少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

月希 發表於 18-7-11 19:12
我仔幫襯果間算係貴果D黎...佢有散光又再貴D...佢第一年要16800左右..當年有PROMOTION平3000...
之後每年50 ...

我上星期帶咗我個仔去你講佐敦呢間,個視光師的確好細心,佢見我個仔驗眼有d驚同怕羞,仲叫埋我入去睇佢驗眼,我個仔就定咗好多。之後,都用好多時間同我講解日常點樣配合令個仔容易適應,同埋,之後要上去keep住做覆檢去monitor住,但覆檢全部唔收錢。

我都覺得物有所值,因為戴上眼咁貼身,細心專業同follow up好緊要。

多謝你嘅介紹。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

happyelvis 發表於 18-8-7 00:01
我上星期帶咗我個仔去你講佐敦呢間,個視光師的確好細心,佢見我個仔驗眼有d驚同怕羞,仲叫埋我入去睇佢驗 ...
係丫...我仔早幾年配時..重有個後生仔係度...
我仔學戴CONS學左幾日..每次戴完要休息下,習慣下先可以再除同戴咁...

果個哥哥就開PLAYSTATION同我仔玩...
果時我仔不知幾HAPPY...

不過佢都係驚..都學左幾日先學到點戴...

另外...佢都收成萬幾頭一年...之後配新CONS都要3-5000一年...
所以我覺得..驗眼係FREE既都合理丫..如果再次次收3-500就真係貴到嘔...

別墅

我女都在用了好幾年OK鏡, 但當時視光師係話用到15歲左右, 希望佢停鏡。OK鏡主要壓住眼球拉長, 而令近視加深, 所以女仔15歲左右, 發育已經放慢了, 所以值唔值得, 見仁見智了。

禁止訪問

珍珠宮

yingmi 發表於 18-8-10 14:55
我女都在用了好幾年OK鏡, 但當時視光師係話用到15歲左右, 希望佢停鏡。OK鏡主要壓住眼球拉長, 而令近視加深 ...

停鏡後你子女打算帶回眼鏡? 我同個女傾叫佢帶多二年用反普通鏡,佢吾肯

別墅

回覆 angiehouse 的帖子

我女現在都仲戴緊, 其實真係方便, 但畢竟都有一定風險, 要和他們解釋

男爵府

好媽媽勳章

月希 發表於 18-7-7 21:22
我仔9歲開始戴....當年400度近視..
依家15歲...都係400度近視..

請問你邊度配?我仔差唔多13歲,5百幾度,唔知仲可唔可以

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

月希 發表於 18-8-7 10:32
係丫...我仔早幾年配時..重有個後生仔係度...
我仔學戴CONS學左幾日..每次戴完要休息下,習慣下先可以再除同 ...

Thx

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

manyeebb 發表於 18-11-20 10:30
請問你邊度配?我仔差唔多13歲,5百幾度,唔知仲可唔可以
可以去試下...但未必可以做到日間都唔駛戴眼鏡...

但最少可以壓止佢度數繼續加深....

珍珠宮

回覆樓主:

借個位問吓,有冇jm小朋友試過除下ok鏡後,都睇得唔清。
亞女近兩星期就係呢個情況,還有覺得有唔舒服,有眼紅。去返眼鏡店睇,視光師幫佢照眼底,又話冇發炎,只見佢眼乾。話轉冬天會比較乾,要滴多少少眼藥水。但情況只好少少。

子爵府

其實戴ok鏡並無年齡上限,只不過一般小朋友有足夠睡眠,才足以把眼球壓到所需型形狀,大部分到青春期開始減少睡眠時間,效果便不理想。
我有親戚三十多歲才開始戴ok鏡,她大概四百度近視,初期每天有七至八小時睡眠,效果理想,但後來經常唔夠瞓,清晰視力持續時間縮短,黃昏已開始矇,結果放棄了。

複式洋房

林雙 發表於 18-7-5 23:23
小女今年15歲,400幾度近視,請問大家用OK鏡好嗎?有用嗎?求推薦

up

首頁

尾頁

跳至