想去私家醫院1月順產,有咩要注意?

candykinder
|
宜家12W啦,家住將軍澳,但係我到宜家都仲未book床位,仲未決定係邊間私家生好?大家有無推介?
kalsisi
|
candykinder 發表於 18-7-4 20:48
宜家12W啦,家住將軍澳,但係我到宜家都仲未book床位,仲未決定係邊間私家生好?大家有無推介?
...

要咁早book架?
candykinder
|
kalsisi 發表於 18-7-4 23:00
要咁早book架?

其實應該唔洗咁早book ge, 不過想知大家去邊間私家順產呀!
kalsisi
|
candykinder 發表於 18-7-6 13:20
其實應該唔洗咁早book ge, 不過想知大家去邊間私家順產呀!

我一心諗住港安咋,你順定開刀?
jellybeanbean
|
我醫生會幫我book但係佢話唔洗咁快.. 我預產期係1月2但係我媽咪話通常無咁準喎..

我上一個係順產,黎緊呢個都會!
Wingwing1223
|
...

搵左醫生未?最主要睇下你醫生邊間醫院有掛單!如果book法國醫院就要26W前落訂,其他醫院應該唔使咁快!我都係住將軍澳,我打算法國或者浸會生,月尾見醫生就要決定!
iamfionapang
|
應該係睇你的醫生在那間醫院有掛診
早要book的醫院應該係法國(平)同埋養和
不過唔好估估下,都係你直接問下你個醫生,佢/診所姑娘會幫你send form同叫你去比deposit etc
Bonnietsai
|
Wingwing1223 發表於 18-7-6 22:48
搵左醫生未?最主要睇下你醫生邊間醫院有掛單!如果book法國醫院就要26W前落訂,其他醫院應該唔使咁快!我 ...

法國醫院大概係咩收費呀?
abbykong1234
|
...

我33週
今天先去浸會落訂
依家無大陸人爭 唔駛急
Bonnietsai
|
Bonnietsai 發表於 18-7-7 00:03
法國醫院大概係咩收費呀?

之前睇左2個醫生 都係浸會既 開刀6-7萬
而家仲未決定去邊呀
而家先13週
candykinder
|
kalsisi 發表於 18-7-6 19:56
我一心諗住港安咋,你順定開刀?

我順產呀,宜家諗緊邊間醫院好!好似無一間近將軍澳咁

聽講係私家生仔,由產檢開始就要跟定幫你接生果位醫生,所以比較心急想盡快決定係邊度生,同埋搵邊位醫生接生呀!
wcbbbbbb
|
candykinder 發表於 18-7-7 14:54

聽講係私家生仔,由產檢開始就要跟定幫你接生果位 ...

揀左心儀醫生先
個醫生邊度掛牌就邊度生
candykinder
|
wcbbbbbb 發表於 18-7-7 15:02
揀左心儀醫生先
個醫生邊度掛牌就邊度生

我暫時未有心儀既醫生,宜家一路research緊咋!
改造人
|

咁又唔洗急,周圍試下幾個唔同醫生比較下先啦,我第一胎時係開頭試咗幾個,14周揀定一個,到第二胎就開頭跟定一個,但27周試咗第二個覺得更好先再臨時轉所以其實無咩所謂,一日未去醫院落訂一日你都仲可以揀。咁當然如果越早由一個醫生跟到尾就更好啦
Babyloveypig
|

將軍澳去法國,浸會都好快啊,的士唔使半個鐘就到
candykinder
|
Babyloveypig 發表於 18-7-10 01:30
將軍澳去法國,浸會都好快啊,的士唔使半個鐘就到

浸會係咪貴過法國好多架? 如果仁安會唔會太遠呢?
Babyloveypig
|
candykinder 發表於 18-7-12 00:14
浸會係咪貴過法國好多架? 如果仁安會唔會太遠呢?

應該都係貴幾千,仁安都吾遠啊。我可能係北區去法國生添,我咪仲遠(打算試順產先)
candykinder
|
Babyloveypig 發表於 18-7-12 01:19
應該都係貴幾千,仁安都吾遠啊。我可能係北區去法國生添,我咪仲遠(打算試順產先)
...

你打算搵邊位醫生幫你接生啊?
yopiwai
|
我都係住將軍澳,預產期1月尾,諗住去聖保祿,但醫生話唔使咁早book,我都擔心唔知會唔會無位🤦🏻‍♀️
candykinder
|
yopiwai 發表於 18-7-30 22:33
我都係住將軍澳,預產期1月尾,諗住去聖保祿,但醫生話唔使咁早book,我都擔心唔知會唔會無位🤦&#12 ...

聖保祿貴唔貴啊?