發燒唔識退,點算?

Rainyok
|

我仔25/6(39°C)
26/6(40.5°C)
29/6(38.3°C),30號退燒。
下午量體溫時就(38.1°C)
住院期間抽血,照X光及驗鼻液又正常。
我仔有時突然會作嘔,無精神。
一陣又會無事。究竟呢個係咩病?
會唔會痊癒架
激烈的海狗
|
Rainyok 發表於 18-7-5 14:29

聽醫生講。唔好上網聽人講。安全至上
激烈的海狗
|

祝仔仔 早日康復
Vin仔媽
|

Tiramisu1217
|
20jack09
|
有時尐過濾性病毒check 都未必check 到。會退燒就得。
DoReMi媽媽
|
擔心就揾多個醫生睇,攞多個意見
Poyau
|

都好多日 醫生都未斷到症
祝仔仔早日康復
Jolly
|
搵多個兒科睇下慬慎d. 都拖左成個星期。
lily-of-valley
|
amypekkle
|

轉睇有經驗的兒科醫生,我會推介趙長成。

在佐敦,地址電話google 搵
sukkiu
|
我女試過五日,係中流感,後尾同醫生講幾日無大便,通完便退燒,第二日出院。
YY1101
|
amypekkle 發表於 18-7-5 18:53
轉睇有經驗的兒科醫生,我會推介趙長成。

在佐敦,地址電話google 搵

x 2
mandysio
|
去醫院好d.
我女細個時試過,又係驗晒都唔知咩事。
住左係醫院成個星期。
個時佢又細。我又唔放心佢一個係醫院,又要麻煩99中午就黎接更等我可以返屋企沖下涼。
華美
|

非醫學嘅建議就係查日腳。其他嘢你聽醫生話,一係搵吓啲名醫睇啦
miuling814
|
如果不斷反覆,就去急症或睇多個醫生好D。

Rainyok
|
mandysio 發表於 18-7-5 20:26
去醫院好d.
我女細個時試過,又係驗晒都唔知咩事。
住左係醫院成個星期。

那時醫生話妳個囡咩病
咁妳個囡幾時好番???
gloria7927
|
係唔係冇胃口,食嘢就想嘔呀?睇下係唔係腺病毒
GillianChung
|

即係已驗曬血、大小便同流感都話冇事?如果發燒度數有一路退下,咁代表身體一路好緊,小朋友身體在戰勝緊啲菌/病毒。但如果不停繼續燒,都係去第二日兒科專科再睇,可能有其他問題。小朋友燒太久真得不能拖,或者需再複驗。
Rainyok
|
gloria7927 發表於 18-7-5 21:01
係唔係冇胃口,食嘢就想嘔呀?睇下係唔係腺病毒

係呀無胃口。
2號吃了止嘔藥,呢2日又唔見他話想嘔。
唔知係咪尋晚吃了豬柳蛋漢堡包,今朝早上想作嘔,屙了大便就無話想嘔。