論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

新工人剛來了二個月,在新加坡工作了5年,來到原來唔識煮飯,教佢煮,做野又慢,頭先食完飯,大家都離開左飯枱,佢攞碟蒸魚出來,佢竟然唔記得蒸左條魚我暈啦

珊瑚宮

新加坡有机会一屋2個工人
玩具萬歲!

伯爵府

回覆樓主

新加坡出街食分分鐘平過自己煮,好多本地人都買外賣算,工人唔多要煮飯

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

條魚蒸咗幾耐? 成餐飯咁耐? 你唔知有條魚做餸?

男爵府

lily-of-valley 發表於 18-7-7 21:46
條魚蒸咗幾耐? 成餐飯咁耐? 你唔知有條魚做餸?

條魚蒸完後佢熄左火,因為今日唔舒服,瞓左覺,都冇check 佢買左咩餸做晚餐,咁就出事

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

momling 發表於 18-7-7 22:03
條魚蒸完後佢熄左火,因為今日唔舒服,瞓左覺,都冇check 佢買左咩餸做晚餐,咁就出事
...

條魚cover咗咁耐? 會唔會好實呀? 鞋, 又係靈魂唔跟身。

子爵府

momling 發表於 18-7-7 20:39
新工人剛來了二個月,在新加坡工作了5年,來到原來唔識煮飯,教佢煮,做野又慢,頭先食完飯,大家都離開左 ...
唔出奇,我工人都係咁
係我自己煮飯嘅,工人只在旁邊洗嘢,遞吓碟,我懶得教,费事勞氣,話之佢識唔識。我想係屋企食,就自己煮,煮好,我行出厨房,等佢拎d 飯餸,湯出嚟開飯,佢都會拎少碟,原因係 "忘記"

珍珠宮

...

做咗兩個月,自己決定買乜嘢餸,佢算係咁喇!
但就無記性拎條魚出來!

珍珠宮

細姐姐 發表於 18-7-8 00:57
唔出奇,我工人都係咁
係我自己煮飯嘅,工人只在旁邊洗嘢,遞吓碟,我懶得教,费事勞氣,話之佢識唔識。我 ...

做你工人幾好呀,唔駛自己煑

子爵府

karshing 發表於 18-7-8 18:24
做你工人幾好呀,唔駛自己煑
我唔想嘥氣教,
又唔想難為自己,食埋佢哋煮到鬼五馬六d餸,到開飯見到,我會好忟

我情願自己煮,鐘意食乜煮乜

我唔食飯嗰餐,工人就自己煮俾自己

珊瑚宮

吾偷野吾浪費吾黑面已好好。
玩具萬歲!

男爵府

karshing 發表於 18-7-8 18:22
做咗兩個月,自己決定買乜嘢餸,佢算係咁喇!
但就無記性拎條魚出來!
...

我請佢返來就係做兩樣嘢- 煮飯和清潔洗衫,我D細路一個中學,自己返學放學,唔駛佢理,另一個小學,搭校車,自己上樓、落樓,都唔駛佢理,基本上真係煮飯、清潔,平時日用品都係我去超市買埋返來,上午和下午基本上冇人在家

男爵府

fitfish 發表於 18-7-8 19:58
吾偷野吾浪費吾黑面已好好。

佢上二個星期問我30/6 夜晚可唔可以去佢個妹個僱主亞媽屋企瞓,因佢妺星期六晚到星期日去佢僱主亞媽屋企照顧佢亞媽,我話根據香港法例傭工不可以在外留宿,亦唔可以打二份工,是犯法的我真係唔明咁嘅問題都問得出,我絶對唔會應承啦

wcpcelia    發表於 18-7-9 16:23

侯爵府

...

我件垃圾今日又整獲勁我嘆

男爵府

bigyanb 發表於 18-7-8 21:12

願聞其詳

象牙宮

bigyanb 發表於 18-7-8 21:12

唔係炒埋洗碗舊海棉?
以前去表舅父度dinner, 佢個基督bun一日到黑doomsday maria, 炒咗碟牛肉菜心, D肉好淋但鞋趙唔開。
無人食, 連doomsday都唔食, 成碟倒咗。

成碟野黑孖孖。 洗碗佢同表舅母講 mamm,the washing dish foam cannot find, I open new one.
Where is the old one? I don't know.

唔通炒咗舊海棉?

珊瑚宮

momling 發表於 18-7-8 20:57
佢上二個星期問我30/6 夜晚可唔可以去佢個妹個僱主亞媽屋企瞓,因佢妺星期六晚到星期日去佢僱主亞媽屋企照 ...
我估你個是菲。夠胆要求出外过夜
玩具萬歲!

男爵府

lily-of-valley 發表於 18-7-8 23:45
唔係炒埋洗碗舊海棉?
以前去表舅父度dinner, 佢個基督bun一日到黑doomsday maria, 炒咗碟牛肉菜心, D肉 ...

好嘔心

男爵府

fitfish 發表於 18-7-9 09:51
我估你個是菲。夠胆要求出外过夜

是印呀

象牙宮

momling 發表於 18-7-9 17:51
是印呀

明知出去訓犯法。 成日話人地得。 無比人拉就當合法。神經。

首頁

尾頁

跳至