想生BB

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

回覆 wahsuesue 的帖子

我都係睇緊董醫生 雪左三粒 未放胎妳果時有無臥床呀?

複式洋房

回覆 PetiteAmie 的帖子

放胎前,正常工作放胎當日,係手術室卧床近一小時。
放胎後,頭兩日盡量卧床

別墅

tzetze 發表於 18-7-13 20:37
請問在台灣做的價錢會否比香港平?

我做左
1.甲狀腺功能檢查
2.自體免疫能力評估檢查
3. 特殊血清檢查C3/ C4 / IgG
4. 凝血活酶檢查

加埋其他嗰啲AMH, Vita D3, Protein S, TSH 等等

連埋翁醫師既診症+陰超

合共TWD 7000

咁係咪叫做平真係唔confirm, 因為我係HK 未試過驗

複式洋房

siusanmum 發表於 18-7-16 16:10
我做左
1.甲狀腺功能檢查
2.自體免疫能力評估檢查

thanks, 我指做Ivf 價錢

別墅

tzetze 發表於 18-7-16 23:48
thanks, 我指做Ivf 價錢
我未做, 但診所大約報左價 係台幣15萬左右, 如果加PGS 就要付多2.5萬台幣

男爵府

tzetze 發表於 18-7-14 11:45
請問廖醫生全名是?

廖琳娜

大宅

wahsuesue 發表於 18-7-13 13:41
回覆 siusanmum 的帖子

純個人分享

我都會成日咁諗,但傷心過後再從新出發,我地一定會成功架,加油

別墅

FattyAngelFish 發表於 18-7-13 12:10
你試想想1個月內打咁多針,子宮已經唔係正常狀態,俾佢休息一下都好正常。
...

jm你好呀,請問可以介紹$280旺角即日知結果嘅驗血驗孕中心嗎?感謝 

別墅

wahsuesue 發表於 18-7-14 08:42
回覆 royleung1983 的帖子

我諗我會跟董醫生做多次,但要心理身理ready,要時間消化 ...

加油呀!
我覺得做ivf既jm好勇敢!我自己只做iui都覺得唔舒服,更可況係ivf呢...
董醫生&周醫生都睇過iui,
兩位醫生俾我的任務,我覺得周醫生比較進取派,董醫生就溫和派...

大宅

ks00ks 發表於 18-7-27 23:07
加油呀!
我覺得做ivf既jm好勇敢!我自己只做iui都覺得唔舒服,更可況係ivf呢...
董醫生&周醫生都睇過iui ...

我都係周醫生,點解你覺得周醫生係進取派呢?

別墅

Manmanman12345 發表於 18-7-28 08:46
我都係周醫生,點解你覺得周醫生係進取派呢?

因為我由day 2開始打針到day 11, day 12 打破卵針,呢段期間,卵子size和數量都谷得幾好,可惜自己冇用最後都係失敗左。
董醫生就溫和d,只開5日排卵藥,之後打左3次針,去到day 14照時, 卵子size和數量麻麻...
所以我自己會覺得周醫生係進取派d, 純個人感覺,不可作參考
兩位醫生都係好好的

大宅

ks00ks 發表於 18-7-28 11:24

因為我由day 2開始打針到day 11, day 12 打破卵針,呢段期間 ...

你咁講我都有些應同,我覺得周醫生講野好快好趕時間,吾會多作過多解釋,講野有果句講講句,不帶情感,但就經驗豐富,我抽6粒有4粒胚胎,醫生一次過解凍4粒,我開頭都諗咁激!佢話胚胎雖然係grade 1 & 2, 但質素一般,不想我浪費時間,最後两粒day 5後不及格,放了另外两粒,中左一粒

大宅

Manmanman12345 發表於 18-7-28 12:12
你咁講我都有些應同,我覺得周醫生講野好快好趕時間,吾會多作過多解釋,講野有果句講講句,不帶情感,但 ...

但就一粒雪胎都無了

大宅

wahsuesue 發表於 18-7-15 11:08
回覆 年糕 的帖子

多謝你們,大喊過痛過,只有自己才可以幫自己抺乾眼淚。我會重新上路,預計自己休息三個 ...

我以為胚胎順利著床,無流啡無流血就放心,點知6w4照周醫生話BBsize 細,心跳慢,吾樂觀會停止發育...

我本身高0,AMH 1.0x, FSH 7, 放胎時指數都好的,子宮仲有黃金3條線,點知咁樣.

我諗住再造的話我都做PSG check 免疫,諗梗台灣再試IVF ,但番工請假係困難d

別墅

siusanmum 發表於 18-7-13 11:37
回覆 wahsuesue 的帖子

董醫生有沒有同你驗免疫問題?

想問去台灣睇邊間診所同醫生check?謝謝

複式洋房

wahsuesue 發表於 18-7-13 08:24
不過今次我要講,是我的第一次ivf
講下我背景先,AMH 0.75,FSH係11.8,35歲

我同你好似,我6月13號開針,都係仁安董醫生,26抽卵,29放胎,9號經期黎,宣佈失敗,抽6粒,5粒可以去受精,3粒成功,29放左一粒鮮胎Day 3 另外兩粒免強去到Day 5,準備9月再放胎,你打算幾時再放胎,一齊加油

別墅

babymm33 發表於 18-7-28 13:30
想問去台灣睇邊間診所同醫生check?謝謝

我去翁醫師到check

別墅

wahsuesue 發表於 18-7-13 13:44

問過朋友,要請五次假,每次請假三天,有時要突發拎假我份工,冇可能咁比我做

我每次都係即日來回,去四次,初診、覆診,抽卵和放胎

洋房

wahsuesue 發表於 18-7-13 13:41

純個人分享

我都成日問呢個問題
我C6只會答我:呢個世界無公平⋯⋯
我哋唔好理人哋!大家都要加油(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

回覆樓主

雖然我未知需唔需要做ivf,但都係睇董醫生,希望大家仁安友一齊加油,剛剛今日照左輸卵管,唔知有無jm近排有照,我就過程十分慘烈,差啲完成唔到個檢查,而家諗起都驚

首頁
12345...6

尾頁

跳至