跳至

首頁

尾頁

大宅

請問70後既朋友,你地打左幾多針呀?係真係咁多針嗎?

大宅

mrscow 發表於 18-7-12 15:51

照咁睇,我要打成九支針,咁樣打,我應該即病
「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏离」(箴22:6)

別墅

回覆 mrscow 的帖子

我4月做完 應該同你差不多 小學打嘅計全部冇record 所以吾計
正常嘅 肺冇問題 要打嘅針吾多
驗身嗰日打左2支
1) 流感
2) 白㗋天花破傷風 (第1針)

5月
1) 白喉 (第2針)
2) 麻疹德國麻疹混合 (第1針)

6月
1)白喉(第3針)
2) 麻疹 (第2 但冇貨 要今個月再打)

麻疹 (第3針 6個月後 應該要在美國打)

冇記錯應該係甘
希望幫到妳

大宅

mrscow 發表於 18-7-12 01:51

你可參考這個:
https://www.cdc.gov/vaccines/schedules/hcp/imz/adult.html#f4

CDC即美國Center of Disease Control,通常打針係跟佢指引。大人小孩唔同個表的。

同理有咁多樣唔表示打咁多支針,好似TDaP係一針包括你貼張list嘅頭三樣。

你又可上google或CDC找rotavirus vaccine,應該嬰兒才要打。

大宅

88hk 發表於 18-7-12 18:28

我4月做完 應該同你差不多 小學打嘅計全部冇record 所以吾計
要分三個月? 咁我而家係咪應該打左先, 我有小時針卡呀~~我而家等緊信做BODY CHECK
「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏离」(箴22:6)

大宅

muffinmama 發表於 18-7-13 13:46
你可參考這個:
https://www.cdc.gov/vaccines/schedules/hcp/imz/adult.html#f4
睇完頭都大埋, 聽到打針毛管動~

複式洋房

mrscow 發表於 18-7-13 15:47
要分三個月? 咁我而家係咪應該打左先, 我有小時針卡呀~~我而家等緊信做BODY CHECK ...
都真係要2個至3個月先打完, 我有小時針卡, 去左中環嗰間打針, 姑娘會同你講有啲針過左期, 要再打喎!全部針如下:
https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/immigrate/vaccinations.html

我就打左以下....希望幫到你!

• Hepatitis A (小時針卡有, 唔駛打)
  • Hepatitis B (小時針卡有, 唔駛打)
  • Influenza ~~ 2017-NOV
  • Influenza type b (Hib) N/A
  • Measles (小時針卡有, 唔駛打)
  • Meningococcal (小時針卡有, 唔駛打)
  • Mumps N/A
  • Pneumococcal (小時針卡有, 唔駛打)
  • Pertussis (小時針卡有, 唔知有無打)
  • Polio (小時針卡有, 唔駛打)
  • Rotavirus (小時針卡有, 唔駛打)
  • Rubella ~~ MMR 2017-NOV + 2018-JAN + 第3針在美國打
  • Tetanus and diphtheria toxoids ~~ 2017-NOV + 2018-JAN + 第3針在美國打
  • Varicella ~~ 2017-NOV + 2018-JAN

大宅

aack641 發表於 18-7-14 04:52
都真係要2個至3個月先打完, 我有小時針卡, 去左中環嗰間打針, 姑娘會同你講有啲針過左期, 要再打喎!全部針 ...

咁我明天打去問下可否先打針,因為我想九月過去,再唔出發的話,我老公攪唔掂

複式洋房

希望你趕得切, 之前我都打過去旺角同中環兩間問, 中環可以快啲, 如果你可以平日去仲快!

大宅

aack641 發表於 18-7-16 06:07

希望你趕得切, 之前我都打過去旺角同中環兩間問, 中環可以快啲, 如果你可以平日去仲快 ...

今日打左去問,都係話做body he k見醫生時先再安排打針

大宅

回覆樓主

點解中環個價錢同旺角分別咁大既?請問你地係邊間做呀?

複式洋房

回覆樓主:

我是70後, 當時是去旺角驗身, 有針咭都要打過D針, 話太耐喎. 但只需打白喉, 麻疹二支針, 水痘我選擇驗血, 有抗體不用打針, 要驗尿,照肺X光, 見護士講病歷, 最後見E生檢查. Total HK$3,685.00
希望幫到你!

複式洋房

CheungElsa0312 發表於 18-7-17 16:59
我是70後, 當時是去旺角驗身, 有針咕都要打過D針, 話太耐喎. 但只打白喉, 麻疹二針, 水痘我選擇驗血, 有抗 ...

補充一點: 我是今年5月驗身的。完成以上程序,一切正常,已confirm 出報告,故不用擔心。

大宅

CheungElsa0312 發表於 18-7-17 16:59
我是70後, 當時是去旺角驗身, 有針咭都要打過D針, 話太耐喎. 但只需打白喉, 麻疹二支針, 水痘我選擇驗血, ...

今日報價已經過左四千喇!

大宅

mrscow 發表於 18-7-17 21:31

而另一間係二千頭

複式洋房

mrscow 發表於 18-7-17 21:31

我四月打電話去旺角診所問價都話4千多元一個大人,實際驗完只收3,685。當然每個case都不同,只是给你參考。

別墅

回覆 CheungElsa0312 的帖子

同我約差不多我打去旺角 佢答我基本費約4千(即驗身+報告)
針就另計
再打去中環 就話基本費約2千5
我2大2細 最後簡左中環
但加埋針 大人要4千幾 2個細約3千幾

大宅

88hk 發表於 18-7-18 08:42
回覆 CheungElsa0312 的帖子

同我約差不多我打去旺角 佢答我基本費約4千(即驗身+報告)

我都係會去中環

別墅

我是70後, 當時是去旺角驗身, 有針咭都要打過D針, 話太耐喎. 但只需打白喉, 麻疹二支針, 水痘我選擇驗血, ...

請問有無旺角診所資料?

複式洋房

RUBYWWW 發表於 18-8-9 15:35
請問有無旺角診所資料?

旺角卓健 Tel 8200 8825 找姑娘問下詳情。

首頁

尾頁

跳至