老公想做結紮

YoyoChanmama
|
我同我老公兩個都係九十後 已有兩胎 大既二十個月 細既就快六個月 生完兩胎唔知係咪坐月坐得唔好 條腰好易攰 上次打完避孕針 因我喂人奶 所以三個月打一次 一打完隻手痛左幾日 之後開始經期唔正常 而且不停谷M痛 腰同腳都好痛 因為個枝針醫生講明 長期打會有骨質疏鬆症 所以一唔喂人奶要同佢講 等佢轉第二款每個月打一次既避孕針比我 我諗應該係本身我身體差 又受唔到啲藥 所以咁 之後就同老公傾不如做結紮 因為兩胎真係夠晒數 而且用套太唔安全 我身邊既朋友好多都試過穿 仲要唔止一次 每次食試後又傷身 如果難聽啲講 意外再有 落我又傷身又唔捨得 唔落屋企開支又唔夠 因為我老公一養四 所以先決定做結紮 重點來了 我想問咁後生 家計會接唔接黎做 有無人分享下啲睇法或做過既後感 因為我住長洲 出入都比較麻煩 仲要有兩件 所以想收集各位既意見(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
kawa_venus
|
YoyoChanmama 發表於 18-7-6 02:32
我同我老公兩個都係九十後 已有兩胎 大既二十個月 細既就快六個月 生完兩胎唔知係咪坐月坐得唔好 條腰好易 ...

家計會同政府醫生唔會為私人理由幫人做結紥,而且太後生都唔符合資格,只有私家醫院先可以做到,收費約$30000
|
kawa_venus 發表於 18-7-6 08:48
家計會同政府醫生唔會為私人理由幫人做結紥,而且太後生都唔符合資格,只有私家醫院先可以做到,收費約$30 ...

好啦 唔該晒你(emoji)
ballee
|
女既帶環得唔得?

朋友分享,佢生完2胎都係廿幾歲,又係同醫生講唔想再生, 醫生話你咁後生,唔好紮住,你同依個唔生啫,唔知你第時想唔想同第二個生。。。。真係一笑置之。
|
ballee 發表於 18-7-6 14:35
女既帶環得唔得?

朋友分享,佢生完2胎都係廿幾歲,又係同醫生講唔想再生, 醫生話你咁後生,唔好紮住,你 ...

我媽咪個陣就係帶環都中(emoji)(emoji)‍♀️
pigpiglamlam
|

早2日打去問過,家計會係可以做男性結紮,女性就要轉介去政府醫院排期。不過正如樓上所講,你哋咁後生真係唔知做唔做到
GCHK
|
pigpiglamlam 發表於 18-7-6 17:58
早2日打去問過,家計會係可以做男性結紮,女性就要轉介去政府醫院排期。不過正如樓上所講,你哋咁後生真係 ...

對亞,咁後生,考慮年齡問題
|
早2日打去問過,家計會係可以做男性結紮,女性就要轉介去政府醫院排期。不過正如樓上所講,你哋咁後生真係 ...

都係出去問一問睇下得唔得啦 唔該晒你
|
GCHK 發表於 18-7-6 18:53
對亞,咁後生,考慮年齡問題

其實本身都唔想紮住 但自從打左針之後出現太多副作用 老公見到之後我地兩公婆傾過 老公決定去紮 兩個真係夠晒數了
|
YoyoChanmama 發表於 18-7-6 19:29
其實本身都唔想紮住 但自從打左針之後出現太多副作用 老公見到之後我地兩公婆傾過 老公決定去紮 兩個真係 ...

我諗住紮先打去問,不過我做就好麻煩,可以做都要排期我80後都俾人話後生,又生咗2個,唔諗住再生啦,紮咗一了百了
RubyYu07
|
ballee 發表於 18-7-6 14:35
女既帶環得唔得?

朋友分享,佢生完2胎都係廿幾歲,又係同醫生講唔想再生, 醫生話你咁後生,唔好紮住,你 ...

真係一笑置之醫生未必諗得太多了
emimi
|
我80後尾,生左3個,醫生都話太後生
hamsterma
|

就係咯,要唸清楚
|
emimi 發表於 18-7-6 20:10

你年紀應該同我差唔多,你好勁呀生3個係計劃中嘛?
haha748494
|
回覆 YoyoChanmama 的帖子

聽D朋友講帶環都系有副作用。
|
haha748494 發表於 18-7-7 17:06
回覆 YoyoChanmama 的帖子

聽D朋友講帶環都系有副作用。

我有朋友帶左 以前黎m係無感覺 完全唔痛 帶完之後呢家每個月黎親都痛到要食止痛藥
GCHK
|
YoyoChanmama 發表於 18-7-6 19:29
其實本身都唔想紮住 但自從打左針之後出現太多副作用 老公見到之後我地兩公婆傾過 老公決定去紮 兩個真係 ...

咁就ok.兩公婆一起商量完做決定就ok
花花b
|
emimi 發表於 18-7-6 20:10

咁有得做嗎?因為我老公都想去家計會做呀
sunflowerusa
|
你老工肯做真係好,我老公唔肯。。。
|
sunflowerusa 發表於 18-7-15 05:43
你老工肯做真係好,我老公唔肯。。。

我老公都好大男人 初頭都堅決唔肯 但傾傾下 我又上網搵下資料或者人地老公做完分享經歷個啲之後 佢話咁無得簡啦 由我做啦 講真 幫左佢生兩件 陪過你入產房實知有幾痛 況且我坐月個陣奶奶乜都無煲比我食無幫過我手 坐得唔好 身體差 老公唔多唔小都有責任 所以老公最近決定係佢做 男人快靚正 後遺症又比女人少