自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

姸媽 發表於 18-7-11 00:08
我唔知呢度講唔講得!我pm妳啦

我仔都想學日文,請問可以pm埋俾我嗎?thanks

珍珠宮

mmyan428 發表於 18-7-11 00:34
我仔都想學日文,請問可以pm埋俾我嗎?thanks

已pm左資料比妳喇

已刪除用户

已刪除用户

用戶要求終止服務

牛年勳章

yy_chow1210 發表於 18-7-11 09:04
有冇D近九龍既介紹?

日經佐敦有校舍,阿仔 feedback 話老師教得幾好。
未經許可,請勿轉載

男爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章

yy_chow1210 發表於 18-7-10 11:48
其實睇過好幾間日文學校,但感覺間間都差唔多日協進度好似幾慢,pasona又太貴唔會考慮,第一日語又話absent ...
我多年前去HKU SPACE讀, 佢好似一般院校咁, 9月開學, 讀到7月, 一星期一堂, 有日籍老師或者香港人老師。如果YEAR 1, 佢2月會有一個快速班, 一星期兩堂, 讀到7月。
缺席無補課, 計8成出席率+校內考試合格可以畢業升班。
我果時還是舊制日本語公開試(只係1-4級), YEAR 1 (因為錯過了報讀9月班, 我讀2月0個個快速班)讀完, 同年9月升YEAR 2, 同年12用我就報了3級, 多數同學報4級, 不過我自己睇過範圍, 有信心考3級, 所以報3級。
不過考2級就難好多, 我讀完YEAR 3, 因為工作成日OT, 就無繼續讀落去。

我覺得HKU SPACE幾好吖, 多centre揀, 又有制度, 價錢唔貴(適中), 老師質素有保證, 我3年也是日籍老師教, 就迫住一定要用日文和老師溝通。不過有同學覺得, 如果香港人老師, 教文法時可以加少少中文解釋就易明一點。

大宅

回覆 廷廷媽 的帖子

同日本人傾多D計
冇其他方法

男爵府

其實睇過好幾間日文學校,但感覺間間都差唔多日協進度好似幾慢,pasona又太貴唔會考慮,第一日語又話absent ...

反而想問乜有學校缺席有補堂?點補?獨立教授?

男爵府

vanvan1107 發表於 18-7-10 21:37
我喺馬鞍山讀緊
小班教(6個人)個日文老師幾好

好有興趣喎,諗住小朋友將會小學,一直都想學,可唔可以話比我知係邊度?謝謝!

已刪除用户

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

mandy952 發表於 18-7-10 23:02
初學去日經,有得claim持續進修基金

子爵府

我喺馬鞍山讀緊

請問邊間?

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

姸媽 發表於 18-7-10 23:24
我同亞女一齊在天水圍學!一班大約六人!而家上左兩個月左右,9月會報考N4/N3! 12月考上堂氣氛好好
...

可以比資料我嗎?thx
DoDoDo

大宅

姸媽 發表於 18-7-11 00:37
已pm左資料比妳喇

可以pm天水圍學日文的資料比我嗎(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

侯爵府

第一太子校李sir, 有經驗教得好好,N5N4無補堂吾緊要,因為每堂都會重複小小學過的, 或者自己追返都可以,老師好重要

大宅

我喺馬鞍山讀緊

可以我邊間嗎?謝謝

子爵府

姸媽 發表於 18-7-10 23:24
我同亞女一齊在天水圍學!一班大約六人!而家上左兩個月左右,9月會報考N4/N3! 12月考上堂氣氛好好
...

想知邊間,謝謝你

大宅

CONANMUI 發表於 18-7-11 13:30
好有興趣喎,諗住小朋友將會小學,一直都想學,可唔可以話比我知係邊度?謝謝!
...

喺馬鞍山中心地下,海港隔離,間野叫東大前

大宅

poohpoohpc 發表於 18-7-29 01:48
可以我邊間嗎?謝謝

東大前,喺馬鞍山中心地下海港隔離

男爵府

vanvan1107 發表於 18-7-30 20:38
東大前,喺馬鞍山中心地下海港隔離

我都等24/9 平日班,希望開得成,邊位老師好?

首頁

尾頁

跳至