夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主

身同感受啦,講乜都無意見,講yes時佢會up下yes嘅好處,講no時佢又會up no嘅好處,完全無分析,到最後都係自編自導一齊演。佢乜都唔諗唔plan,淨係坐起度等食等通知,覺得自己鋪埋路畀佢行,但可以共同享受成果。我老公仲話我乜都講錢,佢唔需要錢。我問佢咁你今日住得咁安樂喇喎?佢話其實無佢都唔緊要。你話係咪吹bear漲。

別墅

cometingliu 發表於 18-7-20 13:59
身同感受啦,講乜都無意見,講yes時佢會up下yes嘅好處,講no時佢又會up no嘅好處,完全無分析,到最後都係 ...

Exactly,我都係覺得只可以共享成果而同唔到甘苦,因為只會得我一個人去做
完全真係唔幫手諗下野。。
其實大家都一樣要返工
我都無介意邊個做,邊個plan
但做完都會比佢話只係我要求多同高要求。。

Anyway, 只有大家向嗰個狀況先會明大家
Thanks for the sharing
但有時都會累

別墅

Solarflare 發表於 18-7-20 12:53
我有啲唔明。
Aidan08 jm 只係比啲中肯意見你。
何來侮辱?

你會開口埋口話人地吠?

日常生活係咁講野嘅人先會係咁
我點同我老公嘈都不會用呢d粗鄙的字眼

男爵府

missy_k 發表於 18-7-20 16:01
你會開口埋口話人地吠?
我覺得只是比喻一下而已。真的不是罵你。 Relax。
感覺你係一個對人對事都好認真既人。不過凡事太認真你會活得好辛苦。

伯爵府

Solarflare 發表於 18-7-20 16:45
我覺得只是比喻一下而已。真的不是罵你。 Relax。
感覺你係一個對人對事都好認真既人。不過凡事太認真你會 ...
呢位jm,多謝你明白,我嗰句真係一個比喻而已,成日有個人喺身邊埋怨、投訴同狂抦你,感覺就像有隻雀不停係咁啄你,同埋有隻狗日夜係你周圍狂吠一樣,我係咁嘅意思。

當然,呢個意思都可以引起一D誤會,都可以對號入座話我話人係隻狗嘅。係有人好敏感,而我亦敏感度不足。

阿樓主,如果我平時生活係咁嘅人,我就唔會打咁大段嘢勸你啦!我的確平日都會用吓比喻,但好少會遇到太敏感同小器嘅人。我諗,你需要嘅係︰係囉!D男人真係好多都無鬼用,唔日日抦鑊金都對唔住自己啦!要我讚佢哋,下世啦!少少嘢要人讚,我慳番啖氣暖肚仲好啦!

係咪咁你會開心D?有人支持你日夜狂抦真係會有助你婚姻和諧?有人提出相反意見或叫你包容D就係唔明白你?

唔好忘記,老公係自己揀嫁!如果你當日揀佢而你今日對佢事事不滿,唔多唔少都係你無眼光。唔好話我知諗住佢婚後會改變,又或者自信到覺得自己可以改變一個人,日夜狂抦可以改變一個人,咁就更加係你幼稚而已。

學會放下    發表於 18-7-21 20:58

子爵府

回覆樓主:

其實依家啲女人係好叻,但心裡仲會想個老公叻過自己想俾人保護,覺得我做哂點解要結婚。但事實係呢幾十年男女一齊受教育令女士嘅聰明智慧得以發揮,所以身邊唔少有好多方面叻過老公,轉數快。而女士比較多以家庭為重,將呢份醒目放在家庭嘅係多過男人。另見唔少男人係被自家縱到乜都唔識諗都有,只要讀好書,其他樣樣唔駛理,慣咗返到屋企就打機休息..所以,自己諗吓點。一係唔滿意咪再搵過個囉,反正啱啱結婚,未有仔女,快啲轉仲有個機會;一係,睇吓身邊係咪大部份人係咁,又諗吓你當初仲乜嫁俾佢,佢有咩你鍾意,係咪可以因為佢呢啲嘢而包容到佢缺點。呢個問題只有你自己能解答。

學會放下    發表於 18-7-21 21:00

大宅

aidan08 發表於 18-7-20 20:42
呢位jm,多謝你明白,我嗰句真係一個比喻而已,成日有個人喺身邊埋怨、投訴同狂抦你,感覺就像有隻雀不停係 ...

JM 你都算係咁囉,仲肯花時間打咁大段野教精樓主,比著我唔岩聽就唔講,慳番啲時間做下其他野好過。路過只係想講認同你講既野,但可惜未必人人都可以心神領會,我睇落好正面既野可以解讀成咁負面,其他唔講喇,祝佢身邊人好運啦。

伯爵府

YoYoHello 發表於 18-7-21 11:54

JM 你都算係咁囉,仲肯花時間打咁大段野教精樓主,比著我 ...

多謝你明白。

不過,我都捉錯用神,明顯地,樓主只係想改變別人,而唔係想改善同老公的關係。

但世間上所有嘅事,如果係你想改變,就永遠只能從自己出發。如果你寄望其他人嘅改變而令事情改變,係好唔成熟嘅諗法,唔會work。

其實我都明嫁著個自己唔仰慕,或者覺得佢能力低過自己嘅人會係咩感覺,我以前都有D男朋友係咁。可幸後來我老公出現,我先知一個女人要嫁個自己仰慕的人,婚姻先會容易長久。所以都奉勸D未婚女士唔好為嫁而嫁,搵唔到一個你真心仰慕嘅人,單身仲好。

我認同樓上個jm講,如果唔想降低自己要求去令婚姻和諧,唔想改變自己。做法其實可能只得離開呢個人,趁未有小朋友。因為一旦有小朋友,佢嘅無能會更加令你不滿。

複式洋房

missy_k 發表於 18-7-16 10:01
exactly, 其實我都好想講, 點解男人做果少少野基本野就要讚..我地夠成日主動做呢樣做果樣...

我都唔明白有 ...

男女諗法不同 男人幾多歲都係小朋友 從今日起試下多d讚下佢 你會又新發現

珍珠宮

回覆樓主

好明白
一係放手,一係接受
我選擇接受。唔再改變佢,唯有改變自己

大宅

aidan08 發表於 18-7-20 20:42
呢位jm,多謝你明白,我嗰句真係一個比喻而已,成日有個人喺身邊埋怨、投訴同狂抦你,感覺就像有隻雀不停係 ...

認同,改變一個好難,除非佢自己想變,可以係突然間發生,亦可能永遠唔會發生,但我覺得日哦夜哦係唔work 既,只會賠了夫人又折兵,傷感情。正如學生讀書係無得逼,死谷咪最終可能生產多一個高分低能既產物。我都明拍拖到決定結婚時比愛情蒙蔽左,婚後至醒覺甚至想改變似乎唔容易,是否值得留低,樓主應該最清楚。

伯爵府

missy_k 發表於 18-7-12 15:31
每次同佢講正經野都好辛苦佢唔會諗到解決辦法,亦都唔會幫手去搵解決方法

次次只係坐向到等食咁

以前會唔會係咁,定還係婚後係甘樣

子爵府

anyuser18 發表於 18-7-21 00:23
其實依家啲女人係好叻,但心裡仲會想個老公叻過自己想俾人保護,覺得我做哂點解要結婚。但事實係呢幾十年男 ...

好同意而家D爸爸好多做仔時都太被照顧,除讀書乜都吾使做,吾使諗,嫁比佢其實係做佢阿媽,我家都有一件

子爵府

aidan08 發表於 18-7-21 13:55
多謝你明白。

不過,我都捉錯用神,明顯地,樓主只係想改變別人,而唔係想改善同老公的關係。

其實D男人係咪做爸爸後都吾會變呢?但女人生左仔後就好自然會改變

子爵府

gilgil39 發表於 18-7-21 23:28
好同意而家D爸爸好多做仔時都太被照顧,除讀書乜都吾使做,吾使諗,嫁比佢其實係做佢阿媽,我家都有一件:p ...

唉都真係唯有面對現實
努力忍手做少啲等佢慢慢學做
又或一直用工人鐘點,有人幫輕吓心理都平衡啲

子爵府

anyuser18 發表於 18-7-22 00:20
唉都真係唯有面對現實
努力忍手做少啲等佢慢慢學做
又或一直用工人鐘點,有人幫輕吓心理都平衡啲

所以我仲未敢吾要工人,不然我真係有排做,亦都做吾嚟;最慘係勁冇手尾,飮完嘢個罐都吾會掉落垃圾桶(只是其中一様),仲有咁會教壞D仔嘛!

子爵府

gilgil39 發表於 18-7-22 07:40
所以我仲未敢吾要工人,不然我真係有排做,亦都做吾嚟;最慘係勁冇手尾,飮完嘢個罐都吾會掉落垃圾桶(只 ...

咁真係keep住工人好啲唔係你會爆炸架!
當佢係仔女的反面教材 叫仔女糾正佢或關心佢或照顧佢,仔女出手好過自己出

子爵府

anyuser18 發表於 18-7-22 20:47
咁真係keep住工人好啲唔係你會爆炸架!
當佢係仔女的反面教材 叫仔女糾正佢或關心佢或照顧佢,仔 ...

最慘D仔學佢一樣冇手尾

子爵府

gilgil39 發表於 18-7-22 22:59
最慘D仔學佢一樣冇手尾

咁仔就要堅持管教嘞我覺得
老公係大人都算,仔女我就唔可俾以佢哋亂嚟。
依家佢哋大咗會話或提daddy 我省返啖氣

別墅

anyuser18 發表於 18-7-21 00:23
其實依家啲女人係好叻,但心裡仲會想個老公叻過自己想俾人保護,覺得我做哂點解要結婚。但事實係呢幾十年男 ...

我老公其實對我好好我係知ge
單單我成日哦佢話佢佢都咁包容我就知...
而且佢真係一個好上進好善良ge人...默默為我付出ge人...

佢亦都唔係一個唔叻ge人, 佢對佢ge工作係十分有主見同埋passion...
但都真係只限佢工作, 其他野就咩都唔太理..
同埋學你話齋, 佢返到家自細樣樣唔使理, 所以就咁樣囉.....

我從來都無諗過要同呢個人離婚,,,,佢對我真係好好的....
開post果日只係因為剛嘈完, 好嬲......上來都係只為呻下發洩下...

唔知做乜d人要侮辱人咁樣je....

首頁

尾頁

跳至