<慎入,長篇> 19個月小朋友夜訓有黑眼圈

我阿女bb 嚟講都算夜訓,每晚無11點幾都唔肯訓!第二朝9點幾左右起身。
遲啲諗住俾佢讀N班 (AM),同埋佢黑眼圈都算大,所以都要的起心肝逼佢10點前一定要訓!

# 我個女每日都係我阿媽湊,每朝阿女9點幾起身,目送爸爸出門口。大概玩到11點左右,我阿媽就會俾枝奶佢食然後再氹佢訓,訓到1點左右食第一餐飯,然後再玩多陣,大約三點幾可能會訓多個半鐘左右,差唔多6點會食第二餐飯,咁我放工返到屋企都差唔多7點3,煮埋飯差唔多8點食,食完又要幫阿女沖涼!搞下搞下都差唔多9點~ 又要教下佢學嘢、畫下畫!之後差唔多10點又要食第三餐飯,食完又要玩下,再飲埋最後餐奶,都差唔多11點幾!

我對逼阿女早訓覺得有啲難度,我想請教各位,希望大家俾下意見!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

Yellow_Bean
|
點解10點要食第三餐飯? 或者試下唔食, 直接飲奶訓覺.
|
Yellow_Bean 發表於 18-7-12 13:43

可能我誤會咗健康院講話每日兩餐奶,三餐飯。所以我阿媽會煮三餐嘅份量。就餵足佢三餐......

xtinalo
|
日頭訓兩次覺,不如cut 一次啦
例如:9點起身食奶+早餐 --》玩 —〉12點幾食午飯 —》 午睡 —〉玩 —》 晚飯 —〉你嘅親子時間 —》食奶、訓覺
咁3餐固,夜晚10點唔洗食飯啦
GCHK
|
xtinalo 發表於 18-7-12 17:34
例如:9點起身食奶+早餐 --》玩 —〉12點幾食午飯 —》 午睡 —〉玩 — ...

呢個安排嘅時間都幾好亞,可以試下
我要做媽媽
|
我覺得佢整體作息時間都可以調前d,早D起身,夜晚自然會早D訓
bchuma
|
[email protected] 發表於 18-7-12 11:02
我阿女bb 嚟講都算夜訓,每晚無11點幾都唔肯訓!第二朝9點幾左右起身。
遲啲諗住俾佢讀N班 (AM),同埋佢黑 ...

小朋友9點起床太遲啦,然後中午唔使訓太多,9點先起,11點又訓,下午又訓多半個鐘添,晚上又咁多活動,思維活躍,造成夜訓
emmmacyk
|
xtinalo 發表於 18-7-12 17:34
例如:9點起身食奶+早餐 --》玩 —〉12點幾食午飯 —》 午睡 —〉玩 — ...

可以試下!

19個月其實日頭瞓2覺太多啦,11點嗰覺可以直頭唔瞓。
日頭瞓得太多,佢活動時間唔夠,咁夜晚黑點會攰?
xtinalo
|
emmmacyk 發表於 18-7-13 16:14
可以試下!

19個月其實日頭瞓2覺太多啦,11點嗰覺可以直頭唔瞓。

食晚飯前去公園放電,晚飯食多啲又會早訓啲
Csychuchu
|
[email protected] 發表於 18-7-12 11:02

晚上十點甘夜食飯?

musiccisum
|

有無鼻敏感,有鼻敏感就有黑眼圈
bchuma
|

第三餐飯可以唔使食,小朋友訓前唔應該食野
bchuma
|
Yellow_Bean 發表於 18-7-12 13:43

係咯我都係咁認為噶,咁夜食野唔好噶
sammiso
|
可以試下將之前嘅習慣提前半個鐘,慢慢調到9點訓覺。