嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

口味成日變!好難餵食,食餐飯好似打仗!開始唔肯食粥

珍珠宮

natii.mom 發表於 18-7-8 18:52
口味成日變!好難餵食,食餐飯好似打仗!開始唔肯食粥

18個月可以跟大人食飯食麵,大人煮法但減少調味料份量便可

回覆 natii.mom 的帖子

Hello natii.mom ,18個月BB主要營養來自3餐固體食物,每日1-2碗飯、4-8湯匙瓜菜、1/2碗水果粒、2-4湯匙肉/魚/蛋/豆類(青豆/豆腐/枝竹),用返果日大人食嘅食材整食物俾佢就多D食物選擇,媽媽大膽D引進唔同食材,新鮮、時令、多元化、高纖食材就最好,麥皮/粉/麵佢都食得架。媽媽試下用D顏色鮮艷同味道突出蔬菜煮熟壓成蓉,製作芡汁或西式濃湯,增加天然味道黎吸引佢,唔太花時間都可以將食物整得靚D,蕃茄、甜椒、菠菜、青豆、蘑菇都係唔錯嘅選擇,加入少量牛奶或乳酪,令醬汁更香濃幼滑。BB有冇試過西式煮法?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

回覆樓主

FB 有個「嬰兒固體食物分享」 group. 或Day Day cook 也有很多食蒲。一起加油

別墅

媽媽,參考下呢個BB 食譜頻道:

https://www.youtube.com/channel/UC1BFAQGc9krNQaBeQ4wjvuA?sub_confirmation=1

首頁

尾頁

跳至