母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我泵奶然後轉埋身,我上星期試過塞奶通番之後一直乳房軟軟咁,不過都有奶出,但冇脹奶感覺,照餵bb,又數到夠片同大便,應該有食飽
各位jm有冇同樣經驗?都係乳房軟軟咁餵人奶?你地餵到bb幾大?

男爵府

AquaChat 發表於 18-7-10 18:39
我泵奶然後轉埋身,我上星期試過塞奶通番之後一直乳房軟軟咁,不過都有奶出,但冇脹奶感覺,照餵bb,又數到 ...

我都係泵奶轉埋身,又係塞過奶,而家6,7個鐘冇餵先會谷,我有時出街,會泵出黎,奶量少左好多,其實有時bb係仲想食,但後奶出得慢又唔想再啜,我俾返奶咀佢,佢又冇再扭,我見尿濕係夠,但想多返d奶俾佢,但佢唔肯啜清,佢食完我試過再泵,兩邊得返10ml唔夠,我都唔知仲泵唔泵好。。。

大宅

回覆樓主

我阿b現在7週。由滿月開始唔再谷奶,胸部軟淋淋。之前好夠奶,奶亦出得好快,3個鐘食一次。但家只有頭幾分鐘出得快,之後出得好慢,阿b有時會懶得啜。我而家唯有1.5-2小時餵一次。大小便冇少到。

水晶宮

AquaChat 發表於 18-7-10 18:39
我泵奶然後轉埋身,我上星期試過塞奶通番之後一直乳房軟軟咁,不過都有奶出,但冇脹奶感覺,照餵bb,又數到 ...
奶量穩定後乳房唔一定會谷,一樣可以有足夠奶餵BB。大小便正常即唔係問題。

大宅

Lyllianlo 發表於 18-7-10 20:18
我都係泵奶轉埋身,又係塞過奶,而家6,7個鐘冇餵先會谷,我有時出街,會泵出黎,奶量少左好多,其實有時b ...

轉埋身奶量係咪真係會勁跌?我依家埋身完都會泵清,真係好攰,但驚唔泵清就咁全埋身奶量會跌得好勁⋯

男爵府

penguinguin 發表於 18-7-13 02:16
轉埋身奶量係咪真係會勁跌?我依家埋身完都會泵清,真係好攰,但驚唔泵清就咁全埋身奶量會跌得好勁⋯
...

因為我本身全泵,每日可以儲兩餐奶,而家全埋身,跟返bb食奶量,所以跌左好多,但我埋身就係唔想又泵又洗,同埋試過幾次,食完泵都係得返10ml 左右,所以都唔泵啦。。。
本身樽餵,4個鐘一餐,樽餵160-180ml, 亦都泵到180ml, 而家有時佢訓左好耐都唔起身,我4個鐘泵,得返120ml, 但ftm, 諗住唔夠既,最多密d埋身

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

軟唔代表無奶,軟時造奶係最快繼續俾 bb 埋身無問題
如果谷奶,就會抑製造奶,長遠係減奶要搞清楚呀
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

複式洋房

回覆樓主:

除左岩岩生完頭3個月要慢慢調節,之後到宜家(9個月)我個胸都未谷過,一樣餵到仔仔肥肥白白

大宅

Lyllianlo 發表於 18-7-13 09:19
因為我本身全泵,每日可以儲兩餐奶,而家全埋身,跟返bb食奶量,所以跌左好多,但我埋身就係唔想又泵又洗 ...

我返part time所以好尷尬,唔太需要儲,但又怕轉全埋身奶量跌左之後好難追。

Bb兩個月大,平時埋身多,樽食最多120ml。我見有啲資訊話埋身bb之後奶量keep住差唔多,真係嘅?

男爵府

penguinguin 發表於 18-7-18 18:01
我返part time所以好尷尬,唔太需要儲,但又怕轉全埋身奶量跌左之後好難追。

Bb兩個月大,平時埋身多,樽 ...

我諗睇你本身奶量同bb食既奶量相差得遠唔遠,我本身唔係富媽,係好辛苦咁追奶,最勁係每日儲到兩餐180ml奶,但全埋身就一定少左,因為bb跟本唔駛咁多,身體會調節到同bb要既奶量
另一方面,又要睇你bb係咪好肯埋身,後奶都肯努力啜,我知好多人話俾bb啜多d就有,但後奶出得慢,唔係個個bb都肯啜,我呢幾日決定泵返啦,bb唔肯啜後奶,一邊食左8分鐘都冇,就扭唔肯再食,但又未飽,d片濕都少左好多。。。

大宅

Lyllianlo 發表於 18-7-18 18:16
我諗睇你本身奶量同bb食既奶量相差得遠唔遠,我本身唔係富媽,係好辛苦咁追奶,最勁係每日儲到兩餐180ml奶 ...

(emoji)(emoji)(emoji)聽你咁講我都係唔減泵同繼續泵清直到加固⋯
我b飲奶唔玩,但每次都係8分鐘。我估佢真係唔想飲咁多⋯但又驚佢第日想飲多啲我俾唔到佢

男爵府

penguinguin 發表於 18-7-19 13:20
(emoji)(emoji)(emoji)聽你咁講我都係唔減泵同繼續泵清直到加固⋯
我b飲奶唔玩,但每次都係8分 ...

每個bb都唔同,我bb係咁囉,我都知有d bb真係可以越啜越多,可惜我bb唔肯啜到尾,亦都越啜越少,開始唔夠佢食

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊