自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主

我女有學,目前係某機構,遲下會(emoji)私人。女九月小一

翡翠宮

貓頭雀 發表於 18-7-5 12:59
我女有學,勁有用! 佢聽音可拼出大概,有錯的,但只需睇兩次就ok 。
省好多時間,也自己閱讀。
...

想請教,你呢個case, 係咪要對方講得正,你女女先併得出,我意思唔係話完全讀錯,而係可能香港口音嘅英文,佢可以併到嗎?

水晶宮

回覆樓主

我唔識,都喺呢到學緊野。
不過我見我個鄰居小朋友,屋邨幼稚園我當佢咩phonics 都無。去到小學英文只係死記,因為唔識d 音唔識併。 死記記唔到,老師默書寫唔返出嚟,見到隻字亦都認唔到。慢慢成績越來越差,對英文無興趣,越差越唔會再去試。

男爵府

李露眉 發表於 18-7-5 11:22
請問有無用??我以前,無phonics 學的,
所以唔知phonics 成效係邊,

我細個有出去學,默書從來唔駛溫,最低分都有8字頭。以前見好多同學死背,當時已經唔明白點解學校唔教phonics先。連對學普通話拼音都非常有幫助。

別墅

無多餘錢 不如搵下坊間的拼音連讀音cd同小朋友一齊學 跟著cd學 日子有功 一樣可以學有所成嫁 加油媽媽

大宅

回覆樓主:

其實我細個無學過,ar媽都係小學學歴。但ar媽喺我讀小學嗰時有教我簡單版拼音,即係 s is s ,ad is ad... 咁拼埋咪sad lor咁。咁ad is ad, v is v, ice is ice....咁拼埋咪advice lor

係咪一定要出去學?出面學咩要學咁多堂?

水晶宮

豬吉 發表於 18-7-5 11:33
學啦終生受用
agree
really good

子爵府

李露眉 發表於 18-7-5 12:58
有幾多個level

Total 5 個level, 最高level要讀完grammar 先上得

子爵府

andycheng1218 發表於 18-7-5 13:21
4個level how much ar?幾多歲學好?

一個level好似$22xx咁上下

水晶宮

ivy0508 發表於 18-7-5 13:41
Total 5 個level, 最高level要讀完grammar 先上得

係邊套phonics?我想報先知有幾套唔同

大宅

拼音係學語文初期可能唔覺有咩用
但耐左就會發現好有用架喇
其實對英文聽寫都有幫助,見字識得拆加深記憶,LISTENING又易聽D

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Ashleycorina 發表於 18-7-4 16:55
十二堂唔會學到,五歲學phonics 都好適合。如能力可以,一對一最好。
現在的phonics 已易學好玩好多,以前 ...

1對1收費好費

水晶宮

cchippp 發表於 18-7-5 13:37
其實我細個無學過,ar媽都係小學學歴。但ar媽喺我讀小學嗰時有教我簡單版拼音,即係 s is s ,ad is ad... ...
我細個都係咁..好basic.但原來而家有專門上phonics.
所以我都R 爆頭.

但又估唔到,原來有5個LEVEL 咁學........
我係驚太耐, 有興趣變左無興趣,驚左英文

伯爵府

我囡小四才開始學, 個老師教grammar及phonics單對單$350/hrs.. 我記得小五開始默書只用15分鐘温 (3頁課文及20個science或math既字)毎次都9x分, 呢d錢値得洗

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有, 絶對有用, 小朋友學咗, 係容易讀字和串字

珍珠宮

回覆樓主:

學啦

子爵府

luckybaby2011 發表於 18-7-5 13:51
係邊套phonics?我想報先知有幾套唔同

Jolly phonics

珍珠宮

fatchu@home 發表於 18-7-5 13:28
想請教,你呢個case, 係咪要對方講得正,你女女先併得出,我意思唔係話完全讀錯,而係可能香港口音嘅英文 ...

未必,睇那英文字複雜程度;但口音準確的話,拼岩的機率當然較高。

但我女不是次次100% 準確的, 但有8,9成準, 如果係默書,只要望多兩眼就一定啱。
她本身有睇英文卡通, 我覺得對英語的敏感度好有幫助。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

男爵府

我女讀普通幼稚園,happy school 個隻。佢有出去學phonics,一星期一堂,大約一千一個月,佢而家五歲,但佢拼字已經自己拼到6-7成岩音,我覺得好有用!

翡翠宮

貓頭雀 發表於 18-7-6 09:20
未必,睇那英文字複雜程度;但口音準確的話,拼岩的機率當然較高。

但我女不是次次100% 準確的, 但有8, ...

明白,謝謝

首頁

尾頁

跳至