德萃小學爆醜聞

donuthk
|
我個朋友本來想幫個仔報,見太貴先縮沙,今日睇到新聞好彩佢冇落搭,即刻send比佢睇,原來德萃仲未完成註冊已經收佐家長成萬蚊註冊費,唔系咁都得呀

https://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20180706/s00001/1530814784538
donuthk
|
剛才個朋友覆番我原來ek有花生食
https://www.edu-kingdom.com/foru ... ead&tid=3648903
sasatt
|
其實呢間學校好唔好既呢?
luckybaby2011
|
donuthk 發表於 18-7-6 10:41
我個朋友本來想幫個仔報,見太貴先縮沙,今日睇到新聞好彩佢冇落搭,即刻send比佢睇,原來德萃仲未完成註冊 ...

呢個朱校長
sangria
|
地契問題係好 fundamental, 冇得搞的。呢d唔係叫做博,係叫做唔認識&魯莽。
貓頭雀
|
luckybaby2011 發表於 18-7-6 11:04
呢個朱校長

天虹轉來果位?
但不知詳情,我見不少人讚呢。
luckybaby2011
|
貓頭雀 發表於 18-7-6 11:37
天虹轉來果位?
但不知詳情,我見不少人讚呢。

其實未轉
不過一早已好落力sell新校
crystal媽咪
|

Charlotte_mom
|
donuthk 發表於 18-7-6 10:43
剛才個朋友覆番我原來ek有花生食
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3648 ...

食左好耐啦
我都好懷疑其實係記者去攞料報串
sunnymama2
|
如果報嗰時係諗住旺角上堂,但後尾迫住要轉去大埔,唔知可唔可以退番留位費呢?
miriam
|
luckybaby2011 發表於 18-7-6 11:46
其實未轉
不過一早已好落力sell新校
最勁係出事即縮, 話自己未上任唔方便接受訪問
Poyau
|
luckybaby2011 發表於 18-7-6 11:04
呢個朱校長

原來未上任 簡介會做義工
cattz288
|
sunnymama2 發表於 18-7-6 12:02
如果報嗰時係諗住旺角上堂,但後尾迫住要轉去大埔,唔知可唔可以退番留位費呢?
...
無論點都要搵定學校喇
mama01
|
miriam 發表於 18-7-6 12:02
最勁係出事即縮, 話自己未上任唔方便接受訪問

咁佢一直好高調地代表新校噃
miriam
|
Charlotte_mom 發表於 18-7-6 11:59

食左好耐啦
今期買花生薯片汽水買到破產囉
miriam
|
sunnymama2 發表於 18-7-6 12:02
...
問學校, 或者最安全做法搵教育局問下可以點做
miriam
|
mama01 發表於 18-7-6 12:52
咁佢一直好高調地代表新校噃
佢最近學左中國國粹掛
tsung
|

dativebond
|
donuthk 發表於 18-7-6 10:41
我個朋友本來想幫個仔報,見太貴先縮沙,今日睇到新聞好彩佢冇落搭,即刻send比佢睇,原來德萃仲未完成註冊 ...

朱校長銷售一流,人地私校都係睇中佢呢個賣點請佢黎收生,搵食啫。

本來朱校長,我都幾欣賞,起碼佢敢於創新,改寫一間殺校既命運。

但咁快就變左搵真銀,仲要講到原因係希望多點人用佢套方法。如果要轉工先可以推廣,咁佢咪要去晒全校五百幾間學校?

呢個係咪真正原因,大家都明既,搵食啫。你搞掂左一間學校,形象又好,私校可以收到勁貴,家長都心甘情願,收成期黎既。佢個學費就係和佢校舍和師資不相配,朱校長佔其中一大部份。

而家簡直三贏。私校多左生意,朱校長搵多左,家長又有得揀又開心。
debbyma
|
呢個朱校長

朱校長果間好似叫銘恩喎?