嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

Bb 8個半月,bb唔肯食粥仔飯仔貝殻粉仔(試左2個月),淨係鐘意食香蕉糊仔同飲奶,轉固體之路好難攪...點算?
好沮喪...求指教,唔該
回覆 mei6904 的帖子

Hello mei6904,每個BB適應固體食物進度都有吾同,8個半月BB需要食唔同穀類食物(粉、麵、麥皮、薯蓉)黎攝取全面營養,透過咀嚼唔同質感食物鍛鍊口腔肌肉能力肉,有助日後BB說話能力發展。飲奶多係一個比較常見引致BB食固體時胃口唔好原因,進食份量唔多都唔好太快補奶,兩餐相隔最好4-5個鐘或以上,佢地專注力有限,通常係進食首15分鐘係佢最專心時間,試下利用顏色鮮艷食材/餐具,仲可以加入少量牛奶令醬汁更香濃幼滑黎吸引BB胃口架。BB開始食第二餐固體未?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

mei6904 發表於 18-7-12 11:36
Bb 8個半月,bb唔肯食粥仔飯仔貝殻粉仔(試左2個月),淨係鐘意食香蕉糊仔同飲奶,轉固體之路好難攪...點算? ...

我仔9個月,都未肯食粥仔,飲奶及食糊仔(emoji),我估每個baby 都吾同既

別墅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-7-13 12:44

Hello mei6904,每個BB適應固體食物進度都有吾同,8個半月BB需要食唔同穀類食物(粉、 ...

Bb 每日會嘗試食2餐固體,通常食到一半就會唔肯食,轉糊仔

別墅

Jen_Rowen 發表於 18-7-13 12:52
我仔9個月,都未肯食粥仔,飲奶及食糊仔(emoji),我估每個baby 都吾同既

Bb 淨係鐘意食某品牌既香蕉糊,好苦惱

食固體嗰餐試下等BB 餓少少食,另外媽咪可以試下唔好補糊仔同飲奶,寧願下一餐早少少餵。 BB 知道每一次自己唔食固體之後就會有糊仔食/飲奶,咁會一直唔食架。 粥仔有冇加其他食材入去呢?
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
Jen_Rowen 發表於 18-7-13 12:52
Hello Jen_Rowen, 係呀, 每個BB 發展同喜好都唔同架。 而家固體食到幾多餐/ 份量幾多?

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-7-16 13:54
Hello Jen_Rowen, 係呀, 每個BB 發展同喜好都唔同架。 而家固體食到幾多餐/ 份量幾多?

...

每日3餐固(奶糊),每次飲5安奶到。佢是想食大人食物,見佢嘴舔舔

別墅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-7-16 13:51

食固體嗰餐試下等BB 餓少少食,另外媽咪可以試下唔好補糊仔同飲奶,寧願下一餐早少少 ...

每次都有瘦肉再加其他食材,有聽過人煲有味飯,可以用咩一齊煲飯會吸引啲?
mei6904 發表於 18-7-16 15:13
每次都有瘦肉再加其他食材,有聽過人煲有味飯,可以用咩一齊煲飯會吸引啲?
...

一般8個月BB一餐固體包括穀物、瓜菜、肉、魚、蛋、豆類食物,多D唔同食材配搭,顏色鮮艷和天然甜味食材會更吸引BB胃口。有冇試過用魚湯煲有味杰身粥/軟飯? 魚類種類多,肉質較軟BB會易D吞嚥,大魚、山斑魚、紅衫、大眼雞、左口魚都係唔錯選擇,配搭唔同菜蔬類時令高纖食材,例如南瓜、節瓜、紅蘿白、冬瓜可以增加天然甜味。由於每種魚的蛋白質不同,每次食新的魚類份量要由少開始,連續試3日,睇下BB會唔會有過敏。

Jen_Rowen 發表於 18-7-16 14:01
每日3餐固(奶糊),每次飲5安奶到。佢是想食大人食物,見佢嘴舔舔

囝囝見到大人食物會張開口/嘴舔舔,都代表佢對進食固體有興趣 9-11個BB通常食到2-3餐正餐(有穀物、菜、肉魚蛋豆唔同種類天然食物攝取全面營養,奶份量約500-600ml 就OK。佢嘅食材由家人菜式變化出來會節省媽媽預備時間,俾囝囝同大人一齊進食,佢會學習到餐桌禮儀和群體生活,會吸引佢鐘意食固體架。有冇同囝囝一齊食午餐或晚餐呀?

別墅

試下其他碳水化合物來源例如扁豆,蕃薯,薯仔。

大宅

PatrickBaBa 發表於 18-9-25 10:55
試下其他碳水化合物來源例如扁豆,蕃薯,薯仔。

蕃茄可以點煮俾B B食?

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-7-13 12:44

Hello mei6904,每個BB適應固體食物進度都有吾同,8個半月BB需要食唔同穀類食物(粉、 ...

請問麥皮係普通的,還是要B B專食的?

另外BB8個月未出牙仔,可照食粉,麵,麥皮嗎?

別墅

紫希 發表於 18-9-27 16:36
蕃茄可以點煮俾B B食?

你指蕃茄定番薯?

別墅

紫希 發表於 18-9-27 16:39
請問麥皮係普通的,還是要B B專食的?

另外BB8個月未出牙仔,可照食粉,麵,麥皮嗎?

超市有好多俾Bb食嘅穀物好似Hipp 咁。仲有按照唔同月份有唔同硬度選擇。自己做亦可以,好似麥皮咁,如果Bb無牙咁之前一晚訓覺前倒D奶入去麥皮到,加蓋,第二朝就會變到好軟

大宅

PatrickBaBa 發表於 18-9-27 20:40
你指蕃茄定番薯?

蕃茄。我以為你講蕃茄,所以想問下。

別墅

紫希 發表於 18-9-27 21:03
蕃茄。我以為你講蕃茄,所以想問下。

哦,無問題!參考下呢幾個食譜

https://youtu.be/bknMNBZs00w

https://youtu.be/-vzdccmBNNY

https://youtu.be/XIrb8_y_dJc

https://youtu.be/g5_aO52kDr8

大宅

PatrickBaBa 發表於 18-9-27 23:53
哦,無問題!參考下呢幾個食譜

https://youtu.be/bknMNBZs00w

thanks.

禁止訪問

首頁