小朋友讀書懶懶閒,如何激發孩子上進d?

|
讀左一年小學,
科科成績唔錯,但又唔係top果隻,
做功課溫書自動自覺,
但永遠求其溫左就算,
功課測驗默書次次中上,但又唔會十分高分果隻,
覺得佢對自己冇咩要求,
好想佢上進d,唔好浪費學習機會

可以點做?
還是我太貪心?
yanswy
|
19841984 發表於 18-7-12 23:41
讀左一年小學,
做功課溫書自動自覺,

你都好,肯自動自覺,我嗰個踢一踢先郁一郁
Mrs9588
|
讀左一年小學,
做功課溫書自動自覺,

同我仔仔一樣,佢肯做既,但就係求求其其,做完就算
靚靚老婆
|
我覺得ok
|
Mrs9588 發表於 18-7-13 00:26
同我仔仔一樣,佢肯做既,但就係求求其其,做完就算

怕佢將來後悔,所以有d擔心
foggyao
|
讀左一年小學,
做功課溫書自動自覺,

返左一年,即小一咋喎!
條橡筋有排要啦呀!
佢肯自動自覺,keep住呢個習慣,多鼓勵、讚賞,少批評,效果會慢慢出來。
TONG423
|
我個仔都係咁,但係講佢都係咁,無用,默書無見過佢溫上左中學後,但全級第7(band 2頭),今年上中三,以前小學日日溫仲衰過而家,所以我由佢了。
bosch
|
有時係性格問題,唯有等佢開竅。

後唔後悔都係佢自己囉黎,又或者將來佢抱怨你要佢拎高分呢...將來佢點諗你控制唔到。

或者你諗辦令讀書冇咁悶,俾其他獎勵引下佢俾心機讀書。
ilikethis2005
|
讀左一年小學,
做功課溫書自動自覺,

你果個都算好,自動自覺溫書做功課⋯我果個升小三,功課會自己做,溫書從來唔叫就唔溫。
成績全班頭十名,衰在hea爆,樣樣是是但但,唔會care成績,在意既時候就只因為想達標買玩具。

我無佢計,真係性格黎,唯有等佢開竅⋯小一/二仲可以靠下佢既小聰明讀到,佢今年升小三我預左佢死梗,希望既係佢早早諗通個人肯認真下。
brindlewin
|
19841984 發表於 18-7-13 00:33
怕佢將來後悔,所以有d擔心

你覺得會“後悔”咩?
佢大個想做咩?
我係循住佢嘅“志願”推,阿仔細個鐘意車,我就鼓勵佢、揾關於車結構/道路/城市交通的書佢看(公共圖書館兒童書也有的),然後閱讀時就指出那些是“常識”、那些需要數學知識,有中文有英文版,中英文好才能明白.......細路細你就要用說明方式引導佢A➡B的關系,明白求知“不止”求分數。
反過來看,分數反映學明了多少又用返出嚟,我唔可以塞入佢腦,又拿出來,佢係人唔係USB,佢做到幾多,我冇份架......
Ms洪
|
ilikethis2005 發表於 18-7-13 07:15
你果個都算好,自動自覺溫書做功課⋯我果個升小三,功課會自己做,溫書從來唔叫就唔溫。
成績全班頭十名, ...

我果個都係
cara.mak
|
讀左一年小學,
做功課溫書自動自覺,

請指教,你是否從兩歲開始叫小朋友做事,好小出聲叫好多次嗎?
黃二少奶
|
中上仲唔夠好,我覺得好好喇,媽媽唔好要求太高
|
讀左一年小學,
做功課溫書自動自覺,

你無教佢/幫佢溫書?
淘心
|
你夫婦有先做好身教嗎?
jaycee_mami
|
試下參加校外比賽?

我仔仔小一時, 感覺佢好軟弱, 無自信, 小二時, 有幸被老師揀選去參加一個比賽, 要玩幾round的, 雖然最後輸了, 但我感覺到開始有點變化. 除左大開眼界外, 老師有時去課室找他傾比賽, 仔仔會覺得自己受重視, 同學又會讚佢一兩句, 比賽完又有一些獎品仔, 令他有成功感. 上到小三, 佢開始自己有爭勝心, 愈考愈前.

lojo11
|
男仔好多時都係咁,下下盡力一定會名列前茅!我仔中一都好hea,係全部自動自覺,但係我眼中可以更好,不過佢唔覺得有需要做到「更好」!我由佢了!
mami42
|
初小其實考試前溫書已經夠,反而可以鼓勵佢睇多d課外書
Phyonafung
|
你個小朋友已經好好啦!
spikenard
|
多巴胺呢種物質多d,人,自然學習興趣大d,如何增加? 開心,身體就自然增加

呢個係一個腦部專家講的