識人第一個開刀,第二個相隔6年順產。

我第一胎本來想順產,但胎位不正開刀,傷口埋得ok又唔太痛,感覺 ...

我又係個傷口埋口醫生都話冇問題,好靚,我個時生完1個月左右就唔痛喇,到依家都冇咩痛過既