totem
|
自從仔仔出世之後,我地一家三口好多時有long weekend就會返深圳住下酒店。我地一定住有品牌酒店,一來有小朋友,對衞生有要求,品牌未必最好,但一定唔最差。
二來,保安嚴格,不會有閒人打上來要唔要按摩,或者有疑似公安物體半夜三更話查證。
三來,好多大集團都有獎賞計劃,我試過住三晚酒店,送返積分夠我換八晚酒店。
四來,同小朋友玩夜左,即刻有地方瞓覺。第二日再斯斯然食早餐,大人同小朋友都舒舒服服休息下,好鬼relex
四來,同小朋友報團要俾團費又要機票錢,但食又食唔多,睡又與父母同房,好唔抵。學麥兜話齋椰林樹影,水清沙幼,自己訂酒店返大陸都係旅行啫
totem
|
totem 發表於 18-7-11 22:59
自從仔仔出世之後,我地一家三口好多時有long weekend就會返深圳住下酒店。我地一定住有品牌酒店,一來有小 ...

這五年間,我返深圳住過Hilton, ritz carlton, crowne plaza, holiday inn, holiday inn express, hilton garden inn, hyatt place, jw marriott, double tree by hilton....我明日再寫各優劣

可能各jm比我更有丰富經驗
我寫文純粹有個記錄
歡迎大家一齊分享和討論
wcpcelia    發表於 18-7-13 14:36
樂芯媽咪
|
totem 發表於 18-7-11 23:04

這五年間,我返深圳住過Hilton, ritz carlton, crowne plaza, ...

邊D有住3⃣️晚,積分有8⃣️晚
yuk049
|
有咩酒店好介紹
有興趣
minnie_cyf
|

這五年間,我返深圳住過Hilton, ritz carlton, crowne plaza, ...

支持分享
totem
|
樂芯媽咪 發表於 18-7-11 23:17
邊D有住3⃣️晚,積分有8⃣️晚

IHG集團(洲際集團)每季有個計劃叫先行者。不同用户會有不同任務randomly,有時住三晚會成五萬積,再加埋你自己係官網訂都有分儲。仲有仲有IHG 有個計劃叫point break,以五千分可以換指定酒店在特定時段只需五千。
當然特價係可遇不可求,但IHG換日本酒店大都化算。舉例,熊本crowne plaza只需二萬分,不用俾稅。用三晚大陸換2.5晚日本酒店,乜都抵返
Shashimi
|
totem 發表於 18-7-11 23:28
IHG集團(洲際集團)每季有個計劃叫先行者。不同用户會有不同任務randomly,有時住三晚會成五萬積,再加埋你 ...

正(emoji)(emoji)期待你繼續分享

即是官網訂著數d?
maggiemoomin
|
totem 發表於 18-7-11 22:59
自從仔仔出世之後,我地一家三口好多時有long weekend就會返深圳住下酒店。我地一定住有品牌酒店,一來有小 ...

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
creambb
|
邊度訂抵? 我見大陸5星都唔平
kiiii
|
creambb 發表於 18-7-12 00:40
邊度訂抵? 我見大陸5星都唔平

同問?

多謝樓主分享
tyn904
|
等分享 謝
totem
|
第一間,我會分享就JW 萬豪酒店(JW Marriott Hotel Shenzhen Bao'an)。若在上網訂星期六入住大約HKD1,500含稅,我上年入住時RMB650有早餐又有行政待遇(enjoy executive lounge)*。2015年開業,設施未被玩殘,有室內和戶外游泳,有小型游戲室。我上年去左三次,房間正常大,有浴缸,有晚景。
好:早餐係我食過最豐當,我夠膽講用RMB650食兩個成人和一個小童已經賺。上年復活節去時,有小童活動繪畫下彩蛋,小朋友細過六歲實鍾意。
劣:地盤處處,周邊無乜野行,得個圖書館,要打的去食飯

*行政待遇即有早、下午茶和cocktail(有酒精飲品)

至於,你地實問點解我可以咁平就訂到

我識人做騰訊,佢用騰訊職員價加萬豪白金會藉,所以咁抵
大家唔使pm 我,不賣廣告。今年,騰訊職員價已消失。
umama
|
上次係某大城市既洲際,唔係“打電話“,係直頭lift 口等你入房
hksunshine
|
support !
martin.lam
|

up,我都想知,邊間可以住3晚,積分有8晚
totem
|

第二間,我會介紹嘅就係深圳龍華希爾頓逸林酒店 (深圳市) - Doubletree by Hilton Hotel Shenzhen Longhua。依間都好新,2017年先開業。大陸住酒店宜又宜舊,因為通常大陸的保養維修做得不足。
講返間酒店,位於龍華,富仕康基地。有好多商務客住,附近有大型商場,裡面有馳名 “海底撈”, 商場外有戶外兒童樂園如電動車。我第一次食 “海底撈” 就係依度食。我聖誕去食,等足三。小。時。大陸等位有樣好處,可以用wechat scan QR code,得閒開返wechat 睇就知叫到幾多號。

還有一個巨大露天廣場,可以放風箏。我去廣場時,有許多本地人放狗,年青人拿住結他唱beyond歌,好消閒。
totem
|
totem 發表於 18-7-12 16:12
第二間,我會介紹嘅就係深圳龍華希爾頓逸林酒店 (深圳市) - Doubletree by Hilton Hotel Shenzhen Longhua ...

我就住左兩次,純粹用hilton 積分。初初開業時,依間酒店可以用10,000分換一晚。當時,我係hilton 鑽石member,每次入酒店可以有有1000 回贈,酒店迎新分1000分,仲有D Hilton 計劃又有得賺分,計計埋埋半價了。仲有我係diamond member 就係訂最平房型,都有免費早餐,行政待遇。正正正
wcpcelia    發表於 18-7-13 15:00
coldmilktea
|

pypy405
|
totem 發表於 18-7-12 16:15
我就住左兩次,純粹用hilton 積分。初初開業時,依間酒店可以用10,000分換一晚。當時,我係hilton 鑽石mem ...

F
ladyhehe
|
Follow