嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

呀仔一直只食奶, 固體食好少, 同埋體重唔達標, 好瘦小, 我知佢唔食無得迫, 但有無家長的小朋友都係咁但大大下又食返多啲?

複式洋房

laibebemama 發表於 18-7-3 12:17
呀仔一直只食奶, 固體食好少, 同埋體重唔達標, 好瘦小, 我知佢唔食無得迫, 但有無家長的小朋友都係咁但大大 ...

有時B瘦小唔關食物事 可能遺傳父母瘦小基因也有影響。我B女初生一個月,吃的份量總是不達標,醫院經常要我加倍努力喂奶,但她都是斯文、滋油咁吃到人地同齡B的2/3,有時會忽然一餐吃好多,有時又少番,我方法係逐D加個奶量上去,或者一餐分兩次吃,會搞成1-1.5小時,或者甚至吃完之後半小時我再補奶,湊夠個數 為了就是她吃多點。媽咪你試下喂距吃東西時間拖長點,即使距當下吃完少少就飽,你隔多一陣或者半小時再喂,我B女就係咁慢慢吃得多些少。

伯爵府

回覆樓主

幾大? 我大仔固都差, 唔肯食肉/ 固體食物。 我打糊打到2歲(邊睇youtube邊餵)自己只係肯食白飯。 到2.5先肯自己食肉。
而家3.5算肯食, 但係都仲瘦, 得35渣
平時Mc donald , 炸野, 雪糕咩都比佢食, 都谷唔肥
laibebemama 發表於 18-7-3 12:17
呀仔一直只食奶, 固體食好少, 同埋體重唔達標, 好瘦小, 我知佢唔食無得迫, 但有無家長的小朋友都係咁但大大 ...
Hello laibebemama, 明白囝囝食得唔多, 影響體重, 媽媽會擔心。媽媽做得好好, 如果強迫佢食, 有可能有反效果架。媽媽試下係食物嘅色, 香, 味著手; 選用天然/多元化食材、顏色鮮艷、配搭新穎、用天然嘅味道吸引囝囝嘅食慾, 有可能肯食返多d嘢架。 囝囝而家幾大呀?
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至