自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

shop_baby 發表於 18-7-3 12:50
我覺得如果住戶有人有買樓就要除名,人少就要搬細單位,80歲以上豁免搬細單位,實在太多老人後來被孫子孫女 ...

現有租戶唔可以加孫名
除非個孫父母雙亡

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

kk80400 發表於 18-10-4 22:31
一入電腦就知道已婚定未婚,可能佢呃你啫,一係佢父母已經買咗果層公屋,甘就有可能仲住,但洗唔洗補地價 ...

政府叻咗好多!⋯⋯

男爵府

kk80400 發表於 18-10-4 22:31
一入電腦就知道已婚定未婚,可能佢呃你啫,一係佢父母已經買咗果層公屋,甘就有可能仲住,但洗唔洗補地價 ...

因為小朋友出世紙就當係法定伴侶?咁而家好多人都生咗小朋友照樣唔結婚,小朋友同媽媽兩個名去申請公屋,但小朋友出世紙上都照寫爸爸名架,咁呢啲都一樣當法定伴侶?

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

lavender_baby 發表於 18-10-4 23:14
因為小朋友出世紙就當係法定伴侶?咁而家好多人都生咗小朋友照樣唔結婚,小朋友同媽媽兩個名去申請公屋, ...

當時係甘 我老闆都有同佢拗咗段時間,最後佢唔知係咪嚴煩就退步咗就真係唔知啦,我淨係知佢要嘔返2年老人金比政府,佢仲成日拎黎講
日本の平安を祈ります

公爵府

2018復活節勳章

要審查過資產收入,合資格先可以批新租約,唔覺有咩唔公平。

侯爵府

洋洋 發表於 18-10-4 22:44

啱啱checked, 相信個仔應該超過,因佢兩人比緊雙倍租,收入應 ...

對、過60 便可長住, 豁免申報資產及入息
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

20150618bb 發表於 18-7-3 12:58
如果個個早就...............做好唔辰現金............成200兩黃金放在..............箱,你地又点審核 ...

如果真是這樣做,真是超級笨蛋, 執條襪帶累身家~

試想十多年前把這些不能見光的錢去買樓,現在升值十倍八倍~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

洋洋 發表於 18-10-4 19:05
戶主死咗,子女如果超過資產,係咪比雙倍租就得?而不是要走呢

唔係,是旦一樣爆都要 out
除非全屋人都過六十歲

男爵府

哈哈笑咯 發表於 18-10-4 22:06
我同事父母係戶住,呢個同事亦有戶籍,但佢老公有私人物業,我同事成日講佢父母死了後仍可以繼續住呢間公 ...

結左婚,執正嚟講係要退戶藉,只可留一個已婚仔女名。父母死左,而個女已婚,要做全面資產審查,你估房署會唔會咁傻,見你結左婚都唔問?

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

大力大力 發表於 18-10-5 06:46
如果真是這樣做,真是超級笨蛋, 執條襪帶累身家~

試想十多年前把這些不能見光的錢去買樓,現 ...
同意.......................非常

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

20150618bb 發表於 18-10-8 12:14
同意.......................非常

不要從別人的嘴裡去認識我

首頁

尾頁

跳至