自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Pulmma 發表於 18-10-17 10:45
般含道, 我住過, 半夜係勁嘈

d車聲好嘈?

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

breadcheung 發表於 18-10-17 11:27
d車聲好嘈?

酒店d醉酒佬, 係勁嘈

JD930    發表於 18-10-19 11:33

大宅

住中半和西半,住客質素係ok gei 連小朋友都比較有禮貌,500零呎單位其實買得過,per sq price 比而家新樓唔係貴好多,地址靚,實用率都頗高,我自己覺得如果般咸道和堅道向馬路的話其實空氣都好差,同埋成日塞車,相比下羅便臣道空氣好啲,兩公婆的話買超市餸都OK,管理費唔過分,講住干德道環境最好,單位大空氣好,但五百零尺單位應該不多,主要靠的士,小巴得一架,如果返太古坊可塔大廈Shuttle Bus落金鐘轉地鐵

珊瑚宮

leng1999 發表於 18-7-4 06:59
返太古緊系考慮東半山好過啦。囉苦黎辛咩

珊瑚宮

月見草 發表於 18-10-17 02:02
之前小朋友響西半山返幼稚園,返工時間塞車巴士勁迫,落中環兩、三個站都等餐死!
你想住西半山是否因為校 ...

落中環行落扶手電梯都不用10mins 駛乜搭車

伯爵府

西半山,交通唔方便。如果太古坊返,我會考慮太古城附近。

大宅

推薦近香港大學站寶翠園

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

backtohome2005 發表於 18-10-17 20:39
推薦近香港大學站寶翠園

寶翠呢邊夠靜又有電梯上山落山,不過最細單位建築面積都8百幾呎!

大宅

raven 發表於 18-10-17 21:04
寶翠呢邊夠靜又有電梯上山落山,不過最細單位建築面積都8百幾呎!

我住干德道新樓细單位,其實响路邊車聲有d 嘈,3号小巴落中環成日冇位,其實不太方便

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 patsm 的帖子

寶翠出中環梗係行上路啦! 幾乎架架巴士都出中環, 仲有隔離就係香港大學站。

大宅

樓主搬咗去西半山未?我都睇緊西半山啲樓,般咸道同羅便臣道

大宅

elegantee 發表於 18-7-3 23:19
睇緊般咸道,巴炳頓道同羅便臣道嘅細單位,覺得環境幾好。但始終未住過,唔知係咪真係咁好。希望各位分享多D ...

真羡慕樓主,果边细单位真好貴

男爵府

vanessa_yuen 發表於 18-12-20 13:22
樓主搬咗去西半山未?我都睇緊西半山啲樓,般咸道同羅便臣道
如果依家㨂西半山樓,我未必考慮羅便臣道,主要因為唔近地鐵。我寧願考慮西營盤站附近那些,鐘意新樓就㨂高街附近,唔介意舊少少,我會揀列堤頓道、巴炳頓道,感覺上清靜好多,唔似般含道那些咁鬧市,但又可以步行落去西營盤站坐地鐵。

珍珠宮

畀面勳章

月見草 發表於 18-7-4 01:28
早幾年曾經住過嗰邊,每朝單程交通都好塞!

我近HKU, 般含道返工放工好塞下, 因為來/往都得一條行車線, 巴士/小巴/校巴上落停站就有排塞. 如果沿般含道又住低層, 我覺得會嘈, 近高街仲衰, 呢幾年開酒吧, 有時D老外發酒瘟就半夜都嘈.

不過, 呢邊地鐵方便, 算叫做近街市, 居民整體都係較斯文, 附近HKU好多內地學生, 都係斯文既.

大宅

ajfamily 發表於 18-12-20 14:46
如果依家㨂西半山樓,我未必考慮羅便臣道,主要因為唔近地鐵。我寧願考慮西營盤站附近那些,鐘意新樓就㨂高 ...

其實我打算睇近電梯嗰啲,可以直接落中環。西營盤站都會考慮,但高街就唔好了,太多酒吧

複式洋房

回覆 vanessa_yuen 的帖子

揀中咗柏道一個小單位,我都想住列提頓道,但買唔起
對於我呢啲要返工人士,想住西半山又要有地鐵,真係揀柏道般咸道巴丙頓道列提頓道最好

公爵府

保值的話, 一定保值的. 但係生活上要慢慢習慣了. 有心理準備要行多D路, 這區的人都係較行得的. 有街坊早上會行去維園做運動, 然後乘巴士番上山的. 晚上都幾安靜的 (要住高D, 唔好近D酒吧) , 治安都好的. 購物可能麻煩D, 因為附近都無大型SHOPPING MALL. 要買野可能乘巴士去灣仔 或者去 CWB 會好D. 星期六,日飲茶 最好, 因為中上環的酒樓, 星期六日都有特價的.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

住西半山去太古坊,會唔會有d 遠?

侯爵府

elegantee 發表於 19-1-24 23:47
回覆 vanessa_yuen 的帖子

揀中咗柏道一個小單位,我都想住列提頓道,但買唔起

我都有睇過西半山柏道、等一帶樓、真係好實用、房大廳大一梯三至四伙。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

首頁

尾頁

跳至