0-6個月

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

如題,我已無太多時間解釋。唔好意思,請提供方法。奶咀、拍心口、唱歌、包被唔work.
————-

求救!!有無朋友成功幫BB戒到扭抱扭眼瞓?請有經驗朋友提供解決方法。
我阿B今日又從凌晨兩點幾直至而家早上7、8點都扭抱扭眼瞓,已橫跨兩餐奶無瞓到。幾乎日日如是⋯
好難頂,每次一瞓著好快又醒,好似瞓得唔安寧咁,唔知咩原因。身為照顧者我都好眼瞓呀⋯⋯⋯⋯已經好多個鐘為此而無瞓。

麻煩提供實際方法要如何戒抱睡, 最好能一步步講解
我因為唔夠瞓, 所以唔多定時上來查看帖和回覆, 請見諒!! 多謝各位!!————-
12/7: 無法逐一回覆。
抱定唔抱,係每位家長不同的選擇方式,無話對錯。
唔係唔想抱阿B, 係兩公婆已抱到媽媽手。所以先想幫阿B戒抱睡。
放心口呢招唔得,因為一旦放在落床一陣被佢發現又會爆喊。
唔好建議食奶咀,因試過,成晚要起身幫佢執奶咀,一甩奶咀就喊。
所以希望有類似經驗嘅父母提供意見,出手幫助提供指引。感謝!!

熱帖搜查員  您好!請查閱 PM,謝謝!  發表於 18-7-6 15:13

民房

回覆樓主

https://m.parenting.com.tw/article/5056165-/?utm_source=Drhuang.FB&utm_medium=social&utm_campaign=cp-f10-editor-180704

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

啱滿月bb可能會冇安全感架,系會好癡人架。如果都仲喺止唔住喊既話,你要留意下佢係咪腸絞痛吖

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 我要做媽媽 的帖子

明白,但應該唔係腸絞痛,因為一抱起一陣就唔喊,一放低就喊。抱起瞓著左一放落床就喊。不過有些時候係抱住都會喊,但估計是扭眼瞓

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 Magkam 的帖子

謝謝網頁資料。實際唔抱的話,佢就喊,唔知可以點氹佢瞓得著和安穩

大宅

babyfung61 發表於 18-7-5 18:54
如題,我已無太多時間解釋。唔好意思,請提供方法。奶咀、拍心口、唱歌唔work. ...

我bb1個半月同樓主情況一樣。夜晚係超精神,我已經累到一個點。

男爵府

2024年龍年勳章

佢每4小時左右食一次奶,但剛剛餵奶+掃風用左差唔多45分鐘左右,先生氹佢瞓,佢瞓唔夠個半鐘而家又醒!又仲有兩個鐘先到下一餐,我地兩公婆唔知佢想點⋯抱吓佢,佢又眼光光喇,今次有排搞!佢昨日瞓瞓埋埋應該都無7個鐘,再咁落去,唔知有無問題

別墅

回覆樓主:

有無high chair . 輕輕搖下佢都可以訓著的

別墅

回覆樓主:

download 一d 白噪音既app . 播風筒聲佢聽。

子爵府

回覆樓主:

你試晒咁多辦法都冇效就只有捱,我仔嗰時都係咁,扭抱扭到不得了,又唔可以唔理佢,就唯有同屋企人輪住抱,都唔記得捱咗幾耐情況先有好轉。
依家我女又係咁,不過好彩係佢夜晚都算肯訓,只係日頭扭下,有時俾阿哥嘈醒又要拍返佢訓

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 pigpiglamlam 的帖子

屋企只有我倆公婆湊,老公日頭要返工,已無法忍受BB如此扭抱,我又已經抱到手痛,所以想幫BB戒抱。唔知一般要捱幾耐和點做先可以改變到呢個習慣,因為佢比陪月抱慣左

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 agnes_bebee 的帖子

有放過落矮既搖搖椅,但耐左又係喊。有放過白噪音,但無效,吸引唔到佢留意和未能使佢安靜。

大宅

回覆樓主:

屋企有無開冷氣?依家天氣熱bb都會抆。
可以試下用包被包實佢

別墅

回覆樓主:

有無包實佢

子爵府

babyfung61 發表於 18-7-6 07:55
回覆 pigpiglamlam 的帖子

屋企只有我倆公婆湊,老公日頭要返工,已無法忍受BB如此扭抱,我又已經抱到手痛 ...

我當時都覺好攰好辛苦,後來先知呢d係bb正常反應。
你個b得1個月,要戒真係冇咁快,其實陪月ee唔係抱慣,係bb本身需要抱,如果佢當時唔抱bb,情況咪好似你依家咁,你係佢你會點做呢?都係要抱!
呢胎我凑阿女又做下實驗,結果都係咁,不過佢比哥哥好d,而且我有經驗唔算太辛苦。阿b食完奶唔訓你就由佢喺床仔玩,喊先抱,不過你要俾佢分日頭夜晚,夜晚就1定要訓啦。
印象中過3個月會開始好d,大少少你可以同佢玩下,分散佢注意力,唔喊你咪唔使抱囉

大宅

babyfung61 發表於 18-7-6 07:57
回覆 agnes_bebee 的帖子

有放過落矮既搖搖椅,但耐左又係喊。有放過白噪音,但無效,吸引唔到佢留意和未 ...
樓主,我以為自己出呢個post
我同你情況一樣,剛滿月,日頭完全5訓,佢要捱到下午二,三點先開始訓到,但零晨四點幾嗰歺奶開始wor
佢饮奶算ok
但5係重得好
我估計訓得少lor
我都試過好多方法,最後還是抱,抱,抱
我先生說大仔要三個月倒才正常,我都5知呢兩個月點捱

大宅

babyfung61 發表於 18-7-5 18:54
如題,我已無太多時間解釋。唔好意思,請提供方法。奶咀、拍心口、唱歌唔work. ————-
求救!!有無朋友 ...

我係過來人! 真是搞吾掂. 4週及6 週都會出現呢個問題. bb會有一至兩餐奶時間吾瞓. 我嗰陣時真是湊到勁灰勁想喊. 但無辦法,唯有捱過去.

我大約過左3⃣️個月,bb 先開始有改善. 識分日夜. 依家已經好好了,晚上10:30-11:00開始要扭瞓,之後好快瞓著. 但我無特意做任何野,係bb自己調節而來的.

所以,媽媽加油,會捱到過去的.

民房

紫希 發表於 18-7-6 10:47
我係過來人! 真是搞吾掂. 4週及6 週都會出現呢個問題. bb會有一至兩餐奶時間吾瞓. 我嗰陣時真是湊到勁灰 ...

我之前有相同情況出現,晚上12點餵奶到清晨六點眼光光唔瞓,BB會有佢時間表所以你強行改變不到,你可做些少野等佢慢慢適應。如開夜燈保持室溫清爽,中午時段同佢玩放電,一至兩星期後會有改善,但心態要調整因夜奶仍未必解決到,要等BB長大慢慢改變。

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 紫希 的帖子

希望真係可以仍自己調節到啦, 3個月…我仲有排捱. 而家已經同先生因此而幾乎晚晚嘈交了…

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我個人經驗覺得BB喊果陣,唔好即刻過去抱,先同bb溝通下。

首頁

尾頁

跳至