想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

Sodacream 發表於 18-7-13 23:23
我都內異 做左腹腔鏡後自然懷孕唔成功
做左2次iui 又衰左
之後ivf bingo

我都預左最壞打算 做完手術都係要ivf
訓唔著

大宅

besslyp 發表於 18-7-14 12:14
我都預左最壞打算 做完手術都係要ivf

我amh好低呀 得0.94 所以難有啲

別墅

回覆 besslyp 的帖子

我16年11月做左微創 (直徑5CM), 因為醫生話2-3年內會翻發; 正常做好手術半年內會有如果要有嘅話
有注意飲食 (避開雌激素食物:雞, 燕窩; 海鮮等 )同定期檢查, 所以SO FAR 都正常

但努力左1年都無進展, 後尾先生同我都做左檢查後, 搵左輔助生育醫生, 5月頭做左IUI. 1個CYCLE BINGO 左
輔助生育醫生話療程比嘅藥同針會有機會令朱古力癅翻發, 所以睇下係邊樣快

所以, 如果樓主想快D有BB,建議先生同你都做哂相關檢查, 試左半年都唔成功就試IUI/ IVF, 時間唔等人

祝好孕

別墅

回覆樓主

做左手術既JM, 你地朱瘤位置係邊同幾大? 我都煩惱緊割唔割

別墅

回覆 RUBYWWW 的帖子

右邊, 直徑5.1 cm 左右, 醫生話大過5cm 就要做手術

如果唔太大嘅話, 有見人做針灸細左/照唔到

子爵府

carolhui007 發表於 18-7-14 16:54
回覆 RUBYWWW 的帖子

右邊, 直徑5.1 cm 左右, 醫生話大過5cm 就要做手術

唔做手術懷孕機會係咪會好低?

別墅

LC116 發表於 18-7-14 19:42
我無問醫生呢樣。我係因為"銀"住痛左2,3個月, 同先生一齊時都覺得痛,所以都無咩興趣。最後忍唔住去醫生度照到發現但過大爆左後會有盆腔炎仲麻煩。

但我估如果生係輸卵管或子宮壁位置,會影響受孕機會。
排卵同著床。 搵醫生睇睇以後處理完爭取時間造人喇

我做嘅係微創,瞓左2晚,病假開左2個星期,之後生活如常,不用擔心

大宅

besslyp 發表於 18-7-11 21:44
確診子宮內膜異位症 今日睇完醫生 醫生叫我去做腹腔鏡手術。 請問有無人做完成功懷孕?
...

你係點樣知自己有異位?係用咩照到出來

複式洋房

我都係岩岩做左,右邊8cm,醫生寫左1個月假比我,抖一排順便搵下ivf 資料

大宅

cklove618 發表於 18-7-14 20:08
你係點樣知自己有異位?係用咩照到出來

驗血 照超聲沒波。 我冇朱古力瘤 有腹肌症。
訓唔著

大宅

besslyp 發表於 18-7-11 21:44
確診子宮內膜異位症 今日睇完醫生 醫生叫我去做腹腔鏡手術。 請問有無人做完成功懷孕?
...

我2011年做過手術,今年3月翻發再手術,點知岩岩返去覆診,又再翻發⋯⋯醫生叫我即刻ivf ~
我覺得如果size 吾大,去做ivf 好過⋯⋯

大宅

besslyp 發表於 18-7-14 20:36
驗血 照超聲沒波。 我冇朱古力瘤 有腹肌症。

我照過盆腔超聲波,但醫生沒有說我有移位~腹肌症是什麼?

大宅

cklove618 發表於 18-7-14 20:39
我照過盆腔超聲波,但醫生沒有說我有移位~腹肌症是什麼?

打錯 腺肌症。 有兩種 一種係生係子宮壁 一種係子宮肌肉與肌肉之間。我兩種都有
訓唔著

大宅

natalie_man 發表於 18-7-14 20:32
我都係岩岩做左,右邊8cm,醫生寫左1個月假比我,抖一排順便搵下ivf 資料

醫生見意我做完手術抖兩個月就開始iui唔得就ivf.話做完半年會比較易懷念
訓唔著

大宅

besslyp 發表於 18-7-14 20:48
醫生見意我做完手術抖兩個月就開始iui唔得就ivf.話做完半年會比較易懷念
...

肌腺症更加吾好手術,好影響之後懷孕~而且iui 對子宮內膜異位症係無乜用~我去威院見醫生,佢話得一成機會成功,要直接ivf

大宅

Dalkishan 發表於 18-7-14 21:28
肌腺症更加吾好手術,好影響之後懷孕~而且iui 對子宮內膜異位症係無乜用~我去威院見醫生,佢話得一成機 ...

咁唔手術 有咩邊法? 醫生話我子宮好影響著床 唔見意我而家做ivf
訓唔著

別墅

回覆 Sodacream 的帖子

幾年前左邊卵巢朱古力瘤做左一次腹腔鏡手術,之後做左兩次ivf , 放過幾次胎都未成功,可惜到右邊有朱古力瘤,ivf 針藥令到右邊朱古力瘤由2cm 變到而家5.5cm , 唔知關唔關個瘤太大事,右下腹間唔中會隱隱作痛,好似頂住個膀胱咁。而家諗緊做唔做手術。因幾年前左邊用過手術後,明顯左邊係少d 卵,好怕右邊做左,又會影響個卵巢功能會少啲卵,之後ivf 更難取到到卵。你手術後ivf 有冇咩影響?

大宅

besslyp 發表於 18-7-14 21:53
咁唔手術 有咩邊法? 醫生話我子宮好影響著床 唔見意我而家做ivf

不如你見下不育科醫生,
因為我醫生話,
肌腺症係內異症入面最難搞個隻~
我之前見不育科醫生,佢建議我抽左卵,雪住佢先,之後再做手術or 食藥控制~
穩定左,先放胎係最好~

大宅

MM005 發表於 18-7-14 22:45
回覆 Sodacream 的帖子

幾年前左邊卵巢朱古力瘤做左一次腹腔鏡手術,之後做左兩次ivf , 放過幾次胎都未成 ...

我上年3月做完腹腔鏡後 馬上爭取時間自懷
自懷3個月唔成功就做iui
用左三個月做左2次又係失敗
好怕打得多針會打大啲瘤
唔想再拖 就唯有即刻做ivf
我12月就打促排針抽左卵
真係唔多卵 抽左7粒
但好好彩全部都結合成胚胎
2月放左一次失敗左
4月再放就成功左
但醫生都無同我講過朱古力瘤翻發
係後來我做左次超聲波
係見到有3粒瘤 但唔大 都係1至2cm左右

男爵府

LC116 發表於 18-7-14 19:42

其實呢,唔做手術,本身受影響個邊卵巢都未必function得好,甚至唔到,所以唔手術懷孕機會可能比手術低
我個陣朱古力瘤9cm近左卵巢,平時有m痛,係無啦啦有個月痛得好緊要先發現佢存在(平時無食燕窩/雞翼個d),之後左卵巢係細d.同埋每個月排卵都係右邊(左右都有卵泡不過次次都係右邊爭到優勢卵泡排卵)
內異無得根治,只係手術減輕,一有m慢慢又累積反.

首頁

尾頁

跳至