自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

侯爵府

ricecooking 發表於 18-7-12 19:19
會唔會飲得咖啡多? 我有位同事日日飲都有脫髮問題
唔會呀,我日日飲一杯,無因為飲咖啡而有脫髮問題

子爵府

bonnienga 發表於 18-7-13 18:09
唉=.=2年前我覺得自己就算吾靚, 都過得去, 呢家真係=.=""", 用左咁多洗頭水都無用,
不過就最近食 ...
有D唔開心一般人都會,起碼唔好令自己長時間唔開心,總要做D令自己開心嘅嘢.
瞓覺係一定一定有幫助,你肯早瞓係一個好開始,
慢慢改埋其他壞習慣,唔好一次過改迫得自己太緊,要有耐性.
見我打錯字唔洗客氣可隨意提醒我,請勿縱容我

子爵府

bonnienga 發表於 18-7-13 18:10
我一路由長頭髮慢慢修下修下=.=吾想太短~~
都係剪到膊頭上一吋,唔洗剪男人婆頭唔洗驚

子爵府

bonnienga 發表於 18-7-13 18:20
仲有一件, 我之前行山後, 膝蓋有事,好似比火燒咁, 看政府無事, 私家話吾肯定, 無照MRI,不能做運動, 應該係 ...
可以先拉筋同唔好再比自己肥,另外膝蓋可以睇viu tv 恐怖醫學 ep33,試埋陳啟泰方法有何不可,從飲食搵吓對自己嘅影響吖嘛~

公爵府

lingw. 發表於 18-7-12 08:57

我都發覺最近甩頭髮多咗, 用緊50 惠又係甩咁多, 試吓飲呢隻睇吓會唔會甩少啲先

子爵府

唉=.=2年前我覺得自己就算吾靚, 都過得去, 呢家真係=.=""", 用左咁多洗頭水都無用,
不過就最近食 ...
我嘅長期作戰起碼10年,俾d決心俾團火!fighting!

珍珠宮

我多囊問題婦科醫生叫功能性問題,佢會比黃體素我食。
中醫呢就會叫我經前飲逍遙散,經後飲歸脾湯。
唔想煲可去余仁生買逍遙散沖劑,買補湯沖劑作歸脾湯咁用。
飲左一排後來經前後都無太大感覺,唔會覺得痛面色血氣都好左。

到脫髮問題,第一唔好食咁多酒膩野,除左會甩頭髮,慢慢頸部會生油脂粒仲麻煩。
洗髮的改用晒Insight 呢個牌子,佢係全素的屈記有售,價錢佰幾蚊就買到。

首生改變飲食習慣,你可以買即沖麥皮而家出左好多口味可先試,加兩片餅乾加低卡cheese或者麥做的方包加cheese低鹽火腿。
或買牛油果搽麵包,火腿通粉加杯藍莓乳酪,配果汁或牛奶及豆漿。

中午簡單食魚旦粉配低糖檸檬茶加碟走油的焯菜。
菜遠肉片飯或生菜魚片粥配腸粉少汁。
最好加一杯果汁或一個奇異果。

下午茶最好只係一把果仁或餅類,生果及所有甜的食物量好四點前完成,待身體消耗免成脂肪,同皮膚無咁易生皺紋。

晚餐時間可以食快餐,但一定要有一份蔬菜,我就會自已煮例如:
A.
一片煎三文魚配西蘭花,一份五穀。可加幾粒生的車厘茄當生果因它有好多維他命C鎖住以上的營養。
B.
一份豬扒配菠菜或椰菜花,加薯仔。再加幾個粟米仔當生果,記得唔好用粟米代替,粟米係澱粉質唔係蔬菜喔。
C.
若外食可食譚仔但所有豆造同精製的不食,
大家樂食魚柳飯少汁加錢要碟菜,大快活有素菜餐同少油鹽的都可以,呢兩間都有低糖綠茶。
太興可選瘦的切雞瘦叉少汁小許薑蓉。

若覺得外食補充唔夠,你可以學我買維他命C+鐵補血。
比個tips大家只要少飲甜的凍飲同減鹽,以上份量多一點都唔怕。
想皮膚靚晚上才吃維他命E的食物,唔會讓皮膚反黑喔!

以上既可養身又可減重都唔錯嫁。

珍珠宮

以下都係我常吃的食物希望比到一些提議比你!

頭髮真最靠內在,其他外用既只係幫助,一定要好好保持良好飲食習慣,加油。

男爵府

bigyanb 發表於 18-7-13 17:35
糖尿病會脫髮?咁我遲早冇唒

我病發嗰時甩到頭頂好多個洞。好恐怖!

子爵府

bonnienga 發表於 18-7-11 19:58
我做頭皮檢查,佢就話我頭皮好紅,毛x爛咁樣,我成日生倉,頭油爆,丟十多條,但吾生囉⋯⋯我記得係一經期 ...

我細佬個情況同你好似,佢嚴重到頭頂已見頭皮,好驚佢會快變地中海,佢都係好後生咋

珍珠宮

2024年龍年勳章

不過就最近食 ...

咁你試下10點前訓,12點太夜啦

大宅

flori 發表於 18-7-13 20:37
唔會呀,我日日飲一杯,無因為飲咖啡而有脫髮問題

我曾做咖啡店,8個月的日子一日二杯,之後一日一杯,上次做治療佢地都話戒咖啡,其實係累積

大宅

回覆樓主

最嚴重其實經前脫,我已經十一點半會上床,不過小米測試深眠最多三小時計埋一日都有8小時,呢家開始飲黑芝痳霜,但二日後呢家生非滋

大宅

cherrymama1 發表於 18-7-13 22:03
以下都係我常吃的食物希望比到一些提議比你!

好豐富哦,但我每日收7點,我無時間煮,不過我最近食緊森美介紹的代餐,加埋自己訂出面自家湯包,有湯水飲下咁,吾知有無幫助

大宅

回覆樓主

我想問牛油果點變成料做面包?

公爵府

bonnienga 發表於 18-7-14 21:08
最嚴重其實經前脫,我已經十一點半會上床,不過小米測試深眠最多三小時計埋一日都有8小時,呢家 ...

如果覺得燥,可以飲馬玉山的黑豆粉,呢隻唔燥

首烏黑芝麻霜隔幾天飲一次

珍珠宮

回覆 bonnienga 的帖子

我都係收七點嫁,買定材料在屋企,煮都好快!牛油果肉拿出來捽爛,加少少鹽搽麵包超好食。
你一定要有營養補血才有靚頭髮。

公爵府

bigyanb 發表於 18-7-13 17:46
免疫系統乜毛病會脫髮?

牛皮癬

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

唔好灰住,由最簡單洗頭開始,洗頭有無洗頭皮?可洗兩次,著重頭皮,仲可以用洗頭擦幫助,護髮素盡量搽頭髮,但掂到頭皮都無大問題,只過水乾淨,洗後可等半乾就吹頭,要吹到頭皮乾,唔好up著訓

大宅

前二日見到MANNING 有賣髮再生, 但要買二件先有8折, 我買左來試, 有中藥成分表係個盒到, 試左二日, 好似脫少左, 再看看~~同時間我又蒸腳, 因為之前頭皮連汗都吾出, 看看會吾會好D~~

首頁
34567...8

尾頁

跳至