你老公買保險果D受益人寫你定佢呀媽?

|
healthymimi 發表於 18-7-11 10:52
唔知,冇問,層樓仲要同佢大佬調轉住,佢抽到居屋時大佬結婚比了大佬,佢(我冇名)層樓大佬名

佢C後我要同 ...

唔係好明你講咩
呀紫CANDY
|
yamatang 發表於 18-7-11 09:22
好似冇我份
佢两份結婚前買應該寫父母
婚後買既寫女兒

shobi
|
老公既保險係我比錢買,所以受益人當然是我喇!
小可愛11
|
missy_k 發表於 18-7-11 09:06
我問下你地老公買保險ge受益人寫邊個??

寫我99,因為我有能力照顧我自己,所以大吉利是留筆錢比我99 等於減輕我負擔。
TATEYAMA
|
-份我-份佢阿媽
sweet__heart
|
同C6剛開始拍拖時買既,佢當時已經寫左我名,搞到我鬼咁冧
HELRON
|
我老公婚前是寫比佢亞媽,婚後轉寫我個名
siumak
|
我無問過﹐
因為我自己D單係寫我父母﹐
所以如果佢寫6299﹐
我覺得無問題。
julieko
|
婚前佢媽,婚後50%50%
Piglet豬仔
|
如果已經有小朋友就應該寫俾太太,如果未有小朋友我就覺得無咩所謂
Jasmine-4711
|
婚前係佢家姐,婚後係我,因老人家可能行先一步,佢冇寫62,99.後來99仙遊。
|
婚前買個份寫媽

婚後買個份寫我

反之亦然
八婆仔@
|
結婚後轉晒比我喇
怪獸青BB
|
婚後轉曬我同個仔
木土土
|
TiffChan 發表於 18-7-11 09:47
拍拖時已經寫我。樓主你提醒左我,我同老公拍拖冇耐,我生日佢送左一張銀行附屬卡同寫左我名嘅保險。張卡之 ...

附屬卡也有到期日,咁耐,應該銀行有再寄過新卡黎,若然無收過,即係張卡已經cut咗。
crystal媽咪
|
佢未識我已買,寫奶奶。佢有打算改我,我等奶奶走才轉
jenkaka
|
買果陣寫我,但唔知有無轉番比佢阿媽。
一人之下
|
婚前買的寫佢媽,無轉名。婚後再買的寫我。
木土土
|
seaheart88 發表於 18-7-11 11:22
我會直認我小氣妒忌。。點講都冇理由姪女親個老婆

若太太經濟環境好,生活一定不成問題,大家無仔女,男方保險寫比男家子侄唔出奇。

因為比老婆,就算老婆唔改嫁,將來老婆過世,遺產也會歸老婆外家子侄,咁當然係比自己子侄好過。

cattz288
|
木土土 發表於 18-8-24 18:51
若太太經濟環境好,生活一定不成問題,大家無仔女,男方保險寫比男家子侄唔出奇。

因為比老婆,就算老婆 ...

樓都無間! 好難相信經濟完全無問題喇! at least要煩租樓先喇