求有經驗媽媽指教,有關starter

MSWONG1001
|
請問考Cambridge starter試係咪一定要買mock卷做?如果係,咁在拍賣網站買到嗎?
另外word list的生字係咪要識串哂?
MSWONG1001
|
有冇媽媽可以分享,thx thx
olimo
|
MSWONG1001 發表於 18-7-10 21:27
請問考Cambridge starter試係咪一定要買mock卷做?如果係,咁在拍賣網站買到嗎?
另外word list的生字係咪 ...

做 mock卷
係想孩子知道一下考試模式
無規定
做 or 唔做
唔買唔做,都可以考

淘寶網有很多
但好似不能直接運到香港
MSWONG1001
|
thx for sharing
因為之前見好多家長都話小朋友好高分滿盾,我以為好容易考,点知見個word list咁多生字(小朋友認哂但好多吾識串),所以擔心
musiccisum
|
MSWONG1001 發表於 18-7-11 08:11
因為之前見好多家長都話小朋友好高分滿盾,我以為好容易考,点知見個word list咁多生字(小 ...

小朋友幾大?
滿分不容易的,
如果你要滿分,d生字要識哂
MSWONG1001
|
musiccisum 發表於 18-7-11 08:16
小朋友幾大?
滿分不容易的,
如果你要滿分,d生字要識哂

佢剛剛5歲,係咪d生字要識串哂?
我見d家長分享話輕鬆咁温都有14,15個盾
Alange
|
MSWONG1001 發表於 18-7-11 08:22

輕鬆地溫是騙人的!
要花時間詳細地溫習。
blackypurin
|
Alange 發表於 18-7-11 08:27
輕鬆地溫是騙人的!
要花時間詳細地溫習。

對,其實要操的,如果一個未train過嘅5歲小朋友考並不易,不過做落熟咗題型又不算極難。

字很多讀唔晒,我唯有tip d重要字串,做得多都少少估到。
penpenvivi
|

如果本身有phonics底,大部分字都會串到, 需要做卷去實習一下個考試模式 ,我地K2頭開始準備starter ,大約半年後考,再升K3暑假準備mover ,我地自學準備左8,9個月考試 ,但見有d家長話2/3個月ok,聽落個d都幾勁
MSWONG1001
|
penpenvivi 發表於 18-7-11 11:22
如果本身有phonics底,大部分字都會串到, 需要做卷去實習一下個考試模式 ,我地K2頭開始準備starters ,大 ...

謝分享
MSWONG1001
|
blackypurin 發表於 18-7-11 08:39
對,其實要操的,如果一個未train過嘅5歲小朋友考並不易,不過做落熟咗題型又不算極難。

字很多讀唔晒, ...

凍奶茶少奶
|
要高分,D生字係要背晒
musiccisum
|
MSWONG1001 發表於 18-7-11 08:22

5歲的話你可以參考下某間幼稚園考starter的成績,當然有人14或15盾,但也有11,12個盾,不過speaking和listening滿分。
hedhed
|
我小朋友k1下學期頭考己15盾。佢本身喜歡睇圖書,同聽講都okay的。係pn果年暑假開始每天串5個生字,用個半月串晒,k1上學期加固己識串嘅字。串字果part係要落啲功夫。
tsoipopo
|
hedhed 發表於 18-7-11 20:41
我小朋友k1下學期頭考己15盾。佢本身喜歡睇圖書,同聽講都okay的。係pn果年暑假開始每天串5個生字,用個半 ...

真心覺得你小朋友好厲害呀,K1下學期考?已寫字?係咪超大B?
1998Ruby1998
|
K3 半年考 14 盾,小朋友識曬但係唔識串,唯有日日陪串。

其實 d 字考小學都會遇到,就算唔考小學,小一都會需要識,唔想到時候一大堆字倒水咁黎,默書又搞到頭暈,早 d 畀心機日日串 5 個,好快完。望落多但係唔係深。
C.Humphrey
|
目標係15盾,就要識串晒d字
我女有外補,所以溫cambridge相對輕鬆
hedhed
|
tsoipopo 發表於 18-8-6 12:37
真心覺得你小朋友好厲害呀,K1下學期考?已寫字?係咪超大B?

唔係超大。係年頭大B
tsoipopo
|
hedhed 發表於 18-8-6 16:03
唔係超大。係年頭大B

即係考試時4歲2個月左右??超叻叻,我都未搞掂仔仔的串字,1日肯同你串5個生字,好乖呀。請教是不是只是操past paper就夠?
hedhed
|
tsoipopo 發表於 18-8-6 16:16
即係考試時4歲2個月左右??超叻叻,我都未搞掂仔仔的串字,1日肯同你串5個生字,好乖呀。請教是不是只是操 ...

Past paper 只做了幾份。其實唔算特別叻,過ek都好多小朋友k2那尾暑假考完Flyer 有15盾。趕小一扣門用。我小朋友都要k3,11月時先考到,不是扣門,只為試身手。
當年我都好似你咁覺得好難完成呢個任務,但做落又okay的。個個都係咁。