懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我剛剛在聖保祿醫院生了第二胎,分享一下當中細節(emoji)

第一胎係瑪麗醫院生,預產期當天才出世,順產,冇用無痛分娩,已經算生得快(入產房計大約5個鐘到出生,大痛左大約兩至三個鐘),但時間雖短,痛苦仍大...所以第二胎一早已決定要做無痛分娩,雖然公立醫院都可以要求做,但要睇當時麻醉師有冇時間,所以決定在私家醫院分娩了。

冇諗過第二胎仲耐過第一胎出世,第一胎預產期當天出世,第二胎到了40週仍未有動靜,之前已約了40+2到醫院催生,前一晚入院後,本應約了麻醉師明早7點打無痛,之後再落藥催生,但因當晚開始陣痛,到凌晨5點到痛既程度密左同大左

複式洋房

Gloria1125 發表於 18-7-10 22:20
我剛剛在聖保祿醫院生了第二胎,分享一下當中細節(emoji)

第一胎係瑪麗醫院生,預產期當天才出世,順產, ...

同護士講,度宮頸已開到2度,就安排入產房了。

而護士亦立即幫我call麻醉師來幫我打無痛,仲要特登嘈醒麻醉師來幫我,好彩唔駛加錢(emoji)同都好多謝佢,唔駛半個鐘已來到了,佢一來到就開始打無痛分娩了~

無痛分娩過程
無痛分娩其實係將麻醉藥打落你背部,令你感受唔到宮縮時既痛楚,我個麻醉師一開始要我坐係床到,曲起背部,佢先係背部打麻醉針,再放入膠管,將麻醉藥打入去,打麻醉針時有少少赤,但唔算痛,唔怕打針既人應該冇咩,到放膠管時我就感覺大d, 唔係痛,而係我突然個人震左一震,感覺好奇怪,好似真係有野打左入去咁,同條腰寃左一大下,但當然同陣痛冇得比啦

複式洋房

Gloria1125 發表於 18-7-10 22:33
同護士講,度宮頸已開到2度,就安排入產房了。

而護士亦立即幫我call麻醉師來幫我打無痛,仲要特登嘈醒麻 ...

過程大約歷時十五分鐘到,打完後其實我唔係完全唔痛的,但都減輕左8成,其中都要加左兩次藥(護士話如果覺得痛可以要求加藥),有幾下大宮縮其實都仲feel到幾痛,但都係可以接受既範圍,因為我第一胎真係經歷過冇無痛下既陣痛,所以我知呢幾下都唔係咩大痛

因為醫生入來check過,話我子宮頸仲偏硬,所以打完無痛後都吊埋催生藥水,好多人話第二胎會快d, 但我由入產房開始計,都要大約6個鐘到先生得,同第一胎差不多,但之前既陣痛時間就少過第一胎成日既~

到宮頸全開,生得時,可能第一胎有經驗知應該點生,同子宮頸鬆左,用力push左4,5下,10分鐘bb已經出世了~

複式洋房

Gloria1125 發表於 18-7-10 22:41
過程大約歷時十五分鐘到,打完後其實我唔係完全唔痛的,但都減輕左8成,其中都要加左兩次藥(護士話如果覺 ...

其實今胎選擇係私家生同做無痛分娩真係好明智,首先公立唔係唔好,但好睇你彩數,遇到好既護士同助產士就好彩,唔係就慘了

私家醫院護士真係有禮貌好多,又冇咁忙,相對地對你既照顧都多好多

而無痛分娩雖然未至於完全唔痛,我係產房等宮頸開時都有幾下大痛係幾辛苦的,要不停呼吸咁去舒緩,但都真係幾下,其他時間我可以同護士同老公傾下計,閉下目養神,食個早餐咁,對上個次係有兩三個鐘痛到冇知覺的....自己做緊咩都唔知,但到最後宮頸全開,push個時都要靠自己,個下就有冇打無痛都差不多,要用全身力氣生個bb出來了~

總括來講,如果負擔到,去私家醫院生係幾好的

別墅

Gloria1125 發表於 18-7-10 22:50
其實今胎選擇係私家生同做無痛分娩真係好明智,首先公立唔係唔好,但好睇你彩數,遇到好既護士同助產士就 ...

想知你係搵邊個醫生接生?同埋你無痛分娩埋單幾錢?

複式洋房

wakakababi 發表於 18-7-10 23:54

請問住了幾日院?埋單幾錢?

複式洋房

wakakababi 發表於 18-7-10 23:54

方幸生醫生,埋單總數8萬3到

複式洋房

pws831221 發表於 18-7-11 00:57
請問住了幾日院?埋單幾錢?

住左4日3夜,埋單8萬3

複式洋房

Gloria1125 發表於 18-7-10 22:20

第一胎係瑪麗醫院生,預產期當天才出世,順產, ...

係咪打完無痛 真係吾痛
我9月生喇
我好驚痛

複式洋房

Irisss_ch 發表於 18-7-26 19:08
係咪打完無痛 真係吾痛
我9月生喇
我好驚痛

我個人經驗覺得未至於完全唔痛,但同冇打比起碼減左8成,打完冇痛之後,勁既宮縮我都feel到痛,但忍到既,深呼吸係可以減輕到的,同如果完全唔痛我都驚最後生時唔知幾時要用力

複式洋房

Gloria1125 發表於 18-7-26 22:36
我個人經驗覺得未至於完全唔痛,但同冇打比起碼減左8成,打完冇痛之後,勁既宮縮我都feel到痛,但忍到既, ...

多謝你詳細分享 等我有定心理準備

大宅

回覆樓主

好詳細,多謝你的分享!想問方醫生產檢仔細嗎?順產過程幫到你嗎?縫針手勢如何?

複式洋房

tgsagl 發表於 18-7-28 21:44
好詳細,多謝你的分享!想問方醫生產檢仔細嗎?順產過程幫到你嗎?縫針手勢如何?
...

我覺得方醫生好好呀,每次產檢,照超聲波時都好詳細講解,我入左產房時佢都來左幾次check我子宮頸開左幾多,到生得時亦有教我點用力,縫針手勢好好呀,縫時唔痛,之後傷口都唔痛,我係產房時,個助產士都同我講方醫生好好,好細心,所以雖然佢比其他醫生貴d,我覺得都值的

大宅

Gloria1125 發表於 18-7-28 23:04
我覺得方醫生好好呀,每次產檢,照超聲波時都好詳細講解,我入左產房時佢都來左幾次check我子宮頸開左幾多 ...

多謝你的分享,好詳細!thank you!

大宅

Gloria1125 發表於 18-7-28 23:04
我覺得方醫生好好呀,每次產檢,照超聲波時都好詳細講解,我入左產房時佢都來左幾次check我子宮頸開左幾多 ...

請問麻醉醫生及兒科醫生是St Paul安排?還是方醫生安排?另外,你陣痛去到幾多度,方醫生去到醫院?$83000出院都冇半夜或假期額外收費嗎?不好意思咁多問題!

複式洋房

tgsagl 發表於 18-7-31 12:35
請問麻醉醫生及兒科醫生是St Paul安排?還是方醫生安排?另外,你陣痛去到幾多度,方醫生去到醫院?$83000 ...

麻醉醫生係醫院安排,而兒科醫生就係我地要求的,因之前我大仔係SPH都睇開同一個醫生,幾細心的,我開到兩度,凌晨5點半已入產房,到11點到宮頸全開生得,其間方醫生來左4,5次到,每次check下我開左幾度,睇下駛唔駛加催生藥咁,知未生得佢就會返診所(佢診所係銅鑼灣,好近),同宮頸每開一度,d助產士都會打電話通知方醫生的,83000冇半夜收費,因為方醫生第一次來產房已差不多上午7點幾,如果係凌晨12至7要生,醫生費會加20~30%,同我個日唔係紅日,紅日生醫生費都會加20~30%,其實83000入面,有46000係方醫生既接生費加巡房費,如果係半夜或者紅日生,就要預多20~30%了(所以佢係唔平的)

大宅

Gloria1125 發表於 18-7-31 16:10
麻醉醫生係醫院安排,而兒科醫生就係我地要求的,因之前我大仔係SPH都睇開同一個醫生,幾細心的,我開到兩 ...

Thank you very much

複式洋房

Gloria1125 發表於 18-7-26 22:36
我個人經驗覺得未至於完全唔痛,但同冇打比起碼減左8成,打完冇痛之後,勁既宮縮我都feel到痛,但忍到既, ...

我想再問,人地成日話內檢定度開幾度好痛,係咪真架?生個時,d無痛藥係咪己經無效,最後都會痛?有冇側切,縫針痛嗎?

對不起,我依家好緊張,9月生所以好多問題。

複式洋房

Irisss_ch 發表於 18-8-7 23:55
我想再問,人地成日話內檢定度開幾度好痛,係咪真架?生個時,d無痛藥係咪己經無效,最後都會痛?有冇側切 ...

最初開左唔多度時check係會有d痛既,因為未開得多麻,但我又未覺得算好痛囉…後期check都冇咩感覺了,我生個時無痛仲有d效,今次生時記憶中係冇上次咁痛的,但我覺得都唔叫痛,而係真係要識用力咁push佢出來,坦白講個時係幾辛苦的,但個時淨係知要用力生,都唔記得辛苦了
我第1次有剪,第2次冇剪,剪時唔覺痛,縫時都唔覺痛呀,當然我都聽過有d媽媽縫時好痛,我覺得好睇個醫生/助產士手勢,所以第1次我好彩遇到個好手勢既助產士,第2次我就唔靠彩數,自己搵醫生了:)
其實今次用左冇痛,痛楚減左8成以上,但都未至於一d痛都冇,都痛既,但可接受範圍之內,唔駛太擔心,加油呀!

複式洋房

Gloria1125 發表於 18-8-8 12:57
最初開左唔多度時check係會有d痛既,因為未開得多麻,但我又未覺得算好痛囉…後期check都冇咩感覺了,我生 ...

多謝你
打甘大段野!辛苦你!
你每字每句對我呢種忐忑新手好有安撫作用!
所有野都好清晰!

首頁

尾頁

跳至