0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

有無睇過佢係咪有肚風?按下佢肚仔,youtube好多片教。我有試過一時時work..

我呀b而家2個月,日頭突然變得扭抱(滿月前都抱開,無咁嚴重,而夜晚thanks god用睡袋就瞓得好好)我呢幾日手都斷,醒左就要抱,唔抱就大喊,喊到拆天標晒眼水,我都無晒佢辦法,諗緊俾唔俾保嬰丹佢食。

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 ambermatt 的帖子

謝謝回覆,唔好意思湊B太忙,唔係成日上來看留言。有間唔中按摩吓肚仔,按咗之後的確多咗屁放,對排除佢嘅扭計係必須要做嘅其中一環。
最近我實行了約一星期的戒抱睡訓練,已漸見成果,好高興BB能於這樣短的時間內有所進步。現在我暫時算可舒一下氣,抱睡問題可算是暫時已得到解決。
謝謝曾給我提供意見的各位!!
我也在淘寶買了睡袋型包被,暫時未送到家,希望用後更好或可keep到像而家一樣已算唔錯。

複式洋房

babyfung61 發表於 18-7-5 18:54
如題,我已無太多時間解釋。唔好意思,請提供方法。奶咀、拍心口、唱歌、包被唔work.
————-

你好呀!我仔而家6週大,個情況同你BB剛滿月個時一模一樣,夜晚11開始至到凌晨4、5點都唔肯瞓,食飽奶要人抱先恰下,但一落床就即刻大喊,咩方法都用晒但冇用,我聽人講話啲BB三個月就會改善到,會自己調校到日同夜,想知你BB到三個月係唔係真係冇再凌晨扭抱同一覺瞓天光呀,同埋你BB而家應該大約7、8個月大,好唔好湊呀!?

複式洋房

回覆樓主:

會唔會係猛長期食得唔夠飽所以 瞓得唔好

別墅

過渡期黎架 冇辦法 捱下啦 2個月-3個月開始會好d

複式洋房

回覆 babyfung61 的帖子

我個仔都系咁個半月大每半個鐘就醒!吾抱住放系床又喊!用左好多方法都吾得,可能太細無乜安全感,如果太多晚我無辨法就我坐系床用餵奶枕當床仔放系我大腿比佢訓,咁佢又可以平訓我又吾怕甩手又吾洗用咁多力,但大人一定要訓埋面吾訓床邊,到家兩個半月大已經好好多,你可以試下吾好比佢訓系床仔太 中間,近d床圍等佢摸到有野系格離再加條長抱枕放系佢旁邊,我就貼住佢塊面好似有隻手臂咁,都系咁捱下一日捱下一日到三個月人地話會好好多,我重有兩星期咋!你都加油希望幫到你

複式洋房

Yannie0210 發表於 19-1-9 15:51
會唔會係猛長期食得唔夠飽所以 瞓得唔好
係呀猛長期都會吾系點訓,系咁想食但又吾系食得多,所以會辛苦d,但3日倒又好d回覆正常

男爵府

babyfung61 發表於 18-7-6 18:33
回覆 EricaNgai 的帖子

如果佢唔瞓又唔會喊的話, 都無問題。但佢而家係唔瞓要人抱, 一唔抱就大喊, 抱起就 ...

我個囡近排都係會扭抱,放低就叫,眼仔碌碌唔瞓,唯有抱住,自己開手機睇片頂眼瞓。
扭得勁就睇下係咪濕左片唔舒服,有時要換3~4次片,橫跨兩餐奶。阿媽話大啲就好,咁無計。多數氹到瞓就放分隔床方便拍來安撫佢繼續瞓,日頭先瞓bb床,好似安全感好啲。
媽媽手方面,要帶護腕,搵咕(emoji)墊住抱,抱太耐會好痛。

大宅

回覆樓主

頭1、2個月係咁!好難要佢可以自己訓到!個時我囡係一早起身就十幾個鐘唔訓!誇過三歺奶唔訓!到2個幾月先開始有正常作息!係要捱過!但我由佢出世都無長抱佢訓!囡一訓就放落床!但佢無安全感又時又好快醒,但我唔想佢太痴人!所以無抱住佢訓全程!到依家4個月!佢可以自己係床自己玩到訓著(emoji)

別墅

聽講過話bb日間抱得夠,夜晚唔洗抱都可以自己瞓,因為佢嘅安全感被滿足左。
而家我仲放緊假,喺台灣一啲網站搵到佢地話用揹巾可以解放雙手。
我買左兩款,一款雙環一款長布。
雙環易用但肩膀會易痛
長布好舒服但要啲時間去學點揹得好。
兩款我都可以解放雙手。

日頭我要做野而呀b扭人陪佢,我就會揹住佢。
雙手放開繼續開電腦做野。或簡單家務。

手痛嘅媽媽可以諗諗佢。

珍珠宮

扭抱,其實都係因為佢需要安全感。你有無試過用抱被包住?

大宅

babyfung61 發表於 18-7-5 18:54
如題,我已無太多時間解釋。唔好意思,請提供方法。奶咀、拍心口、唱歌、包被唔work.
————-

樓主我情況跟你一樣,我bb還有成個禮拜多先滿月,我都好無奈,呢啲情況真喺只有硬抱,最多同屋企人輪流抱下。希望我哋bb都乖啲,食飽訓得好小小

男爵府

我個b日頭好扭抱,一放床冇耐就醒,又要再抱一抱等訓左,再慢慢放床,不停循環呢個動作,好彩佢夜晚唔扭抱,晚上放床佢唔會扎醒,但就會扭食而醒

首頁

尾頁

跳至