0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

babyfung61 發表於 18-7-6 18:08
回覆 紫希 的帖子

希望真係可以仍自己調節到啦, 3個月…我仲有排捱. 而家已經同先生因此而幾乎晚晚嘈交了 ...

我嗰時好少因為呢個原因而嘈吵。呢段時間媽媽心態好重要!要多d安慰同鼓勵自己!

同自己講bb係我心肝寶貝,無論如何都要好好照顧佢。因為自己真是好愛佢。咁樣諗,慢慢心情就會豁達d!

但有時未免真是會頂吾順,真是好灰,好想喊。吾緊要,叫先生睇住bb一陣,自己喊下抒發下,喊完又重新來過,再陪bb渡過佢吾瞓的時間。

但重點要記住,如果bb日頭任何時間瞓覺,你盡可能跟佢瞓!咁夜晚先有精力陪佢捱眼瞓!

加油媽媽!(emoji)(emoji)

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 EricaNgai 的帖子

如果佢唔瞓又唔會喊的話, 都無問題。但佢而家係唔瞓要人抱, 一唔抱就大喊, 抱起就好少少, 可能唔喊, 也可能會喊, 要視乎抱得佢舒唔舒服。所以先難搞。

複式洋房

babyfung61 發表於 18-7-6 18:33

如果佢唔瞓又唔會喊的話, 都無問題。但佢而家係唔瞓要人抱, 一唔抱就大喊, 抱起就 ...

有無試過用包被包實佢,然後抱佢?
我估bb係無安全感,所以需要你地抱。
至於扭眼訓會唔會有機會係未食夠飽?
因為我仔而家個半月,佢只要食唔夠飽,就點都訓唔到然後會扭眼訓,一定要食得飽佢就肯乖乖訓。同埋留意下會唔會係猛長期。

大女頭個幾月又係要抱訓,一放低就喊,而家諗番轉頭因爲果陣無比足夠安全感佢,唔識用包被,而且可能佢果陣餐餐都未食得飽,因為我全埋身,第一胎上奶又慢,佢初生又啜得唔夠好,埋身又要用力又累,所以佢應該長期唔夠飽,後來佢慢慢大,啜得好左,就好好多喇。

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 紫希 的帖子

我明白。我相信係因為我同先生都全日無幾多個小時瞓覺, 所以雙方都攰到極點而出現分歧。
每次瞓一陣之後, 好似叉完電咁, 我都覺得嘈黎無意思。但無奈最眼瞓既時候亦係人意志最薄弱既時候, 但阿B就係最精神又要喊扭抱, 我先生無耐性去抱同阿B鬥唔瞓, 我又手痛抱唔到耐, 所以果一刻左右為難, 真係覺得好難過。

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 80smum 的帖子

謝謝回覆。

包被試過, 阿B爆喊時可以爭脫開包被, 仲成個人仔由床尾彈到上床頭, 一包住佢佢就喊。

至於未食飽方面, 阿B食奶粉, 呢幾晚試過最夜果餐加多半oz奶比佢, 但佢飲唔落。平時日間就無加奶, 因為每次飲奶都剩返少少已飲唔落封口。

用網上的奶量計算機計過, 佢體重同飲奶量已差唔多達到衛生署建議的上限。去健康院打針時查過亦在生長線的範圍內, 所以都唔知應該幾時要加奶.

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 mmkk28 的帖子

你抱到都好, 我想抱都因為手痛而唔抱得耐.

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 haha748494 的帖子

我已唔會即刻抱, 會先拍吓佢, 同佢講吓野, 呵吓, 再唔得就比奶咀, 最後先抱一陣, 唔抱得耐。
但都無咩用, 一放返佢落床就喊。佢有時仲越喊越精神。喊吓停吓幾小時至下餐奶, 或一直持續…

複式洋房

回覆樓主

如果你知佢喊係為左扭抱就唔好一喊就抱佢。我大仔頭三個月凈係我先生湊,但係bb係訓bb房。佢有睇住個cam同忍得手唔即刻抱。

唔知係咪咁我大仔個時唔會扭。食飽放返落床好快自己會訓返。但係佢係懶訓bb黎嘅。

試吓等先生唔洗返工嘅日子先啦。可以佢唔喊先抱佢呀。唔洗因為呢啲事同先生嘈。加油

我而家有左大二個,希望都會乖。

男爵府

2024年龍年勳章

好希望等到佢盡快自己調節, 我已無晒符, 而家每次面對住醒左而喊既佢, 我都好無助。除左餵奶同撞手神抱得佢認為舒服, 都無咩有效方法可以令佢收聲。

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 jellybeanbean 的帖子

先恭喜你又有小寶寶了!!

我地兩個聽到佢喊已無即時抱了, 屋企無多出既房, 所以我地同BB共同房間。

你個大仔食飽放落床時會唔會喊? 如果唔喊而自己瞓, 咁你個B真係好好湊呀!
我果個係一清醒或淺睡放落床都好醒瞓, 或合埋眼轉頭又單眼偷望到唔喺你懷中時, 就開始喊!
打橫抱又唔多鍾意, 要打直抱, 佢又重…所以好難搞。一到佢連續4小時以上唔瞓既時間, 特別係凌晨至早上, 我地就會比佢搞到癲。

複式洋房

babyfung61 發表於 18-7-6 19:32

多謝 :)

佢通常食食吓就開始訓但係仲食緊嘅,食完放床唔會喊呀。但係佢真係為食同鐘意訓。我住左兩晚醫院 餵親奶佢都係訓緊,但係餵都係餵20分鐘就食哂。頭幾個月都係半夜醒一次要食奶,其餘時間就訓。我媽咪都等我好彩 但係距離上次已經係9年,好驚黎緊呢個會扭

如果你check過佢無唔舒服凈係想扭抱 ,而你又唔想嘅唯有狠心小小啦。等你先生放假嘅時侯試。初頭幾日係會辛苦啲但係好過長期係咁呀!

我果時老公湊,佢都成日想抱但係就忍住左

男爵府

babyfung61 發表於 18-7-5 18:54
如題,我已無太多時間解釋。唔好意思,請提供方法。奶咀、拍心口、唱歌唔work. ————-
求救!!有無朋友 ...

我個b都係,我都想知道點搞?!

大宅

babyfung61 發表於 18-7-6 19:32

如果佢唔鐘意打橫抱,我bb之前就用呢個方法,你試下食完奶,掃左風,將佢打直放係你心口,你就搵個最舒服既位,傾斜45度埃住,如果佢喊既話,就用手拍佢patpat,咁樣佢應該好快瞓,咁我就會由佢瞓係我心口,跟住我自己都會一齊瞓,咁當然你小心唔好焗親佢。

我用呢個方法,我bb可以瞓到4個鐘,但如果瞓床,就瞓2個鐘到。

希望幫到你

民房

回覆樓主

我bb初時都咁,比佢扭咗幾日就冇扭啦,但飲奶方面好麻煩

男爵府

2024年龍年勳章

多謝回覆!!
明白盡量唔好抱或減少抱, 但我暫時試左好多方法都氹唔到佢瞓, 令到佢有時喊到好犀利, 無得瞓直至下一餐奶, 好似唔抱唔得咁, 唔知可以點安撫喇。拍吓又唔得, 播音樂又唔得, 包又唔包得實, 奶咀又成日甩要幫佢執…

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 心仔 的帖子

謝謝回覆。
係, 試過, 佢好鍾意咁樣伏喺人心口度瞓。但由於都要用手hold住, 希望可以有方法令佢自己喺床度自己入睡。

大宅

回覆樓主:

一個月要同bb戒抱會唔會怪獸左D呀!
佢剛來到呢個世界好驚架,眼仔又未望到野,你唔係佢身邊佢好冇安全感,其實滿月b唔會好重,趁而家抱多D攬多D,遲D你想抱都冇呀

大宅

babyfung61 發表於 18-7-6 18:08
回覆 紫希 的帖子

希望真係可以仍自己調節到啦, 3個月…我仲有排捱. 而家已經同先生因此而幾乎晚晚嘈交了 ...

加油呀~相信而家嘅日子大部分父母都經歷過,係會好辛苦,係會好想喊,係會情緒好差。但係呢啲日子好快就會過。
當時每一個無得休息嘅晚上,我都覺得好無助好想喊,但係每當我諗到做媽媽就係要為孩子付出,想到放完產假之後就無得24小時對住BB, 就會力量返曬黎(emoji)(emoji)

希望你快快捱過呢一關

大宅

babyfung61 發表於 18-7-11 21:42
回覆 心仔 的帖子

謝謝回覆。

咁你就由得佢伏喺你心口瞓啦,自己就半躺咁閉目養下神囉
BB仲係好細,好需要你俾佢安全感

大宅

babyfung61 發表於 18-7-11 21:40

多謝回覆!!

用睡袋,唔好用包被。我用緊halo(都好多牌子有類似既睡袋),紮到佢實會好瞓。一田有,淘寶都有。

首頁

尾頁

跳至