剛剛 33 週, BB 個頭已進入產道,會早產嗎?

Gibraltar
|
我噚日產檢,醫生發現 BB 個頭已進入產道,佢叫我晤好行咁多,盡量休息多 d

請問我係咪好易會早產?

醫生話我暫時無早產跡象,但胎位已低
sasa0516
|
我b 24w已經係宮頸,醫生都叫我訓床訓床訓床 ,唔係會早產,我都訓左幾星期,呢家29w幾
Gibraltar
|
sasa0516 發表於 18-7-7 08:42
我b 24w已經係宮頸,醫生都叫我訓床訓床訓床 ,唔係會早產,我都訓左幾星期,呢家29w幾
...

佢係咪有 sick leave 俾你?
SusanTam
|
Gibraltar 發表於 18-7-7 08:26
我噚日產檢,醫生發現 BB 個頭已進入產道,佢叫我晤好行咁多,盡量休息多 d

請問我係咪好易會早產?

你指巳入盆?第幾胎?我也是類似情況,現在已35w. Yes. 少行D,休息多D。因為如果加上頻繁宮縮,宮頸又短又鬆,咁係宮縮下,宮頸可能會開,又加上BB頭對正宮口就會開始可以產程。

但記住又未置於唔好唔行,因為怕會血管栓塞。行少D,行慢D!

Gibraltar
|
SusanTam 發表於 18-7-7 09:58
你指巳入盆?第幾胎?我也是類似情況,現在已35w. Yes. 少行D,休息多D。因為如果加上頻繁宮縮,宮頸又短 ...

入左產道,對正子宮,我第一胎,有 d 緊張,我怕佢要訓箱,因為而家 BB 得 2.2 kg
sasa0516
|
Gibraltar 發表於 18-7-7 09:03
佢係咪有 sick leave 俾你?

有左就完全停工,只湊細女
Nbs
|
早唔早產係睇宮頸長短,唔係睇入盤未。第一胎早d 入係正常同常見。
2005yk
|
Gibraltar 發表於 18-7-7 08:26

請問我係咪好易會早產?

我個時都被醫生說已經入左盆,叫我休息,唔好返工。不過最後因爲某些原因有返到工,但行少左,最後冇早產,仲俾預產期遲左一日出世
freshrose
|
2005yk 發表於 18-7-7 17:59
我個時都被醫生說已經入左盆,叫我休息,唔好返工。不過最後因爲某些原因有返到工,但行少左,最後冇早產 ...

·
GCHK
|
咁有冇可能請假休息亞?唔好行太多路
2005yk
|
freshrose 發表於 18-7-7 18:25
婦產科其實無"入盆"呢個concept 架

佢唔知用左個咩term,太約係呢個意思卦⋯⋯
Jackiebabe
|
freshrose 發表於 18-7-7 18:25
婦產科其實無"入盆"呢個concept 架

婦產科有入盆架
代表bb 個頭落到幾低

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
amuroo
|
我剛28w
發現宮頸得2.06cm 又已有宮縮
真心驚早產
目標暫放到32w⋯⋯
luv__hccc
|
amuroo 發表於 18-7-7 23:52
我剛28w
發現宮頸得2.06cm 又已有宮縮
真心驚早產

我27週時得2cm,有時都會肚硬,我都好驚,你有無塞藥?
haha748494
|
咁就要小心D喇。醫生意思系咪落盤。
amuroo
|
luv__hccc 發表於 18-7-8 00:13
我27週時得2cm,有時都會肚硬,我都好驚,你有無塞藥?

我一樣呀

無呀,無塞藥。已駁機有宮縮,但本身糖尿病(非妊娠)跟開政府。醫生考慮過幫我打針 保護bb,但由於會影響血糖,所以最後咩都無做。只要我休息。

請問你之後點呀?
luv__hccc
|
amuroo 發表於 18-7-8 23:26
我一樣呀

無呀,無塞藥。已駁機有宮縮,但本身糖尿病(非妊娠)跟開政府。醫生考慮過幫我打針 保護bb,但 ...

你而加幾多週?我32w啦,上星期宮頸得1.1-1.3
我要做媽媽
|
咁你真係要少行D,最好多訓床喇。試下食多D牛肉
Gibraltar
|
我要做媽媽 發表於 18-7-30 09:22
咁你真係要少行D,最好多訓床喇。試下食多D牛肉

食多 d 牛肉有幫助?
amuroo
|
luv__hccc 發表於 18-7-30 07:34