嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

<唔好意思,純發洩,不喜勿插>

依家搵個好醫生真係好難,好多都會細心診症,單靠病人講出毛病就開藥…唉。搵一個對BB和小朋友有愛心,又有耐性的醫生更難!!!我BB之前不舒適,我帶佢去家附近睇醫生,因為入夜,不少診所都關門了。我就入了是旦一間,講真呢區的醫生,我多年來都分別試過,無個好。得一個好既,只開星期日。
TOUCHWOOD~TOUCHWOOD~唔想睇醫生。
今次呢個極品。我BB好驚睇醫生,一入診所就喊,入去見醫生時,我和2個家人入去,一入到去,醫生就話,「嘩,一個小朋友,3個人陪佢睇,真係勁。」(唔係搞氣氛的語氣,聽落好UN耳)。之後我BB開始喊,佢問我咩事,我話BB發燒,有肚痾情況,佢本想拎探耳針幫我BB度溫度,點知聽到我BB喊,覺得唔耐煩,掉左探耳針落枱,用雙手蓋耳,將頭轉埋一邊…我心諗,洗唔洗咁呀,但我有禮貌地同醫生講,唔好意思,BB驚。佢之後就同我家人講「你兩個出去」,呼喝我屋企人,你咩事呀,佢地咩都無做,無出聲。我家人之後出去。(如果有限人數,我地入就出聲啦)

醫生就繼續「西面」,叫我配合D,大佬,你想我點配合,你出聲先得架,講到我唔配合,你都無叫我配合,於是我抱實BB,等佢聽肚仔,之後佢連睇喉嚨都無,就放低工具話,咁啦,我開D藥比你,之後佢嘆一口氣,就話,你個B好嘈,你抱佢比家人先,再入來。我之後帶BB比家人,才再入去聽佢講野。醫生,我BB發燒,唔舒適,佢喊都正常姐,你唔喜歡小朋友,唔緊要,唔洗咁講野,唔喜歡為小朋友睇症,我入來就出聲,我搵過個醫生囉。睇完真的好激氣,唔明醫生點解可以咁無耐性,咁無愛心。我知BB喊,令你好煩,但都唔洗全程黑面。BB發燒都唔睇下喉嚨就開藥,點知佢有無感染或者喉嚨有無發炎…激到我呢。

大宅

oioi1224 發表於 18-7-11 18:05
依家搵個好醫生真係好難,好多都會細心診症,單靠病人講出毛病就開藥…唉。搵一個對BB和小朋友有愛心,又 ...

介唔介意講下係邊區?

別墅

已pm

子爵府

依家搵個好醫生真係好難,好多都會細心診症,單靠病人講出毛病就開藥…唉。搵一個對BB和小朋友有愛心,又 ...

你呢個醫生係咪唔係身兒科架?

複式洋房

在邊區?

複式洋房

好醫生未搵到,差的有一個...留意一下.

荃灣孔沃棠-貼錢買難受
個病名係佢提出,問佢係咩,佢不耐煩及不解釋.好喇,可能神醫都係咁既脾性, 咁就睇下你開D藥得唔得(盛惠五百大元).結果吃哂D藥都唔見好轉.之後去睇街症,未吃哂已好番了.
護士更威,當時帶唔夠錢即刻出去取,等佢找錢時,佢重串番妳.
真係多謝妳喇護士嬸嬸,教識我原來俾錢個果係妳,而唔係我.

禁止訪問

回覆樓主:

別墅

回覆 Yuen2000 的帖子

上梁不正,下梁歪丶以前D人講D野是有道理

洋房

衍X兒童健康中心有個老醫師好細心, 但要搭馬鐵先到, 九龍人會唔就腳

男爵府

joycelau930 發表於 18-8-10 12:56
衍X兒童健康中心有個老醫師好細心, 但要搭馬鐵先到, 九龍人會唔就腳

請問係邊架?

別墅

回覆 musiccisum 的帖子

唔係呀

別墅

回覆 candysoso2002 的帖子

王X剛,在柴灣區

子爵府

oioi1224 發表於 18-8-11 10:46

唔係呀

睇啲兒科醫生會有愛心啲

別墅

我果區得一個兒科,當晚就快8點,驚去第二區D診所關門…無得揀下,揀左呢個醫生…唉

洋房

回覆 chuchuman 的帖子

pm you

伯爵府

Yuen2000 發表於 18-7-31 10:15
好醫生未搵到,差的有一個...留意一下.

荃灣孔沃棠-貼錢買難受

係喎,我都覺荃灣的街症仲好過荃灣的私家兒科醫生

伯爵府

musiccisum 發表於 18-8-11 10:53
睇啲兒科醫生會有愛心啲

唔一定,之前有jm提的孔沃棠醫生就是兒科醫生

別墅

請問呢個醫生在那?如果銅鑼灣我可介紹個好醫生

首頁

尾頁

跳至