想問下西半山好住嗎?

elegantee
|
本身太古坊返工,預算上買到西半山入門級(5百呎單位),但無揸車。有無人住緊或住過西半山可以分享下。
jaycee_mami
|
西半山入門級, 包括般含道和高街嗎?

這兩條街近年開左不少酒吧, 常常在深夜有嘈音問題!
cheechi
|
elegantee 發表於 18-7-3 18:59
本身太古坊返工,預算上買到西半山入門級(5百呎單位),但無揸車。有無人住緊或住過西半山可以分享下。
...

入門級即係邊幾條街?知道先比到意見
mykate
|
jaycee_mami 發表於 18-7-3 19:23
西半山入門級, 包括般含道和高街嗎?

這兩條街近年開左不少酒吧, 常常在深夜有嘈音問題!

西半山係般咸道打上,高街唔算。

PS# 高街好多酒吧,非常嘈。
我住得高過般咸道,都會偶爾聽到d 醉酒客叫囂。。。

可愛教主2
|
mykate 發表於 18-7-3 21:16

西半山係般咸道打上,高街唔算。

有西半山咁有冇東半山、中半山?
mykate
|
可愛教主2 發表於 18-7-3 21:20

有中半山
堅尼地道,梅道,寶雲道 etc 就係

CWB 渣甸山,畢拉山 etc 係東半山

MagDog
|
可愛教主2 發表於 18-7-3 21:20

有呀!東半山即是賽西湖。中半山就係帝景園,地利根德閣咁。
ymw9090
|
...

般含道都很方便,也很靜,交通有地鐵,巴士及小巴,無揸車也方便。
mykate
|
MagDog 發表於 18-7-3 21:25

賽西湖係咪叫北半山?
MagDog
|
mykate 發表於 18-7-3 21:28
賽西湖係咪叫北半山?

係呀!一時搞亂了。唔該晒
chanti
|
mykate 發表於 18-7-3 21:28
賽西湖係咪叫北半山?

賽西湖叫寶馬山。未聼過有北半山。
papagirl
|
居民質素比其他區好,就算是內地來的都較有禮,住呢區比較身心舒(emoji)
chanti
|
MagDog 發表於 18-7-3 21:25

東半山司徒拔道一帶
mykate
|
chanti 發表於 18-7-3 21:31

半山區(英文:Mid-levels)是香港島一個形容住宅區的統稱,當中有廣義及狹義兩個意思。當中狹義半山區位於太平山山頂及中環之間。由於鄰近核心商業區、交通方便,是多個世界最昂貴的高尚住宅所在地。

廣義半山區可細分為東、中、北、西四部分:中環、上環、西環的為「西半山」(當中鄰近中環、上環為狹義的半山區);麥當奴道/堅尼地道及寶雲道等近灣仔的為「中半山」;而銅鑼灣一帶(包括渣甸山及畢拉山)稱作「東半山」,而北角的即寶馬山稱之為「北半山」,根據2011年香港人口普查結果,東半山最富有,其次為中半山及北半山,西半山居民以較高收入的中產爲主,當中前三者收入相若,後者(中環半山)則只有前三者的60-70%,但仍略高於部份的中產區如太古城西的62,370[1]。
若曦
|
住般咸道附近好方便,近正街街市,多餐廳, 又近地鐵口. 做運動可去中山紀念公園. 不要揀堅道嗰邊, 搭車買餸都不便.
Ahbemama
|

家人住般含道,去地鐵5分鐘,唔駛揸車,買嘢有welcome and international...24小時老麥,住客的質素較高...就算放假行去中環都係20分鐘, 好方便

至於高街,第一至第三街,西邊街,地段冇甘靚架..
pomanlife
|

寶馬山不係在北角咩?
washipig
|
pomanlife 發表於 18-7-3 22:06
寶馬山不係在北角咩?

係北角上面的半山
luvkaka
|
...

我未結婚時奶奶成日叫我老公買果到,但極度不方便除了返中環,我自己返中環冇問題但老公不是,佢去边都唔就腳,奶奶target果边已經係靜d,但我地又嚴隔sip
最後都冇買到。
luvkaka
|

果區係叫北半山