少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小女今年15歲,400幾度近視,請問大家用OK鏡好嗎?有用嗎?求推薦

男爵府

林雙 發表於 18-7-5 23:23
小女今年15歲,400幾度近視,請問大家用OK鏡好嗎?有用嗎?求推薦
OK鏡有用呀,不過我小朋友就8,9歲用,so far 都幾好

複式洋房

fishball_ball 發表於 18-7-7 00:19
OK鏡有用呀,不過我小朋友就8,9歲用,so far 都幾好

你好,可以pm醫生個電話丶地址我嗎?麻煩你(emoji)(emoji)

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我仔9歲開始戴....當年400度近視..
依家15歲...都係400度近視..

但晚上戴左OK鏡...日間就唔駛戴眼鏡...
每三個月CHECK一次眼...視光師話度數冇深過...

眼科醫生係唔BUY OK鏡既...
係要搵視光師去配....

如果你要搵醫生...佢地多數會推薦用眼藥水

複式洋房

月希 發表於 18-7-7 21:22

有視光師介紹嗎

別墅

請問大約幾錢,有冇視光師推介?謝謝

大宅

林雙 發表於 18-7-5 23:23
我女都係, 14 歲, 400 幾度, 唔知大概幾錢副呢, 一副可以用幾耐??

複式洋房

chowkarman 發表於 18-7-11 16:35
我女都係, 14 歲, 400 幾度, 唔知大概幾錢副呢, 一副可以用幾耐??

我都想知

珊瑚宮

Erikalam422 發表於 18-7-11 12:02
請問大約幾錢,有冇視光師推介?謝謝
我仔幫襯果間算係貴果D黎...佢有散光又再貴D...佢第一年要16800左右..當年有PROMOTION平3000...
之後每年5000配對新CONS

記得如果冇散光係平D的..第一年好似12800...之後每年3000咁..
但我仔9歲開始配..依家都15囉..我唔知佢第一年個價有冇加..

但我幾BUY佢...第一次上去驗眼時...
佢有詳細介紹,解釋...有份NOTICE比我地睇...
詳細介紹,教點護理,同可能既風險等...(如清潔不當,對眼會發炎果D咁)

有份CONTRACT要簽....如果配CONS後...效果唔理想..點配都壓唔唔晒D度數,或個人原因唔要對CONS..放棄唔戴...頭3個月內(好似,我都唔太記得)....可以退番3000蚊左右...

對CONS既清潔要求高D..要個個星期除蛋白...同一定要年年配新CONS...
初配時係要個個星期去CHECK...跟住隔個星期...最後係每3個月先CHECK一次..
即係好似我仔依D戴左幾年的..基本都係一年去4次左右...

我知有D好平..幾千就有一對...又唔駛年年配新...同唔駛個個星期除蛋白...

別墅

月希 發表於 18-7-11 19:12
我仔幫襯果間算係貴果D黎...佢有散光又再貴D...佢第一年要16800左右..當年有PROMOTION平3000...
之後每年50 ...

謝謝,好詳細,方便講喺邊間配嗎?

珊瑚宮

Erikalam422 發表於 18-7-11 22:10
謝謝,好詳細,方便講喺邊間配嗎?
https://www.facebook.com/BestVisionClinic/

別墅

月希 發表於 18-7-11 22:32
https://www.facebook.com/BestVisionClinic/

Thanks

大宅

之後每年50 ...
麻煩哂你呀, 講得好清楚, 已見到你有資料喇, 會睇睇, 眼呢D 都係穩陣D好

珊瑚宮

chowkarman 發表於 18-7-13 17:22
麻煩哂你呀, 講得好清楚, 已見到你有資料喇, 會睇睇, 眼呢D 都係穩陣D好
係丫..不過再穩陣我都覺得好個人..
我仔戴左5年幾..完全冇試過發炎或其他問題..

但我有朋友...之前問左我好幾次OK LENS既野.
但都遲遲冇去配...
到個女成500度近視先去...
戴左一年...係斤視冇深過...DAY TIME唔駛戴眼鏡...

但佢早幾個月開始第二年配新CONS後...
對眼就不停發炎...
最後要停戴OK LENS...暫改用日間LENS...

視光師已係佢第一次發炎後就收左佢對CONS...消毒...
第二次發炎後直接掉左佢對CONS..幫佢配新的...
但都有第三次發炎...

視光師都唔知點解...但轉用DAY CONS又OK冇再發炎...

我朋友都重係想個女戴OK LENS的..因可以壓止近視加深...
依家係視光師唔比..叫佢休息下先...等一年半年..
再配再試....

男爵府

林雙 發表於 18-7-7 08:18
你好,可以pm醫生個電話丶地址我嗎?麻煩你(emoji)(emoji)
PM左你喇,希望幫到你啦,佢地D視光師幾有禮貌幾有耐性

大宅

之後每年50 ...

請問副con 連埋散光,是不是散光都有幫助沒有加深?還是散光是keep 住?
因為我兒有75度散光,上年配時視光師沒有提議配連散光的ok con.
!不知道是那裡沒有連散光ok con,還是沒需要?

珊瑚宮

minlbc 發表於 18-7-15 15:43
請問副con 連埋散光,是不是散光都有幫助沒有加深?還是散光是keep 住?
因為我兒有75度散光,上年配時視 ...
有係FOR深D散光的...我仔百幾200度散光...

如果小朋友散光唔勁..咪唔駛特別配貴D果隻囉..

我仔戴左後..就連散光都壓埋...唔駛再另外戴眼鏡FOR散光

大宅

月希 發表於 18-7-15 18:10
有係FOR深D散光的...我仔百幾200度散光...

如果小朋友散光唔勁..咪唔駛特別配貴D果隻囉..

Thanks
視光師有沒有提過,幾多度散光需要配埋呀?
我果間,今年再配,沒有散光都5k .

子爵府

醒目開學勳章

您好,想請教如小孩11歲,近視有6百幾加散光100咁深,仲配不配到OK鏡架,因用開普通眼睛未配過想試下,謝謝你先。

男爵府

回覆樓主

請問我仔剛帶左2日,第一晚帶無事,昨晚第二晚照帶,今早起身時,發現佢2雙眼都有黏膜分泌(白色定黃色)。請問是否發炎?對眼無紅無流眼水無痛。

首頁

尾頁

跳至