自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

大宅

@mary@ 發表於 18-7-12 16:39
我都覺脱髮年輕化,你看看今年,聖保羅IB 狀元,兩女一男,髮線勁高
...
係好多, 我諗可能真係同吃有關吧.......
去那裡買來飲??

大宅

lingw. 發表於 18-7-12 16:58
用滾水沖就得

我剛開始飲會落三大匙粉,每日一杯 (有d人的體質會覺得黑芝麻燥,按照自己體質調節)
那裡買~~我有trytry先

侯爵府

回覆 careycarey 的帖子

我甩唔算多, 只係甩咗唔生啫. 好慘呀!

公爵府

bonnienga 發表於 18-7-12 17:19
那裡買~~我有trytry先

華潤堂 / 大百佳 (看我之前的回覆有圖片)

要梳頭,每晚dup低個頭,所有頭髮由尾向前梳50下,再正常方向梳20下

大宅

jyjy1684825 發表於 18-7-12 17:24
回覆 careycarey 的帖子

我甩唔算多, 只係甩咗唔生啫. 好慘呀!我丟20條到,,,吾生~~2側吾知點~~

水晶宮

bonnienga 發表於 18-7-11 21:52
我有飲黑豆水間中,頭髮黑左好多,但無停止脫

請問邊隻黑豆水?白髮可以變黑嗎?
我之前都狂脫,懷疑更年期,但驗唔到。可能是壓力引致,用防脫洗髮水,停染髮,搽精華....按摩下,一年左右慢慢正常返,但有d位置無咩生返出來

水晶宮

bonnienga 發表於 18-7-12 17:18
係好多, 我諗可能真係同吃有關吧.......
去那裡買來飲??

會唔會飲得咖啡多? 我有位同事日日飲都有脫髮問題

大宅

ricecooking 發表於 18-7-12 19:19
會唔會飲得咖啡多? 我有位同事日日飲都有脫髮問題

有時好難戒,呢家我平日都停飲,間吾中,
先飲二口

大宅

ricecooking 發表於 18-7-12 19:10
請問邊隻黑豆水?白髮可以變黑嗎?
我之前都狂脫,懷疑更年期,但驗唔到。可能是壓力引致,用防脫洗髮水, ...

可以我想正常返都無,咁耐只有少無增

大宅

lingw. 發表於 18-7-12 18:24
華潤堂 / 大百佳 (看我之前的回覆有圖片)

要梳頭,每晚dup低個頭,所有頭髮由尾向前梳50下,再正常方向 ...

華潤堂8 折,買左二樽

公爵府

bonnienga 發表於 18-7-12 20:21
華潤堂8 折,買左二樽

其實m到都可睇到自己血氣好唔好,補鐵質即是補血

m太多 : 流量過多,要補鐵質,m來緊時不要飲

m太少 or 啡 : 唔夠血,都係要補鐵質

子爵府

bonnienga 發表於 18-7-11 21:51
最近12 點會訓,不過一早就醒,
每日至少一杯咖啡,早餐有時美心,有時食種啊,炒米粉,午餐都外賣,晚上 ...
我個方法係最老土又最多人唔鍾意聽.
最高峰每次洗頭甩百幾條,梳親頭甩幾十條,朝朝枕頭有7,8條頭髮,有頭瘡,
開始轉防脫髮洗頭水,逐漸甩少咗,但好一排又再嚟過,又再轉洗頭水,又甩少咗,又再嚟過咁loop,
D頭髮薄晒,真係有定心理準備帶假髮.

我冇食過中西藥搏命買嘢搽或食D咩維他命,
喺loop嘅過程比我發現最重要係做D乜,
近年已愈來愈穩定,試過有幾次洗頭/朝早起身梳頭居然一條頭髮都唔見甩,
發生時唔係用同一款防脫髮洗頭水,足以証明洗頭水係輔助性質,
而家大部份時間係洗/梳頭甩幾條至廿幾條.

我自己同自己做過實驗,現階段最重要有兩樣嘢必須做(其次一路做緊)
(1)早睡早起/唔早睡都要早起/唔早起都要早睡(但要有足夠睡眠) - 好多人都講過11點係身體修復時間,要瞓著
(2)唔飲凍飲

其次係 :
保持心境愉快
做運動
自己整少油少糖健康正餐水果蔬菜 - 油頭更加少刺激性飲食,少出外食多油肥膩嘢

晚晚洗頭定隔日洗視乎甩幾多頭髮而定
梳頭/按摩頭皮 - 以前細個日日梳幾廿百次頭又靚又濃密,後來懶好多開始甩(你現階段唔建議梳,建議按摩)
仍然防脫髮洗頭水,現階段用50惠
(紅色係對你嘅建議)甩少咗都會偷雞

將每日作息飲食等仔細記低,能夠清楚知道自己對乜嘢有乜嘢唔同反應.

睇吓陳啟泰http://yoclub.org/15872
有外國女仔滿面暗瘡睇醫生搽乜都唔好,最終佢raw food,冇晒暗瘡皮膚靚靚,
我哋食乜嘢落肚先係最重要.

舉個例,食毒品會有幻覺,你會唔會叫佢打番枝鎮定劑/睇醫生食安眠藥/搽百花油?
洗多多錢都冇好結果.
解決方法只有一個,就係唔好食.
見我打錯字唔洗客氣可隨意提醒我,請勿縱容我

子爵府

cherrymama1 發表於 18-7-11 18:04
我同你一樣有多囊性問題,脱髮都嚴重左。
而家我唯有放棄把長髮,用有機精華,多吃補血的食物,補充維他命C ...
放棄把長髮<--樓主加番呢個,我都有段時間剪短,將營養集中D
見我打錯字唔洗客氣可隨意提醒我,請勿縱容我

侯爵府

bonnienga 發表於 18-7-11 19:58
我做頭皮檢查,佢就話我頭皮好紅,毛x爛咁樣,我成日生倉,頭油爆,丟十多條,但吾生囉⋯⋯我記得係一經期 ...

我頭友都紅不讓過係頭頂

侯爵府

J.ELLE 發表於 18-7-11 22:11
我糖尿病脱髮,有段時間甩左好多,血糖控制反正常時,就生反少少,但比未發病時少左好多頭髮,冇生到啲新頭 ...

糖尿病會脫髮?咁我遲早冇唒

侯爵府

Joball 發表於 18-7-12 16:57
我由細到大頭髮都稀薄
後來因為免疫系統問題,一日食4000 IU vitamin D
比每天可食份量高好多

免疫系統乜毛病會脫髮?

大宅

m--m 發表於 18-7-13 17:12
最高峰每次洗頭甩百幾條,梳親頭甩幾十條,朝朝枕頭有7,8條頭髮,有頭瘡,
...
唉=.=2年前我覺得自己就算吾靚, 都過得去, 呢家真係=.=""", 用左咁多洗頭水都無用,
不過就最近食左D 中藥話幫我清D肝毒, 話我係咪大壓力, 吾開心, 其實都D有.

我最近開始早訓, 我用緊小米測緊訓覺, 12點前就要訓著, 自然就7:30 起,
其實我覺得脫得有少少變化,,,雖然都係無STOP過,,,,

我覺得訓覺好似有幫助~~

大宅

m--m 發表於 18-7-13 17:28
放棄把長髮
我一路由長頭髮慢慢修下修下=.=吾想太短~~

大宅

m--m 發表於 18-7-13 17:12
...
仲有一件, 我之前行山後, 膝蓋有事,好似比火燒咁, 看政府無事, 私家話吾肯定, 無照MRI,不能做運動, 應該係受左傷, 針灸跌打都無用,
最慘時係行路脹住痛行吾到, 到後來我要每日用護滕走路,
到左最近, 我早訓加吃中藥, 吾知係咪心理作用,
我收工返工迫自己吾再用它,
我發現我可以著返短褲吾駛再用都可以,
係有時有少少CLICK住咁,
會吾會係陳啟X說的.......風濕膝蓋痛

侯爵府

bonnienga 發表於 18-7-12 09:31
我係聖母醫生說我脫頭髮....佢話驗血會看到甲狀, 肝臟個D, 我驗好多野. 都話無問題, 但PCOS 吾知係咪吾同, ...

我係多囊性卵巢,但係多毛髮多頭髮,體型中等。照超聲波睇卵巢就會知,驗血我都驗過我啲hormones正常

首頁
23456...8

尾頁

跳至