夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

gilgil39 發表於 18-7-22 07:40
所以我仲未敢吾要工人,不然我真係有排做,亦都做吾嚟;最慘係勁冇手尾,飮完嘢個罐都吾會掉落垃圾桶(只 ...

2睇喇! 我覺得請左工人 果老公更加唔會變, 甚至小朋友將來會繳成同老公一樣

我自已都係例子, 我老公由細到大都係有工人, 除左食飯出黎食之外其時間打機打機打機

搬出來同我住講明 佢係唔識用洗依機!!!! 所有衫褲係地下, 仲捉住我講係地下果D 姐係代表要洗的, 佢唔著!!!

我初初嬲到癲!!! 佢唔放係洗依籃我就唔幫佢洗 ,一件都唔洗!!

到佢無衫著就 我就話我點知您洗唔洗呀
佢話放係地下果D - 要洗!!!!我即嬲 我又唔係你工人呀!!

慢慢佢識得開機, 要洗的野放係洗依籃, 甚室晾衫 (當然都係踢一下郁一下) 好過佢唔做..
不過摺衫都係留返俾我接 咁呢樣我都覺得可以接受呀 至少會幫手做一D野!!!

但的確老公要哄下的!!唔一定會話您好叻呀好勁呀! 可以講有您幫手做下, 真係唔同D

子爵府

missy_k 發表於 18-7-23 10:25
我老公其實對我好好我係知ge
單單我成日哦佢話佢佢都咁包容我就知...
而且佢真係一個好上進好善良ge人... ...

原來係咁,咁妳老公好好啊!你㨂得好好。可能一時有點拗撬,所以呢樹講時就激烈咗啲。咁又可能你激烈咗啲,咁聽嗰嗰又想像多咗,語氣又激咗啲啩

咁上網係咩人咩意見咩說話都有嘅。唔啱聽咪skip咗佢。咁睇返出發點可能都係好,但唔係個個講嘢方式一樣嘅。

咁如果你都欣賞到老公好嘅部份,或者呢啲小缺點就唯有慢慢嚟啦

別墅

回覆 anyuser18 的帖子

我都會慢慢改善下我的急性脾氣ge..
多謝哂你

伯爵府

missy_k 發表於 18-7-23 10:25
我老公其實對我好好我係知ge
單單我成日哦佢話佢佢都咁包容我就知...
而且佢真係一個好上進好善良ge人... ...

我想講其實自我引起你誤會個post以來,已經有幾個jm不約而同同你講可能係你太過敏感,根本唔係想侮辱你,而只係一個比喻,完全唔關事的人都走來勸你,但你為咗嗰一句半句可以直到而家都認定人侮辱你,你真係會不會太小器呢?

網上尚且可以唔理唔回當睇唔到,現實生活你咁執著你隔離嗰個真係會好辛苦!你自己都終於識諗吓個老公的好處,咁就唔好將自己個standard定到人哋一定要跟先滿意啦!

男爵府

回覆樓主:

其實我exactly 同你一樣, 我又係咩都 plan 好晒, 搜集晒資料, 做好晒準備, 安排好一切既人 。而我老公同你果個一樣, 咩都唔識, 唔願意用腦, 唔鍾意計劃 , 唔會花時間搜集資料(求其打隻字搵過就話搵唔到既人), 唔會去安排 ,咩都預到最忟先決定, 煮到黎就食 , 結果有時佢既決定&做法不單影響到自己甚至會影響到他人 ,但佢既態度照舊, 唔會因為咁覺得唔好意思而去改變自己。

以前拍拖我都會成日抱怨點解佢係咁, 好討厭佢呢種性格& 做事態度。
到後來有小朋友,發覺真係埋怨都無用,改變唔到 ,唯有接受現實 。而家我心態就係靠佢都晒氣啦 ,自己那那臨做好過, 雖然有時頂得好辛苦, 但最少唔使勞氣。

樹熊MA    發表於 18-7-25 17:54

大宅

開心吸收勳章

missy_k 發表於 18-7-13 08:06
但我剛結婚無耐

唉, 我同你好似......
結婚冇耐, 之前一齊左2年, 未結都一齊結住一年, 好少嘈
以前鐘意佢夠老實肯捱肯做(肉體辛苦工)
兩個人出左黎住..
我由細到大目標係有自己地方住, 想買樓, 所以好慳

老公而家做freelance......每個月搵萬零兩萬....
個人越黎越唔肯用腦.... 我叫佢freelance 都可以變成創業, 佢就話想搵份工, 穩定打下萬幾兩萬就算..
我返份工長工時, 成日要返11個鐘.. 返到10點幾11點先收工
又要跑數.. 每個月搵4-7萬...
佢以前同我返同一份工....佢頂唔順走左...
我日日返工都好辛苦...

睇黎係我地兩個目標完全唔同...佢完全唔想用腦諗野, 唔想上進,
我就係不斷諗不同方法要上游, 搵錢,
我想以後有好生活環境, 畀自己好, 畀小朋友好(未生..都唔知生唔生好)
搞到變左我恨鐵不成鋼咁...
我想佢自動自覺搵門路, 就好似我迫佢

唉~好似嫁錯人

別墅

LuckyBBB 發表於 18-7-25 01:52
其實我exactly 同你一樣, 我又係咩都 plan 好晒, 搜集晒資料, 做好晒準備, 安排好一切既人 。而我老公同你 ...

同路人T^T
你老公係咪都係獨仔定係細仔來?

別墅

WIN子 發表於 18-7-25 02:42
唉, 我同你好似......
結婚冇耐, 之前一齊左2年, 未結都一齊結住一年, 好少嘈
以前鐘意佢夠老實肯捱肯做( ...

我老公好過你老公就係佢好上進, 搵得多我好多錢....
但問題我就係覺得你明明唔係做唔到, 點解唔肯去做...
點解細時依賴呀媽而家要依賴我... 我都想依賴下你...咩都有人同我操心一下
我又唔係唔肯做, 我只係想你都會分擔下,關心下je...

佢想穩定,,,但係都無理由搵得少過個老婆咁多..
你地係結左婚佢先轉工.?

男爵府

missy_k 發表於 18-7-25 09:41
同路人T^T
你老公係咪都係獨仔定係細仔來?

唔係
有細佬
不過由細到大咩都唔使做 ,佢阿媽咩都幫佢做晒 ,以前煮個麵都唔識果 d

別墅

LuckyBBB 發表於 18-7-25 10:26
唔係
有細佬
不過由細到大咩都唔使做 ,佢阿媽咩都幫佢做晒 ,以前煮個麵都唔識果 d

我老公都係, 由細到大佢媽幫佢安排好哂..

第時我地D仔女一定唔可以插手咁多..唔係變成另一個佢地...

大宅

開心吸收勳章

missy_k 發表於 18-7-25 09:47
我老公好過你老公就係佢好上進, 搵得多我好多錢....
但問題我就係覺得你明明唔係做唔到, 點解唔肯去做...
...

Yes. 轉左上一份先結婚 做唔夠半年就唔做..
我覺得而家變晒
兩個人冇咩野講,極少身體接觸,我唔主動錫下佢就錫都冇..
我覺得自己同佢只係一齊住

別墅

WIN子 發表於 18-7-25 11:50
Yes. 轉左上一份先結婚 做唔夠半年就唔做..
我覺得而家變晒
兩個人冇咩野講,極少身體接觸,我唔主動錫下 ...
而家聽落好似唔止係佢咩野都唔識ge問題wo
連溝通同埋身體接觸都無的話......

仲要係o岩o岩結婚.....
咁你有咩打算

子爵府

LuckyBBB 發表於 18-7-25 01:52
其實我exactly 同你一樣, 我又係咩都 plan 好晒, 搜集晒資料, 做好晒準備, 安排好一切既人 。而我老公同你 ...

點解咁多呢D男人?我家都有一個

男爵府

missy_k 發表於 18-7-25 10:39
我老公都係, 由細到大佢媽幫佢安排好哂..

第時我地D仔女一定唔可以插手咁多..唔係變成另一個佢地...:zomb ...

一定唔會係另一個佢, 因為我唔會縱佢地
我兩個女而家 3 & 4 歲, 自理 執拾 家務都好過我老公

大宅

開心吸收勳章

missy_k 發表於 18-7-25 13:25
而家聽落好似唔止係佢咩野都唔識ge問題wo
連溝通同埋身體接觸都無的話......

拍拖時一齊住都好啲
起身會txt下講早晨 得閒會傾下
而家就乜都冇
佢個人悶開 本身出街嗰啲都唔會太多身體接觸
而家拖都唔會拖
同佢講下囉今晚,我今朝txt佢話覺得關係好差
佢轉頭打黎想電話傾
我話電話傾唔到 放工先

別墅

WIN子 發表於 18-7-25 14:57
拍拖時一齊住都好啲
起身會txt下講早晨 得閒會傾下
而家就乜都冇

開心見誠傾下...
加油

洋房

回覆 gilgil39 的帖子

我都是,叫區做區一定做,但唔叫區做區一定唔會主動諗到點做。同埋成日都覺得你諗咪得,諗好吩咐區一定做。

複式洋房

會唔會 你老公太信任你任何事你都有能力勝任

大宅

回覆樓主

你老公都算好,等你plan
我老公專行冤枉路,挖個陷阱自己跳落去
我話左唔好唔啱,解釋完一次兩次千萬千
佢死同我作對

到頭黎衰左,就發我老皮,問點解次次都係我贏,佢覺得我唔讓佢,覺得我鬧交實贏

明明就唔關贏定輸事,係佢自己唔成熟唔識諗,次次陪佢一齊犯錯,補鑊,真心攰

珍珠宮

王國教室勳章

missy_k 發表於 18-7-13 08:06
但我剛結婚無耐

唔好放棄啊!
我老公以前都係咁!
我同佢係相反。
我係由細到大都好有效率,好multi task...唔識就學同問,好學。
佢係laid back 到爆,唔知就最幸福。
(但佢返工又ok ga...我係咪吹到啤一聲
拍拖無乜大影響,結婚就發覺有問題。
我放手俾佢自己做,錯就會學精,下次會做得更好!
真㗎,過程唔易過,但佢做得越來越好至係長遠計啊!
加油啊

首頁

尾頁

跳至