自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小朋友9 月返k1, 比較細膽,返左3期分離班仲有喊。諗緊點安排返學好..
其實估計開頭點都會喊,但係咪去到學校喊有老師照顧好過自己喺保母車度喊呢⋯⋯

你地會點揀?:
1)搭保母車(狠心啲由佢自己喺車爆喊去適應)
2)工人姐姐湊搭巴士(但有5條馬路要過)
3)揾屋企人車,咁我可以湊到去學校(但我之後返工會遲到,要扣錢)

別墅

doublesheep 發表於 18-7-7 13:46
小朋友9 月返k1, 比較細膽,返左3期分離班仲有喊。諗緊點安排返學好..
其實估計開頭點都會喊,但係咪去到學 ...

過渡期黎
同埋小朋友可能同工人分離不會喊,媽媽湊反而喊
平時湊個女返學見唔少小朋友自己媽媽湊返學就喊到癲晒
平時係爸爸公公婆婆工人湊就頭也不回

複式洋房

siupigwai 發表於 18-7-7 13:52
過渡期黎
同埋小朋友可能同工人分離不會喊,媽媽湊反而喊

如果揀1既話,本身諗住我湊佢上保母車先返工,咁係咪姐姐同佢去會好啲..

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

初時由工人姐姐带,喊最多一星期至一個月,第2個月佢開始適應吾喊至安排坐校車

寶石宮

2023年兔年勳章

考慮1 喊幾次適應咗就無事

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

1) 帶定後備衫褲襪或者尿片, 有喜愛的卡通公仔扣個鎖匙扣喺書包
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

我仔返N班都係喊足三個月,上校車喊到返學校,超淒良,但其實佢返到學校好快就會停。所以唔使擔心。

複式洋房

Poyau 發表於 18-7-7 13:58
考慮1 喊幾次適應咗就無事

應該唔止幾次(emoji)

用戶要求終止服務

回覆樓主

少少分享,分離班係冇用,其實呢一個歲數,分離恐懼(separation fear)係不能因為重覆練習不同人仕的分離而減少,係每一次分離都會induce 更大fear....幾歲人仔有separation fear係正常

就算上左廿堂分離班已經冇喊,但只要去一個新的地方,其實係由頭黎過,所以佢只會從頭適應。

以上是我聽過一個瑪麗醫院精神科醫生主管(最近出書)交流會講,佢話所有精神科醫生和心理學家都會識,如果家長認為真係有用,只不過係佢地自己認為...(sorry可能傷了不少jm心)

同樣,幼稚園面試班係同一道理

樓主放心,適應有人快有人慢,只要佢開始同老師同學校有感情,建立信任,就ok

你冇咩可以做,除左你信任學校

別墅

南丁媽咪 發表於 18-7-7 15:11
少少分享,分離班係冇用,其實呢一個歲數,分離恐懼(separation fear)係不能因為重覆練習不同人仕的分離而 ...

完全認同你,
因為小朋友已見慣出面分離班嘅人而唔喊,
但去到正式學校(新環境)有好大機會佢反應仲大仲誇張

我覺得等正式反學果時分離就夠,而且老師多年經驗會處理得更好,又不用小朋友反覆面對殘忍的分離

男爵府

crystal媽咪 發表於 18-7-7 14:09
1) 帶定後備衫褲襪或者尿片, 有喜愛的卡通公仔扣個鎖匙扣喺書包

學校有提醒家長們,切記唔好將飾物由其公仔個啲鎖匙扣掛係書包,因太細小朋友企唔定排隊時二頭fing書包會整到附近身邊嘅人,因已試過好多次意外,所以學校出通告唔可以掛飾物係書包。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

vassicasuki 發表於 18-7-7 15:19
學校有提醒家長們,切記唔好將飾物由其公仔個啲鎖匙扣掛係書包,因太細小朋友企唔定排隊時二頭fing書包會 ...

oh

間間做法唔同。有d比掛一個,等易認d
不要從別人的嘴裡去認識我

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

南丁媽咪 發表於 18-7-7 15:11
少少分享,分離班係冇用,其實呢一個歲數,分離恐懼(separation fear)係不能因為重覆練習不同人仕的分離而 ...

同意。我覺得d 分離班,適應班好無謂。係喊點都喊,正式俾佢地返學好d,唔駛適應2次。同埋所謂早少少適應意義唔大,學校可能只想方便校方啫。

我個女4歲開學都係喊不停,響屋企喊定先,仲惡到抓住欄杆唔肯上樓,有d 同學都係不停喊。 我同其他媽媽只係送到小朋友交到俾老師後頭都唔回咁走。我個女要一個月至唔喊,去游水都要幾堂至唔喊。

睇到小朋友喊,作為媽媽真係好心痛又想搵辦法幫佢,但一自亂陣腳但乜都遷就小朋友,未必幫到佢。我地要平常心同硬淨d,好似平時返學咁安排,邊個湊返學都冇所謂,跟自己家庭需要就得,總之唔好用太多時間又氹又要道別上。

子爵府

回覆樓主:

我覺得比佢返學係個個小朋友必要的事……
只要送佢去學校時或者上校車時唔好做到餞行咁嘅心情,好平靜咁講:bye bye,轉頭見……
咁就足夠……開頭可能會唔習慣嘅,比啲時間佢,小朋友會好快適應

珍珠宮

環保接龍勳章

點都有過度期, 送到門口又係喊, 不如一上校車就bye bye, 預喊多一頭半個月就ok.

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

複式洋房

beryllium 發表於 18-7-7 14:11
我仔返N班都係喊足三個月,上校車喊到返學校,超淒良,但其實佢返到學校好快就會停。所以唔使擔心。
...

我都好怕我囡會喊咁耐
諗起第一日佢個喊樣就心都實晒

複式洋房

回覆樓主

多謝各位寶貴意見!

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主:

唔會揀2,五條馬路姐姐帶咁細個唔放心
唔會揀3,每日遲到仲要扣錢分分鐘連份工都無(除非你可以隨時辭職)
所以只可以係1

仲有保母車係一年計,你頭一個月唔搭,第二個月未必有位俾你,你要問清楚

大宅

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

doublesheep 發表於 18-7-7 19:39
我都好怕我囡會喊咁耐
諗起第一日佢個喊樣就心都實晒

過度期係咁啦,因為N班初時係冇校車,所以到適應左一輪又要再適應坐校車,我仔同學d媽咪話佢由上校車喊到入課室,仲要好慘,佢由九月開學喊到十一月中先叫做好d,仲日日一起身就話唔返學。
不過個個小朋友都有呢個經歷,好正常既,同埋上左校車,就唔使理佢有冇喊,放學都唔使問佢,因為你問佢有冇喊,佢就覺得佢返學係要喊啦。
我仔細個都有返分離班,都冇用。

侯爵府

回覆樓主

1。
過渡期,慢慢適應了就無事,媽媽要適時放手,可以俾工人姐姐帶佢上褓母車。
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

首頁

尾頁

跳至