其實公屋.......世襲.........公平嗎? 但政府都做唔到的什麼

20150618bb
|

我都由公屋出來,而家有的已經好富貴仲係佔據著,有的根本唔想交出公屋,但佢已經買左私人樓,政府要唔要改革呢? [年租計] 會唔伯真係有需要人士入住呢?10年?15年?20年?唔可以永遠住落去,大家有什麼意見?
小可愛11
|
20150618bb 發表於 18-7-3 12:33
我都由公屋出來,而家有的已經好富貴仲係佔據著,有的根本唔想交出公屋,但佢已經買左私人樓,政府要唔要改革呢 ...
火辣辣嘅 topic
helen02
|
本地世襲我覺得公平.............

因為所謂"富戶"其實都係............窮人黎
至於內地有車有樓落黎做戲,我睇唔透
不過呢個永恆話題都係令社會造成分化其中一個原因
小軒軒
|
我都由公屋出來,而家有的已經好富貴仲係佔據著,有的根本唔想交出公屋,但佢已經買左私人樓,政府要唔要改革呢 ...

其實已經無世襲,純粹快人一步,都係要重新簽租約同審查

唔交公屋係另一類,唔可以混為一談
ada0707    發表於 18-7-4 12:49
Mrs.Chan
|
無世襲啦
20150618bb
|
小軒軒 發表於 18-7-3 12:37
其實已經無世襲,純粹快人一步,都係要重新簽租約同審查

唔交公屋係另一類,唔可以混為一談
有過案................佢係户主個仔,佢有落名,但户主千古左,仲住緊,甘算唔算
lovececing
|
世襲好似冇左啦,只是後代如果都合乎資格經過審批先有得留低
ecling    發表於 18-7-6 13:14
20150618bb
|
helen02 發表於 18-7-3 12:36
本地世襲我覺得公平.............

因為所謂"富戶"其實都係............窮人黎
富户.......唔知你把尺点度?
怪獸青BB
|
戶主過身仔女如果有名都要再過審查ga,一超都會照out
helen02
|
回覆 20150618bb 的帖子

咁當然係講緊普通打工仔捱左好多年,叫做儲落100-200萬準備退休但又睇得出無持續收入都係搵得果1-2萬就退休果隻.......其實所謂既"富"就係佢地來緊果30年零收入日子既晚年錢..........
20150618bb
|
lovececing 發表於 18-7-3 12:43
世襲好似冇左啦,只是後代如果都合乎資格經過審批先有得留低
[經過審批]有200兩黃金放保險箱,呢類型可留低嗎?
brindlewin
|

應該已取消咗好耐。
但好多人唔申報/拖/賴/霸.....
H D又冇效率,一味只識起樓冚住投訴。
shop_baby
|
我覺得如果住戶有人有買樓就要除名,人少就要搬細單位,80歲以上豁免搬細單位,實在太多老人後來被孫子孫女加名同住,實際係怕老人走左間屋被收回
lovececing
|
20150618bb 發表於 18-7-3 12:48
[經過審批]有200兩黃金放保險箱,呢類型可留低嗎?

咁呢d問題已經唔係世唔世襲嘅問題,係第二個問題喎
siuba
|
20150618bb 發表於 18-7-3 12:42
有過案................佢係户主個仔,佢有落名,但户主千古左,仲住緊,甘算唔算

咁都要個仔夠窮,唔超額先可以留底,房處係要重新審核的。

我個FD同佢老豆相依為命住間公屋,佢老豆上年去咗,佢話房署即出信叫佢提交入息,仲新資產審核,佢話查得好嚴,淨係銀行信都要睇一年,總之房署就同佢玩咗成年,不停交文件,一出糧就要俾一份當月入息証明房署,幾經艱難先由佢老豆個名轉落佢名度。

世襲意思,係咪以前戶主死咗,唔洗審核資產就直接可以轉名落仔?
20150618bb
|
怪獸青BB 發表於 18-7-3 12:46
戶主過身仔女如果有名都要再過審查ga,一超都會照out
由其是好像舊型[門口對門口]經過甘多年,無錢都唔信,用年租方式會公平的
helen02
|
只可以講本地人唔著數,太多野比人查到
其實依家社會風氣係"不患寡而患不均,不患貧而患不安"

依家生活對比起上一代係叫做方便好多同科技發達,但以前個個一齊捱睇到上樓1希望同埋可以儲錢,大家都係左鄰右里由細玩大

依家我地眼見新來港人士一來好似無咩付出就全部著數拿哂,自己就仲係打工納稅養埋佢地,就會搞到心理唔多平衡............因為佢地好多時都未必係最緊急果批但就因為識玩程序,港府又無能力查佢地海外(內地)物業搞到打哂尖.........
20150618bb
|
siuba 發表於 18-7-3 12:52
咁都要個仔夠窮,唔超額先可以留底,房處係要重新審核的。

我個FD同佢老豆相依為命住間公屋,佢老豆上年 ...
如果個個早就...............做好唔辰現金............成200兩黃金放在..............箱,你地又点審核
onlam2005
|
所以咪有富戶政策,
逐步嚟啦,
一刀切都易引起社會動盪.
反而,
我覺得應該設立返租管.
20150618bb
|
lovececing 發表於 18-7-3 12:52
咁呢d問題已經唔係世唔世襲嘅問題,係第二個問題喎
仲住...........你地吹呀