想生BB

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

不過今次我要講,是我的第一次ivf
講下我背景先,AMH 0.75,FSH係11.8,35歲

由2017年1月及5月分别做左兩次iui,未到dd,已經m到喇,抱著永不放棄嘅精神,用一年時間去中醫調理,什麼暖宮治療,針灸治療,艾葉蒸薰,只要中醫話好,唔理價錢,几貴都做。

網上有什麼熱性食物,涼性食物,偏方,所有均記入惱,以免食錯。
12/6/18,我正式踏入ivf之旅。

我的戰場係仁安醫院,主帥係董醫生,佢給我任務,開左五日藥比我, puregon 375iu,一支針最多係400iu,我打最大劑量。

五日後,即係16/6返去報告主帥,陰超一照,我對針藥反應良好,由初時的六粒卵泡,增加到七粒,內膜亦唔錯。係五日打針的過程中,只有肚仔漲起,其餘一切正常。

跟住的五日,我就由一晚一支,變成一晚三支,當中有一支係溝粉針。十日嘅打針生捱裏,我唔怕肚漲,水腫,因為每一晚大量的hormone,另到我甩頭髮,本身少,現在更少。

五日後,又見主帥喇,她説我可以三日後可以抽卵喇。

抽五粒,四粒受精,最後植入兩個鮮胎,兩星期後,靜待消息。

係植入第一星期,沒有所謂的肚漲,胸痛。踏入第二星期中,有明顯的胸痛,大概係植入的day11,我流啡了。

今日係day13,正式宣佈失敗。
我還可以怎樣?

複式洋房

回覆 wahsuesue 的帖子

你幾多號返仁安驗血?會唔會係著床血?放鬆心情

大宅

wahsuesue 發表於 18-7-13 08:24
不要放棄, 咁辛苦都捱過了, 你是否有2粒雪胎? 仲有機會迦, 聽說放雪胎機會更高
加油

大宅

調整好心情,現在你心情最緊要,很擔心你,
我地會支持你地最後,一日唔放棄一日仲有機會,加油

複式洋房

我沒有雪胎喇,抽左五粒,四粒受精,只得兩粒成功分裂。我要由頭再黎過。

我本來好好,預備好失敗,但前日主帥的一蕃言論,由谷底上回人間,再由人間上左天堂,今日落返無間地獄

複式洋房

回覆 YP.W 的帖子

明天,但已出血。唔相信係著床血

大宅

香港成日都放新鮮胎,真係唔明點解。

別墅

董醫生有沒有同你驗免疫問題?

我本來都係諗住去仁安, 但爬文爬得多, 台灣既醫生好似比較細心啲

結果我上月底去左台灣初診, 抽左血去驗, 發現免疫中C4低左少少, 同埋Vita D3嚴重不足

但香港既醫生好似又唔會叫去做呢啲測試, 搵出原因, 再調整策略

你會唔會考慮去台灣試?

大宅

FattyAngelFish 發表於 18-7-13 11:29
香港成日都放新鮮胎,真係唔明點解。

請教一下,放新鮮胎有咩吾好?

大宅

yukimother 發表於 18-7-13 11:48
請教一下,放新鮮胎有咩吾好?

你試想想1個月內打咁多針,子宮已經唔係正常狀態,俾佢休息一下都好正常。

複式洋房

回覆 siusanmum 的帖子

佢冇講我免疫問題,但我會問佢。

複式洋房

有想過,但老公攞假困難。人在異地,有事時,冇親人係身邊,怕頂唔到

別墅

明白既

去完台灣返黎

醫師建議我返黎做多一次IUI, 今年我都39啦, AMH 1.61 , FSH 7.7

但照左陰超, 醫師話子宮環境好好, 可以試多一次

我睇埋中醫, 針灸, 浸腳, 食supplement咩都齊

等待8月頭去做仁安廖醫生到做IUI, 如果失敗, 我會返台灣

到時有啲檢查之類, 我都會係即日來回, 9月取卵 & 10月殖入

醫師都話OK

或者你都可以諗諗

咁請假既方式, 咁冇覺眼 (如果唔想比同事 / 老闆知的話)

複式洋房

純個人分享
有一些人,又食煙,又飲酒,甚至吸毒,佢地都可以有寶寶。

又有一些人,生左出黎嘅,可以放入垃圾桶,不理死活,又或者虐待到死,甚至虐待到生不如死。係咪哩啲人,先有資格做人媽媽。

我地哩啲,食藥打針抽卵,希望失望再絕望,無限輪迴咁默默承受,只想要一個寶寶的機會,都冇?

複式洋房

問過朋友,要請五次假,每次請假三天,有時要突發拎假我份工,冇可能咁比我做

大宅

請教jm 呢次用左幾錢? thanks

別墅

我坦白同老闆講左, 佢話可以比我係台灣home office, 叫我唔好飞黎飞去

感恩, 老闆體諒

希望各位媽媽, 能早日心意達成, BB 痴實, 齊齊做媽媽

複式洋房

回覆 otoko203 的帖子

因為我冇雪胎,但我打的針藥係最大劑量,以我為例,由開始化驗到植入,我大概用左10萬多左右。

大宅

醫生講咗啲咩?點解番咗人間,上咗天堂,又會落番地獄嘅?

複式洋房

佢話我子宮內膜好,指數靚,植入嘅肧胎都係中上,以佢經驗,應該冇問題

首頁
12345...6

尾頁

跳至