自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

回覆樓主:

認真問?

子爵府

南丁媽咪 發表於 18-7-12 07:51
中大

前陣子我c6請人,
唔同學校, 師資都唔同. OU 我讀過, 某D老師(我覺得真係唔可以叫教授)好不知所謂, 上課成日遲, 有時差不多夠鐘落堂先返, 籍口一係上錯車, 一係去錯地方. 最勁係上堂只吹水, 考試叫我地自力, 咩都冇教. 大家考試一起肥, 肥完同學之間互相研究考試內容, 一起讀, 大家一起補考先過.

子爵府

回覆樓主

其實好坦白 入到中大一定簡中大啦

男爵府

daniel1314 發表於 18-7-12 07:42
講真一定中文大學出名啲
不過有啲人話讀法律邊間學校都一樣
所以問吓你地有咩意見囉

既然讀間間都一樣,咁梗係揀中大啦!“三大”出黎,聽落都勁D,職場好現實咖!

寶石宮

2023年兔年勳章

daniel1314 發表於 18-7-12 08:24

我都知道

既然都知 揀中大
讀law要下苦工 無輕輕鬆鬆鄧梓峰

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

一定中大

象牙宮

daniel1314 發表於 18-7-12 07:23
因為香港大學欠2 分
唯有揀第二間大學

香港大學欠2 分, 不收是么?
無得選擇

讀法律, 好多年, 法學士學位4年+ 法律專業證書1年+ 2年見習律師 =7年。
畢業快卅歲。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

333s 發表於 18-7-12 09:58
香港大學欠2 分, 不收是么?
無得選擇

25啫
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

15週年勳章 親子王國15週年勳章

咪係.......你讀左中大未必一定做法律,當你小朋友做普通文職如考AO,做銀行合規部時..........中大既3大光環就會出黎..........

仲有好多政府同大機構都可能有師兄小圈子.........祝你小朋友入到中大啦,唔易入的,不過如果你講戰略,可能第一選左城大會即入到,一旦中大第一志願入唔到再跌到第二城大時又爭餐死,所以係同其他考生玩緊博奕遊戲............

叫你小朋友想清楚再睇分做人啦,決定自己做.........大人只係比資料你幫你問,決定請自己做

大宅

佢第日怨你話期望佢入中大搞到連城大法律都入唔到就唔好.........

法律一向收人好高分,城大亦然,所以點擺位你叫佢自己擺唔好受你影響

大宅

2018復活節勳章

回覆樓主:

中大

子爵府

回覆樓主

中大

伯爵府

無知一問,25分真係隨你中大城大嗎?

大宅

咁就要睇分數分佈...........如果樓主小朋友係中英文5*都有機會...........
佢聯招會寫明讀咩科考得好有加乘............

大宅

回覆樓主

囡31 囡話港大要33 所以入唔到
中大好似30左右
城大再低d la

公爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

中大

公爵府

daniel1314 發表於 18-7-12 10:31
囡31 囡話港大要33 所以入唔到
中大好似30左右
城大再低d la

根本嗰入學資格己經講咗您知個答案。

如果可以就中大啦。

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

公爵府

brindlewin 發表於 18-7-12 08:06

中大。

City U 好似係51-100 呢個範圍內

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

侯爵府

回覆樓主

中大

大宅

helen02 發表於 18-7-12 10:31
咁就要睇分數分佈...........如果樓主小朋友係中英文5*都有機會...........
佢聯招會寫明讀咩科考得好有加 ...

係英文5*
數學5**
不過中文得4

首頁
12345...7

尾頁

跳至