懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Irisss_ch 發表於 18-8-8 22:19
多謝你
打甘大段野!辛苦你!
你每字每句對我呢種忐忑新手好有安撫作用!

唔駛客氣,大家都係媽媽,加油呀~
放鬆心情,享受下最後呢個月大肚既生活啦:)
個人覺得之後湊同教仲辛苦過生^^”

大宅

Gloria1125 發表於 18-7-10 22:50
其實今胎選擇係私家生同做無痛分娩真係好明智,首先公立唔係唔好,但好睇你彩數,遇到好既護士同助產士就 ...

請問用無痛分娩到最後會唔會無力Push?

複式洋房

BabyCiu 發表於 18-8-9 11:16
請問用無痛分娩到最後會唔會無力Push?

我又冇喎,都好夠力,反而用左冇痛,開度數既過程冇上胎咁辛苦,生時仲順利tim
不過真係要識點用力生,會快好多

大宅

Gloria1125 發表於 18-8-9 11:29
我又冇喎,都好夠力,反而用左冇痛,開度數既過程冇上胎咁辛苦,生時仲順利tim
不過真係要識點用力生,會 ...

睇黎要上吓D產前運動班先得,如果唔係真係唔識點用力生

複式洋房

BabyCiu 發表於 18-8-9 11:45
睇黎要上吓D產前運動班先得,如果唔係真係唔識點用力生

係架,我第一胎唔識用力,生左成個鐘,第二胎生左10鐘就生到了~最緊要係一宮縮時就吸一大啖氣,之後就閉氣用力一下咁push佢出來,再宮縮時就再吸氣再閉氣咁push, 閉氣push時唔好出聲,用力幾下就ok的了

大宅

Gloria1125 發表於 18-8-9 13:47
係架,我第一胎唔識用力,生左成個鐘,第二胎生左10鐘就生到了~最緊要係一宮縮時就吸一大啖氣,之後就閉氣 ...

好有用的分享!謝謝JM

大宅

回覆樓主

樓主真係好有心呀多謝詳細分享

別墅

你好!我想問下由未開到開兩度時,私家係咪已有笑氣向病房俾你用,如果有,係咪唔太痛?另外,開左兩度先call麻醉師,麻醉師係咪向醫院註守?佢黎得慢媽媽又開得快咪弊傢伙??

因為我第一胎識得人向政府用無痛(唔識人真係唔好博),但因為政府要開先可以落產房,先有笑氣減痛,而我係超痛左六個鐘先開到兩度,先可以用無痛,所以今胎諗住向私家生。我好想知笑氣係咪可以幫到兩度既痛

複式洋房

fion_52 發表於 18-9-14 13:35
你好!我想問下由未開到開兩度時,私家係咪已有笑氣向病房俾你用,如果有,係咪唔太痛?另外,開左兩度先ca ...

我全程冇用過笑氣的,醫院開頭係想我打完冇痛先催生的,只係我未打時已開始作動,到我通知姑娘我開始規律咁痛時佢地即刻call麻醉師,大約半個鐘到已經到了。
但我經驗係未開到開2度既痛都仲忍到,所以我冇特別要求用笑氣。

大宅

Gloria1125 發表於 18-7-10 22:20
我剛剛在聖保祿醫院生了第二胎,分享一下當中細節(emoji)

第一胎係瑪麗醫院生,預產期當天才出世,順產, ...

無痛分娩真係對孕婦最偉大發明,我打左後很快就唔痛,如果無打,真係唔知點捱

男爵府

我都覺得生仔好痛我永遠都記得個種痛...我都好後悔點解唔用多小小錢去私家生...我諗我下一胎會好似你甘去私家無痛分娩

複式洋房

felixsky 發表於 18-9-17 01:26
我都覺得生仔好痛我永遠都記得個種痛...我都好後悔點解唔用多小小錢去私家生...我諗我下一胎會好似 ...

我就係試左第一次冇用無痛咁生,所以第二胎先決定要去私家用無痛 。
對自己好d麻

大宅

我剛剛在聖保祿醫院生了第二胎,分享一下當中細節(emoji)

好多謝你嘅分享,我去私家想順産但又怕痛,睇完你篇分享令我覺得要揀無痛。否則真係唔知自己點捱啲幾個鐘陣痛。一路我有都有疑問點解無痛分娩到生嗰陣識用力生,原來到尾都會感覺到痛,咁樣反而安心啲因為要知道痛先識得用力

複式洋房

kalsisi 發表於 18-10-6 13:53
好多謝你嘅分享,我去私家想順産但又怕痛,睇完你篇分享令我覺得要揀無痛。否則真係唔知自己點捱啲幾個鐘 ...

係呀~完全唔痛我反而覺得好唔真實

子爵府

多謝分享

大宅

想問下你生完後,幾耐可以同bb有皮膚接觸?即有無得抱住bb?
QM話佢地只會係咁易抹乾淨bb,就會比bb同媽媽皮膚接觸,想知st paul有無呢d野,謝謝!

別墅

Gloria1125 發表於 18-9-17 19:27
我就係試左第一次冇用無痛咁生,所以第二胎先決定要去私家用無痛 。
對自己好d麻
...

你跟我一樣第一胎冇用無痛,政府生,第二胎無痛浸會生,雖然貴很多但十分值得

複式洋房

7媽 發表於 18-10-16 15:33
想問下你生完後,幾耐可以同bb有皮膚接觸?即有無得抱住bb?
QM話佢地只會係咁易抹乾淨bb,就會比bb同媽媽 ...

我生完之後,聖保祿會抹乾淨bb,包埋毛巾比bb我同老公影相,但係包晒毛巾的,唔係直接皮膚接觸。

複式洋房

siumaibb 發表於 18-10-21 11:13
你跟我一樣第一胎冇用無痛,政府生,第二胎無痛浸會生,雖然貴很多但十分值得
...

係,生完一次冇用無痛,第二次就會想用

子爵府

Thanks for sharing

首頁

尾頁

跳至