自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

chingmon 發表於 18-7-5 19:19
佢有無投訴其他鄰居?

唔清楚,不過我知佢當時成日走去投訴「執漏部」(一手樓買入,當時D分判商仍然ready執漏。)

禁止訪問

水晶宮

chingmon 發表於 18-7-5 19:40
可能佢d屋企人仲慘

佢老婆同佢一樣,對聲音好敏感,試過幾次見到佢個惡樣

男爵府

住緊長實樓 15 年樓齡, 樓上最少兩層 (因我電話聯絡樓上再樓上個戶主測試過) 行得大力、跑、跳、拉凳都聽到,尤其拉凳好應聲,出面走廊可清楚聽到單位內對話,隔離戶主話我哋廁所開水喉都聽到,我哋一樣聽到佢哋沖涼,佢哋個指紋鎖啲聲直頭嚇到我哋跳起。

以前住過兩個單位(樓齡超過 20 年嘅單幢樓) 都冇呢啲問題,可能係依家啲樓質素問題,其實大家都係受害者。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

子爵府

eggcarol 發表於 18-7-5 17:04
話說,我有層收租樓,一手私樓貨尾買的,收樓當日,我同老公習慣先按幾下門鐘,我小朋友又好開心講下野,之 ...

我有。樓下果個..傻的... 但同時可能樓底薄。 依家租左比人,但可能租客都少在屋企..住緊第三年。

子爵府

kw_kung 發表於 18-7-5 19:43
住緊長實樓 15 年樓齡, 樓上最少兩層 (因我電話聯絡樓上再樓上個戶主測試過) 行得大力、跑、跳、拉凳都聽 ...

我果間有三十年...都聽到樓上洗地啲水聲..
樓下聲到我唔小心跌馬桶蓋既聲

水晶宮

vickling 發表於 18-7-5 20:53
我果間有三十年...都聽到樓上洗地啲水聲..
樓下聲到我唔小心跌馬桶蓋既聲
...

其實香港好多屋企都好應聲,大家體諒多D會開心多D

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主

大宅

回覆樓主

我都有個咁嘅鄰居,比佢投訴到我就快痴線!

水晶宮

just4baby 發表於 18-7-5 23:23
我都有個咁嘅鄰居,比佢投訴到我就快痴線!

勁慘喎,你唔理佢得唔得架?尤其是D無理要求,管理處又點睇?

珍珠宮

kw_kung 發表於 18-7-5 19:43
住緊長實樓 15 年樓齡, 樓上最少兩層 (因我電話聯絡樓上再樓上個戶主測試過) 行得大力、跑、跳、拉凳都聽 ...

呢個真...
我以前住新鴻基3x年舊樓..
真係完全聽唔到樓上樓下同鄰居既聲..
係有時小朋友係走廊大聲叫囂會聽到..
而家住新鴻基新樓..
我夜晚完全唔敢開窗..
一開窗就聽到樓上樓下講野既聲..
仲樓上天花既腳步聲拉凳聲...

伯爵府

有機會係牆薄, 或門隙大, 可以痴門膠, 又可防聲防蟲, 我都吾like屋內聲音俾人聽到。

珍珠宮

回覆樓主:

記得以前看post,隔離跌吉c hing 話某D發展商起D牆及地下均為標準內的下限

男爵府

stoc15 發表於 18-7-5 17:21
村屋會好靜?佢住荒山野嶺都一樣會大把動物聲音喇,我住村屋不知幾應聲,老遠隻狗叫都聽到,假日隔離左右樓 ...

無錯,我住緊,一隻狗吠,附近十幾二十隻一齊會吠,不知幾嘈,個個星期附近都有人bbq,唱k,嘈死人

水晶宮

回覆樓主

好恐怖!乜聲音都投訴
自由太多會令世人失去平衡

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

佢應該搬去荒島住,咁咪唔會有人嘈到佢囉
愛 我 就 別 傷 害 我

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

我以前住過間屋,貼耳埋牆,聽到格離屋嘅電視聲

伯爵府

開心吸收勳章

回覆樓主

我同層都有個呢類人,成日投訴人嘈,前排至同佢鄰居鬧交話人開左大門嘈到佢,話人地小朋友嘈,但原來當人地屋企得一個大人訓覺中,無開電視音樂,個鄰居應係有點問題
聽管理處同其他人講,呢個人甘多年都好鐘意投訴,管理處都嫌佢煩

男爵府

回覆樓主

其實每個人接受嘈嘅能力都唔同,講真,我都好憎啲鄰居講野超大聲,其實傾偈無問題,但唔洗講曬啲內容俾我聽囉我對面家人,佢地兩個仔未搬前,一屋四人,成日大聲講野,係閂曬門都聽到佢地講乜,佢地個老豆一賭親就粗口爛舌,佢地啲噪音係半夜兩三點都有,同埋佢地好興不停開門閂門,岀門又成日chok鐵閘睇下有無鎖好,我都會投訴佢地,佢地好幾日又黎過,其實真係好煩厭係兩個仔搬走咗宜家先好啲,另外住前啲又有兩家人好鍾意企喺走廊傾偈,走廊又應聲,佢地講乜內容完全聽到曬其實大家返到屋企都係想靜靜地咁休息下,如果有啲鄰居唔顧人感受,不停發岀噪音去滋擾人,其實真係好討厭!所以有時我會話我老公,太夜時間要拎枱拎櫈盡量拎起唔好拉到嘈住人,啲拖鞋聲亦唔好行到鬼咁大聲,如果樓下係要一早起身返工,晚晚俾人拉枱拉櫈嘈醒其實都幾忟,有啲野要倒返轉黎諗,將心比心啦

首頁

尾頁

跳至