跳至

首頁

尾頁

別墅

大家好,我同老公打算9月-10月去Adelaide Landing定居宜家先開始打算下要準備嘅野
有幾個問題希望有經驗嘅過來人解答=)

1。呢個係我最最最希望想解決
就係我地想買townhouse
但資金不足 得aud 8萬左右
選擇基本上係冇乜
但我地唔太想租屋
雖然未有小朋友
但都唔太想買唔好嘅區
一來到時有小朋友搵學校難
二來到時有錢換屋都未必賣得出(雖然都唔知要搵幾耐錢先夠)

咁我都係買住先等有小朋友同過幾年有多少少錢先換 定係 直頭唔好買?

2。結婚時有啲金器,你地點處置?
我地又排唔到保險箱
又唔想放屋企人度
一次過帶哂去澳洲?

大宅

Hi Auntie

別墅

littlemiss123 發表於 18-7-13 11:58
我住Brisbane 唔係住Adelaide,你買townhouse 想借錢上會? 建議你趁香港仲有收入借到錢先買,我之前同老 ...

我地會搵到工作先會問銀行借錢
我地都係專業人士
希望搵到fulltime工作啦
如果有fulltime情況下借錢
但本金唔多
大家點睇?

大宅

Freshsalmon 發表於 18-7-13 12:23
我地會搵到工作先會問銀行借錢
我地都係專業人士
希望搵到fulltime工作啦

之前問過,印象中係借到年收入4-7倍,視乎唔同銀行,但呢度個年收入係要減哂你平日d 支出個餘額計.. 管理費保險支出呢d。。 我都唔太熟,你黎到揾到工,做左2-3個月有payslip, 去bank /broker 度問會好d..

子爵府

2024年龍年勳章

Freshsalmon 發表於 18-7-13 11:45
大家好,我同老公打算9月-10月去Adelaide Landing定居宜家先開始打算下要準備嘅野
有幾個問題希望有經驗嘅 ...

先問你兩個問題:
1)你來時是 TR or PR?
2)在港有無物業?

別墅

彥彥媽咪 發表於 18-7-16 18:16

先問你兩個問題:

1) PR
2) 冇

子爵府

2024年龍年勳章

回覆 Freshsalmon 的帖子

純好奇: 你來過阿德幾多次?

你批出係PR, PR 不存在申請FIRB approval 問題,買乜都得, 已比TR 易諗,你既問題只係錢既問題.

有樣野唔知你為意唔為意, Adelaide 既失業率在全國數一數二, 好多呢樹本土人讀完書都要出去 SYD MEL 揾工, 因揾唔到工, 專業人士都唔例外。Adelaide 係一個慢活城市, 商業活動不多, 四圍見生存到既多係民生野 (飲飲食食個類), 要心理準備搵工要預一段較長既時間, 或只做 casual job, 亦預左你來到後揾唔返本行, 及收入會少。

呢樹屋唔貴, 相比起東岸個邊炒貴哂而言, Adelaide 已算平,詳情可得閒就上 www.realestate.com.au 望望, 你心中想要既townhouse 40 萬大右 (視地區同大細啦), 你想要揀埋學校區就唔會太平 (我眼見個個移居來既港人, 一係就未生, 一係仔女都係六歲以下個停), 大家諗既野相近, 自然需求都堆埋一邊啦 (東面 Magill 個頭較多官校)

全世界銀行做 mortgage 條件都係睇申請人有無穩定既收入, 有既話PR 已可借到 8 成以上 (睇你收入有幾好啦), Adelaide 現時情況, 你都不能確定幾時搵到工, 人工幾多,仲要起碼做到三個月以上以 provide consistent income proof, 當中你地未搵到工時,住既著既食既都係錢, 我會建議你地不要急, 你手上個8萬用來預無收入時拎來駛好過在現階段諗買樓。

你在阿德買樓不要以香港既心態去睇, 即係呢樹既樓不會眨下眼就升10%, 你有錢就幾時都可以買到野, 你是PR, 不用焗限只能買新樓, 又唔駛被罰重稅既話成本已低好多, 選擇亦多, 你要擔心既係反而因為你未有正式長久收入而做唔到 mortgage 即係要 full pay (若香港有物業就多趁香港仲有入息時加按自己層樓再用呢舊錢去 full pay 澳洲既屋, 但你在港無物業即係呢個方法不適用了) 咁既話即使間 townhouse 賣你35, 你要差不多HK$200 萬出來都不容易

因此個人建議, 你倆在阿德經濟基礎未穩, 應先考慮租, 一來可觀察該區是否適合自己, 二來再揀岩心水既樓, 甚至睇唔岩既, 平平地自己買地去起心水屋都仲得 (咁做唔一定貴, 只係煩, 煩成個建築過程去監察起樓間公司, 但反正來阿德就係預左大把時間乜都慢慢來架喇, 一日只搞一樣野都得既, 咁就無所謂了)

不建議現時租太大既屋以節省成本, 生活在澳洲好鬼多雜費, 食個老麥餐都 $1X 澳幣, 所以人人都會自己煮食去慳錢, 現在你又反正未有小朋友, 太多消費上既未知數, 必需妥善理財, 租間2 townhouse very good , 澳洲一般租約係一年, 大抵都足夠時間比你看清形勢, 再決定下一步點行, 呢樹租務條例係保障租客多D , 所以唔駛擔心好似香港咁比人大幅加租趕你走 (加都係跟 inflation 2-3% 個類), 你有租交的話, 業主不能趕你走的,所以比香港放心。估你用呢一年應會更了解阿德, 到時你睇定環境, 應有穩定收入, 慢下手有埋小朋友了, 咁你就會知自己想要乜屋啦, 對嗎?

以上意見, 岩聽就拎去, 唔岩就當我搭訕好了。

別墅

彥彥媽咪 發表於 18-7-18 09:11
回覆 Freshsalmon 的帖子

純好奇: 你來過阿德幾多次?

好多謝你願意花時間俾意見我
我都知adelaide經濟活動唔多
都好怕搵唔到工
黎呢度落腳其中一個原因係有親戚響呢邊
黎到人生路不熟
點都有個親戚會好啲嘅

複式洋房

In my opinion, you both are professional and what you need is get a job and then you can settle easily. U don't really need any relatives live close to you. I believe most of people don't have relatives and still can settle easily. you may end up stay there for few years without jobs and then you have to give up and leave.

I suggest you better come to Melbourne and there is much easier to get a job and then you can easily make new friends and settle easily. I have been in Melbourne over 16 years and I have no relatives in Melbourne. I don't think relatives can really help a lot. But a job to support you is the most important

首頁

尾頁

跳至