夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

missy_k 發表於 18-7-13 13:43
我都係咁, 我認我要求高..但就算有D係基本ge野, 都唔見得佢做到d咩返來...

我都好想睇開, 但我好執著...成 ...
非常明白, 我又係少少野就入佢嘈佢,插到佢飛天, 自己好非常辛苦,嬲到癲, 本身由細到大都執著, 自己辛苦佢又辛苦,多左同朋友傾, 自己睇開左少少, 因為我都唔細,拍過n咁多次拖, 成日都嘈, 簡單結論, 有時係自己太執著太緊張。睇多啲人地男朋友/老公, 其實好多男人都係咁, 差在程度有幾差, 退一步你會發現佢缺點都唔係咁大( 雖然我都未完全做到,哈哈)

翡翠宮

回覆樓主:

我覺得你老公好辛苦

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

男或女都一樣,另一半一直做開,之後就會一直唔做咁hea落去,視一切理所當然。我識有朋友咩家務都係得佢一個人做晒,連煮碗粉都要佢煮,老婆係咩都唔洗做。

子爵府

missy_k 發表於 18-7-13 13:41
回覆 crystal媽咪 的帖子

佢性格係咁...結左婚半年已經大嘈左好多次..我唔覺得有咩改善

我嗰件又係做左少少野就要我讚佢,但我衰我讚吾出,我覺得你又吾係小朋友,做D基本野都要人讚?!我成日為D細路,為頭家諗咁多,吾見你讚我,我咪一樣繼續做

民房

兔兔123 發表於 18-7-13 14:23
你放鬆d 想人改變不如改變自已先 我以前好似你 自從幾年前發現老公同大陸妹曖昧 我突然醒覺自己迫得佢太緊 ...

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

gilgil39 發表於 18-7-13 22:22
我嗰件又係做左少少野就要我讚佢,但我衰我讚吾出,我覺得你又吾係小朋友,做D基本野都要人讚?!我成日為 ...

…………

大宅

回覆樓主

如果佢不摟都係咁,即係你婚後對佢既要求單方面提高,呢個係你既問題。

別墅

gilgil39 發表於 18-7-13 22:22
我嗰件又係做左少少野就要我讚佢,但我衰我讚吾出,我覺得你又吾係小朋友,做D基本野都要人讚?!我成日為 ...
exactly, 其實我都好想講, 點解男人做果少少野基本野就要讚..我地夠成日主動做呢樣做果樣...

我都唔明白有咩需要同埋值得讚..

別墅

babytea 發表於 18-7-15 04:18
如果佢不摟都係咁,即係你婚後對佢既要求單方面提高,呢個係你既問題。
...
無婚後提高, 我一向都有話佢的

男爵府

missy_k 發表於 18-7-16 10:01
exactly, 其實我都好想講, 點解男人做果少少野基本野就要讚..我地夠成日主動做呢樣做果樣...

我都唔明白有 ...

做太少嘢就要讚,其實個男人本身責任感都好低,佢幫咗你都可以讚下,但有啲係大圍嘢或小朋友嘢,本身佢係應該有責任做囉,你讚佢只係鼓吹佢咁大個人仲扮小朋友嘅行為

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

樓主可以堅持成日爆佢鞭策佢
好快佢都會搵到地方係得到鼓勵既
你唔做軟功咁實有人會做既
你老公都識講辛苦
再落去佢一樣會搵到令佢舒服既地方

學會放下    發表於 18-7-21 20:49
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

大宅

missy_k 發表於 18-7-16 10:02
無婚後提高, 我一向都有話佢的

一向即係婚前佢都係咁?咁你應該好清楚佢為人。人係要經歷重大危機事故才會有覺悟而改變。

伯爵府

你話佢一直都係咁,一直都有話佢,但問題係你又嫁比佢,咁佢會覺得你係接受到佢咁。

我想講,男人同女人天性係好唔同。女人唔輕易相信人讚,就算有人讚,太誇都會自我否定,或覺得人哋太假太客氣。但男人唔同,男人多數鍾意人讚,假說話都鍾意聽,自尊心比女人重,所以小三好多時係可以講得出鼓勵說話,大讚特讚唔會面紅嗰種女人。男人就係需要呢D嘢,你做得到嘅話關係係可以好D。我認同樓上有jm講,讚完好多時佢哋會自動波做多D或做得更好,佢哋大多數係好似細路仔咁,你狂抦佢基本上無用,弄巧反拙。聰明的女人都識用方法去同男人相處。

有D女人又會問,點解我做咁多嘢又唔見佢讚,佢做小小嘢我讚唔出等等。咁呢樣你要自己諗,婚姻關係係需要經營的,我個人覺得唔需要計較到要等對方付出先我先會付出。想關係好就要自己先行前一步。讚吓人又唔洗死,又唔辛苦嘅,把口咁孤寒你又無著數嘅,點解唔試吓?

仲有,有時對人唔好要求咁高,你試想像吓,有一個比你要求高的人不斷喺你身邊埋怨你,覺得你唔掂,不斷要你做到佢心目中的要求,同一個咁嘅人生活,你會不會覺得好辛苦?有時生活上可能佢要求真係比你低,咁佢覺得有D嘢唔做又如何?遲D做又如何?係你心急同覺得唔做唔得啫,你無理由要逼人同你一樣。你大可以鬥唔做,睇佢會點?但多數你呢種人係忍唔住做埋佢,咁你唔可以怪人唔做喎!

太執著只會自己唔開心。你抵得住頸好多嘢鬥唔做可能佢最終都會做。仲有,自己諗諗呢個人對你重唔重要,有無其他優點,唔好成日啄住佢缺點來吠,一旦失去你可能會後悔。呢個世界溫柔的女人仲存在的!

學會放下    發表於 18-7-21 20:52

別墅

回覆 aidan08 的帖子

我諗我點都好過你係唔會侮辱人囉
唔通你平時都係啄住人來吠?

真可憐

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

aidan08 發表於 18-7-16 16:11
你話佢一直都係咁,一直都有話佢,但問題係你又嫁比佢,咁佢會覺得你係接受到佢咁。

我想講,男人同女人天 ...
樓主要既係圍爐呀

你打咁大篇野勸佢來做乜

我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

子爵府

missy_k 發表於 18-7-13 13:41
回覆 crystal媽咪 的帖子

佢性格係咁...結左婚半年已經大嘈左好多次..我唔覺得有咩改善

咁掉轉你有個人咁對你,你都辛苦。
其實你成日爆佢自己都係激心
不如面對現實。接受佢係咁
佢做唔到嗰啲唔好出聲,小事就唔好幫佢做,由佢自己搞,咁大個人又點會搞唔掂,你唔好睇住佢咪唔會眼火爆
大事的話,佢做唔到咪自己做咗佢,安慰自己,能者多勞

總之嘈係大家都無好處。爆佢佢都唔會聰明啲。如果你係聰明人,自會諗得明呢個道理

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

missy_k 發表於 18-7-12 15:31
每次同佢講正經野都好辛苦佢唔會諗到解決辦法,亦都唔會幫手去搵解決方法

次次只係坐向到等食咁
如果個男人放手比你作主,你開心都來不及,証明你有能力

男爵府

missy_k 發表於 18-7-20 10:20
回覆 aidan08 的帖子

我諗我點都好過你係唔會侮辱人囉

我有啲唔明。
Aidan08 jm 只係比啲中肯意見你。
何來侮辱?

伯爵府

lingfu 發表於 18-7-20 11:11
樓主要既係圍爐呀

你打咁大篇野勸佢來做乜

係,係我唔啱,我多事。

成篇嘢佢淨係睇到嗰句,咁就踩親佢,我明白呢個世界上係有D人好敏感,好彩我同我老公都唔係,否則真係日嘈夜嘈。

我認我敏感度不足.....又唔關我事,我自己婚姻和諧係想勸吓人唔好咁執著啫,原來執著的人係會咁大反應。收口就是了,人哋繼續日日唔滿意又與我何干?

學會放下    發表於 18-7-21 20:54

伯爵府

Solarflare 發表於 18-7-20 12:53
我有啲唔明。
Aidan08 jm 只係比啲中肯意見你。
何來侮辱?
多謝你挺身而出,不過,我嗰句對好敏感的人嚟講,可能就唔啱聽咗D.....

但由此可反映佢係邊種人。一大篇嘢其實好心勸佢,佢只會睇到最令佢睇唔順眼嗰句,仲要咁大反應。可想而知生活上會係點!

如果一個人只會睇到所有人或事衰嗰一面,而忽略好嘅一面,自己又辛苦,做佢身邊人更可憐。

學會放下    發表於 18-7-21 20:55

首頁

尾頁

跳至