有無需要學phonics ?

李露眉
|
請問有無用??我以前,無phonics 學的,
所以唔知phonics 成效係邊,

而家小朋友5歲, 學校有, 但係好簡單, 既發音( 普通幼稚園)
洗唔洗出去再學?

新秦先生
|
如果講成效方面,先學了英文拼音,將來學普通話拼音就會較易掌握。其次是有機會能夠提升閱讀能力,現代小孩多接觸影像畫面,聽的能力較強,便可以透過拼出該生字而知道生字意思,令閱讀暢順。最令我煩惱的是金錢,出外學拼音的費用不菲,省吃省用好幾個月,都只足夠付費學會幾個單字拼音,嗚呼哀哉!
豬吉
|
學啦終生受用
李露眉
|
新秦先生 發表於 18-7-5 11:30
如果講成效方面,先學了英文拼音,將來學普通話拼音就會較易掌握。其次是有機會能夠提升閱讀能力,現代小孩 ...
所以..我都想知,有無用,錢就用左,但係無乜用既話,真係晒錢.

佢同我講, 12堂都唔夠的, 因為phonics 有好多野學,唔止12堂.

我計下條數...真係好襟計...

我以為一個course 就搞掂

新秦先生
|
李露眉 發表於 18-7-5 11:34
所以..我都想知,有無用,錢就用左,但係無乜用既話,真係晒錢.

佢同我講, 12堂都唔夠的, 因為phonics 有好多 ...
有冇用,你真要清楚指出點為之有用。例如拼音學好了,是有好處,但不表示英文全科高分(聽讀寫講),拼音只是其中一項專案學習。好像學會了這些基本拼音,學上去還要學國際音標,除了難,除了貴,還不知道有什麼人可以教?

你現在所謂的12堂,是商業包裝上的一個套餐,令你感覺上有一個期,有一個價,有一個目標。當愈知得多,便會發覺所知愈少。
李露眉
|
新秦先生 發表於 18-7-5 11:45
有冇用,你真要清楚指出點為之有用。例如拼音學好了,是有好處,但不表示英文全科高分(聽讀寫講),拼音只 ...
所以好confuse.我唔怕洗錢, 預左要洗,但係要洗得恰當.

同佢言談之間,佢話12堂係唔夠

Poyau
|
李露眉 發表於 18-7-5 11:48
所以好confuse.我唔怕洗錢, 預左要洗,但係要洗得恰當.

拼音終身受用
12堂可能仲學單音 之後雙音/blending...
hugub
|
phonics小學默書串字和Unseen dict非常有用
ELSA_LI
|
12堂可能只系一個接觸階點,真系學才是12堂之後,自己可以教到當然無問題,又慳錢方法,如果教唔到,就系一個無底潭,學無止境
ivy0508
|
李露眉 發表於 18-7-5 11:34

佢同我講, 12堂都唔夠的, 因為phonics 有好多 ...

12堂唔夠,我仔學左4個level共40堂,阿仔而家叫識拼字,對於我一般家庭就係貴左d

LedTV
|
我女跟學校學左3年
好有用
Sumjac
|
李露眉 發表於 18-7-5 11:22

好有用!上小學默書串字非常容易,用短時間溫習已ok,又可以提升閲讀能力
Ashleycorina
|

十二堂唔會學到,五歲學phonics 都好適合。如能力可以,一對一最好。
現在的phonics 已易學好玩好多,以前又難又boring
李露眉
|
ivy0508 發表於 18-7-5 12:50

12堂唔夠,我仔學左4個level共40堂,阿仔而家叫識拼字,對於 ...

有幾多個level
kayen
|
李露眉 發表於 18-7-5 11:22

我仔一星期學2堂,學了年半,可能全家都不懂英文,所以幾年後會話都只有6至7成功力,但都建議學,因對默書非常有幫助,由一年级至現在五年级都不用勞氣及半個鐘內已讀識,次次都A
貓頭雀
|
我女有學,勁有用! 佢聽音可拼出大概,有錯的,但只需睇兩次就ok 。
省好多時間,也自己閱讀。
爸爸豬
|
好有用,串字都快d
rosey2056
|
12堂係肯定唔夠,由其係小朋友咁細個,老師唔可能填鴨咁教足一堂。我之前比阿女單對單上門學左3個月,只係教左初階既3分1,之後佢同老師唔夾先唔學,個老師其實幾好
andycheng1218
|
ivy0508 發表於 18-7-5 12:50

12堂唔夠,我仔學左4個level共40堂,阿仔而家叫識拼字,對於 ...

4個level how much ar?幾多歲學好?
|

一定唔夠,我朋友係老師,佢話起碼要學2年,仲要睇小朋友識唔識運用,有d學晒但唔識用,變相浪費左2年。