自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

runningma 發表於 18-7-10 23:15
韓國既生活同大陸差唔多,我地睇到的都係表面風光

係,我都認為同中國差唔多, 文化水準衞生,中國有地方都好窮,所以我覺得韓國都有,又唔奇怪。 係啲韓劇影得佢哋國家好靚, 影明星 衣著新潮啫。 但shopping又唔覺得有乜好買回來香港。

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

正所謂,表面有幾風光,暗地裏有幾折墮,一向都知佢地係靠糖衣包裝,其實派錢已經唔好,點解唔派物資,可見佢地根本冇貪污呢個概念,相比下,香港都算係咁,起碼有綜援

珍珠宮

睛靈勳章

露比2006 發表於 18-7-11 07:41
係,我都認為同中國差唔多, 文化水準衞生,中國有地方都好窮,所以我覺得韓國都有,又唔奇怪。 係啲韓劇 ...

x2,購物區好多低端產品包裝成高品質貨,其實拆咗個袋即係淘寶嘢,有時真係買唔落手

子爵府

mickeyeva 發表於 18-7-10 22:52
老人家自殺率高,每日12個,去教堂排隊免費拎500won($3.5),排隊去食免費飯,都幾可悲
...

南韓冇嘜國產出口,旅遊業低迷,2016年全年入境旅客人次17,410,000. 當中47.5%係中國旅客,而2017年更慘入境南韓旅客人次13,340,000, 中國旅客人數急跌只有32.9%
急跌原因受政治因素的影響,南韓喺2017年旅遊業大受拖累 從而影響民生社會。 農產業喺2017年受最大打擊

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cattz288 發表於 18-7-11 07:41
其實到處都係表面風光! 去日本旅行, 都見唔少食店請左年紀好大既服務員, 講緊80+, 又拎餐又抹枱, 個心都忍 ...

有嘢做有飯開好過冇錢冇飯開

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

good_pig 發表於 18-7-11 07:53
有嘢做有飯開好過冇錢冇飯開

所以長壽百2歲, 對窮人黎講, 似咀咒多過祝福
放下自在

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

sjnl43 發表於 18-7-10 23:31
強烈要求無記, 講下個天使飯堂點捐錢?

機場有無捐款箱, 點捐? 臨走等港人掉底用剩韓元
好提議

子爵府

cattz288 發表於 18-7-11 07:41
其實到處都係表面風光! 去日本旅行, 都見唔少食店請左年紀好大既服務員, 講緊80+, 又拎餐又抹枱, 個心都忍 ...

我又唔認同。 日本男人嗰種存在感責任感太重,政府會支援老人就業,日本的男性後生時做大公司,退休後做海關分流人員、的士司機.....大部分工種都帶有些少領導性工作。 佢地啲老年就業率好高,唔係全部因爲生活唔倒而再就業。而係為存在感而做。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

激烈的海狗 發表於 18-7-11 08:16
我又唔認同。 日本男人嗰種存在感責任感太重,政府會支援老人就業,日本的男性後生時做大公司,退休後做海 ...

希望係喇! 不過我見果d婆婆做得好吃力! 因為餐廳係果d坐tatami, 放餐, 抹枱都要mou低, 好鬼辛苦
放下自在

子爵府

cattz288 發表於 18-7-11 08:26
希望係喇! 不過我見果d婆婆做得好吃力! 因為餐廳係果d坐tatami, 放餐, 抹枱都要mou低, 好鬼辛苦
...

都係。 始終傳統觀念老人家應該安享晚年,但世界不停改變 越來越少有老人可安享晚年,只有越來越多做到老 做到死。

水晶宮

jollyma 發表於 18-7-11 07:44
正所謂,表面有幾風光,暗地裏有幾折墮,一向都知佢地係靠糖衣包裝,其實派錢已經唔好,點解唔派物資,可見 ...

香港仲有公屋、綜緩安全網、希望d人唔好濫用

子爵府

回覆樓主

南韓社會好多問題的,老中青都好大壓力,自殺率全世界最高,不要被韓劇騙到

水晶宮

jollyma 發表於 18-7-11 07:46
x2,購物區好多低端產品包裝成高品質貨,其實拆咗個袋即係淘寶嘢,有時真係買唔落手
...

其實我好奇怪近年韓國衫賣到咁貴

伯爵府

回覆樓主

好慘,最估唔到要窮到出賣身體,d仔女又唔理佢地

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

mimikitty28 發表於 18-7-10 23:36
排餐死先攞3.5我諗香港好多老人唔會去排。

香港老人家拾紙皮

男爵府

Angelice-BeBe 發表於 18-7-11 04:28
南韓只係因為明星,韓劇效應,先令咁多人蜂擁而至去玩,來來去去就係得果幾處地方光鮮,實際上大部分地區同 ...

我都覺得啲人俾韓劇個光環呃咗,實際上南韓女人好粗魯,講嘢嘴藐藐!

珍珠宮

cattz288 發表於 18-7-11 07:58
所以長壽百2歲, 對窮人黎講, 似咀咒多過祝福

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

南韓大學集中係首爾,大企業亦係。就算第二大城釜山都係差一大步。所以好多父母為左下一代前途,只要入到首爾既大學,父母係會傾盡家財俾個仔女去。特別係仔,韓國仲係重男輕女。

大學唔係四年就完,仲有考專業試,考公務員,考大企業,又要準備兩年,生活費又係父母支持。做到份好工又唔代表個個會養返年紀大既父母,更唔好提唔成功入到大企業/公務員個D,養自己都成問題。
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

keikeicat 發表於 18-7-11 08:39
我都覺得啲人俾韓劇個光環呃咗,實際上南韓女人好粗魯,講嘢嘴藐藐!
...

所以同大陸係無分別,南韓好多女人粗魯又無禮貌

伯爵府

回覆樓主:

香港有得派都大把呀公呀婆去攞…

首頁
12345...6

尾頁

跳至