人民幣匯款

芒果布din
|
幫朋友問, 佢有國內親戚還錢(約40萬人民幣)俾佢屋企人, 但點樣先可以匯番D錢返香港呢?
kavenzou
|

以前可以係大陸揾兩個當地人,各廿萬,直接係銀行換港幣,再匯入你朋友香港戶口(朋友戶最好非中資銀行,中資可能會打電話嚟煩到你嘔)

以家貿易戰,是否收緊左吾知,如果上面方法吾得:
等二方案找換店
第三方䅁螞蟻搬家,慢慢人手帶落嚟

mandy952
|
芒果布din 發表於 18-7-12 11:22
幫朋友問, 佢有國內親戚還錢(約40萬人民幣)俾佢屋企人, 但點樣先可以匯番D錢返香港呢?
...

首先屋企人係國開左銀行戶口先,收左錢先為上策,錢可以慢慢匯返香港,唔好搵黑市,搵銀行匯返香港,再加自己攞現金,其實唔等使放大陸收息仲多息過香港
芒果布din
|
唔該晒!
琋琋媽媽
|
mandy952 發表於 18-7-12 11:49
首先屋企人係國開左銀行戶口先,收左錢先為上策,錢可以慢慢匯返香港,唔好搵黑市,搵銀行匯返香港,再加 ...

係大陸銀行匯錢落香港戶口? 每次匯款要唔要收手續費?
mandy952
|
琋琋媽媽 發表於 18-10-1 21:19

frombetter
|
琋琋媽媽 發表於 18-10-1 21:19

咁好講收費,實情係匯唔到。除非你有證據呢D錢係正路匯入大陸。
麥兜媽
|
kavenzou 發表於 18-7-12 11:39
以前可以係大陸揾兩個當地人,各廿萬,直接係銀行換港幣,再匯入你朋友香港戶口(朋友戶最好非中資銀行,中 ...

我呢排螞蟻 兩萬兩萬咁拎,每次上限係兩萬
mandy952
|
芒果布din 發表於 18-7-12 11:22
...

40萬,兩個人返去十次都攞完啦