懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我果時都係腳仔短21周, 肚仔大1周.

出世都無問題

仲胎水過多..

我初時宦驚佢係侏儒..好彩出世咩事都無

依家2歲幾..越大越長丫隻腳

你睇多幾合醫生問下..應該無事架

祝平安..一切順利!!

男爵府

我果時都係腳仔短2周, 肚仔大1周.

出世都無問題

仲胎水過多..

我初時宦驚佢係侏儒..好彩出世咩事都無

依家2歲幾..越大越長丫隻腳

你睇多幾合醫生問下..應該無事架

祝平安..一切順利!!

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

希望BB可以快D追上,BB加油吖。

大宅

回覆樓主

謝謝各位媽媽!今天見了劉醫生,他說雖然手骨及腳骨係短,但暫時情況不像侏儒症,希望bb可以追得到生長缐吧!

別墅

多飲奶補充鈣啦 加油

複式洋房

回覆樓主

我都係有咁既情況,頭同身比正常週數大2-3week,腳比正常週數小了2weeks,好擔心。。

水晶宮

回覆樓主

32W先第一次照腿骨長度定係之前一直都無ok但32W先短?
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

大宅

惡頂妹 發表於 18-7-28 19:34
我都係有咁既情況,頭同身比正常週數大2-3week,腳比正常週數小了2weeks,好擔心。。
...

你宜家第幾週?醫生有冇講乜?因為嗰時廣華個醫生講話d數據可能係侏儒症或唐氏,所以我勁擔心,32週俾錢出去私家再照多次結構 (其實20週已經做過一次,嗰時無差咁多週),私家話唔似,所以宜家先冇咁擔心

我宜家34週了,對腳仲係短2weeks,不過醫生話可以接受

大宅

wsyggk 發表於 18-7-28 23:09
32W先第一次照腿骨長度定係之前一直都無ok但32W先短?

32w先發現差3week,對上一次照是29w,嗰時腿骨是28w(差1w only)
侏儒症通常是懷孕中後期才發現的,手腳會生長得愈來愈慢或停止生長

水晶宮

4inthemorning 發表於 18-7-29 08:14
32w先發現差3week,對上一次照是29w,嗰時腿骨是28w(差1w only)
侏儒症通常是懷孕中後期才發現的,手腳會生 ...

原來係可以咁遲先發現,即係過咗結構都未必代表無事
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

大宅

wsyggk 發表於 18-7-29 19:39
原來係可以咁遲先發現,即係過咗結構都未必代表無事

係架,後期係要靠照超聲波監察住bb生長進度

首頁

尾頁

跳至