懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

菩提子 發表於 18-7-29 11:46
講得啱。頭3個月真好辛苦,在公共交通公具好易暈雙腳無力,可惜無人讓座。我試過有人落車坐下座位,俾個八 ...

你有冇試過開聲請他人讓座,其實頭3+個月唔舒服,其他人未入察覺,而且人哋無責任下下留意身邊有冇人唔舒服而去讓座,如果真有需要,可以開聲問下,總有人會讓,如果臨上車已經發覺唔舒服,最好抖到好d 先上車,又或者坐的士盡快回家休息

男爵府

JD930 發表於 18-7-29 23:09
係,仲要未見肚啲人更加唔會讓

其實未見肚無人讓好正常

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

sizzlers 發表於 18-7-30 08:24
其實未見肚無人讓好正常

我咪就係咁講 (emoji)

男爵府

老無品喎, 使唔使踩人呀! 我大大個肚都試過被人搶左個位, 真係嬲到想喊

複式洋房

見到呢個 POST! 我都好想呻下...
我都係啱啱先有左... 而家先7週... 無見肚... 但係就真係成日暈同作嘔...
早兩日搭東鐵... (其實感覺其他線會好少少...)
我係九龍塘去紅磡咋嘛... TOTAL 拿埋都係2個站咋嘛...
我係上左車之後覺得架車 CHOK... 所以我坐左係關愛座...
隔左一分鐘左右啦... 有個我估50歲度既阿嬋拍我... 問我知唔知自己坐緊關愛座...
我話我唔舒服... 佢話佢都唔舒服喎... 然後比說話我聽... 死都要我起身比佢坐...
比到盡你咪都係坐2個站... 做咩要咁做?? ><
一車D人都係眼啤啤... >< 勁尷尬...
最後我起身... 我話關愛座係比有需要既人坐... 我有需要所以其實我後生都可以坐... 但我敬老!
然後係旺角站落左車... 唔想對住車上面既人...
我都覺得勁委屈... 係咪要我掛住個牌話有左怕跌親所以坐??

D人話關愛座係批鬥座真係無錯架!!
以前都無關愛座... 其實就見到有人有需要就自自然然起身讓座比人...
而家就搞到關愛座就唔好亂坐... 如果坐普通位就唔駛讓人... ><

洋房

Cathy_VV 發表於 18-7-30 18:09
見到呢個 POST! 我都好想呻下...
我都係啱啱先有左... 而家先7週... 無見肚... 但係就真係成日暈同作嘔...
...

唉 完全明白呀 由我最初出呢個post到
依家17-18週了 肚都大左好多
雖然我冇著緊身衫 但都唔會見唔到
成車人都係橫衝直撞 冇人會讓你
仲有d老女人個樣同你有眼神接觸
「唔好諗住大肚大曬要讓你呀」咁嘅樣
我諗個肚唔到37/8週籮咁大 都唔會有人主動讓

複式洋房

Mikiki1223 發表於 18-7-7 17:33
估唔到第一篇就係負能量,但實在好嬲,
大肚又熱情緒更差,今日北角上車見有位咪照坐關愛坐,而家14wks幾, ...

我而家week 26真係發現地鐵好少會有人讓座,今朝我一上車見到關愛座有位行過去,點知有個後生女一支箭咁過去坐左(後來個女仔戈坐左一個站就落車),隔離女人見到就讓比我,點知我一坐低再隔離個陌生男人無啦啦係咁鬧: "唔一定要讓你坐架!"
我都唔明,位又唔係佢讓,我今日著貼身衫個肚勁明顯,成日番工放工勁逼企響位前面d人都當見唔到我個肚,真係好灰!

大宅

我依家三十週
但搭地鐵嘅次數可十隻手指數得曬
因為就係知道搭地鐵好多人都唔讓座所以都盡量唔搭
但有2次有人見到我想讓比我
但老公叫我吾好坐(因為一兩個站)
我反而有啲唔好意思

所以我相信香港仲有會主動讓座的人的

已刪除用户

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至