7個月bb訓覺問題

ysze423
|
我地由佢5個月尾開始8點放佢上床訓覺
因為佢之前每晚真係訓太少(雖然訓過夜 但一晚只得6-7小時 全日加埋得10個鐘)

自從我地改左時間之後佢一晚醒好多次
到5am個時即頭係醒左唔肯訓!朝朝都抱成個鐘先肯訓返 如果唔係就爆喊

到底點先可以tune返佢一覺訓天光?我老公因爲咁已經就抑鬱 佢以前係11點飲完奶抱一陣就訓到7點
依家係喪醒 好辛苦呀點算好呢?
janede1314
|
試試改十點飲最後一餐奶再瞓,可以瞓到六七點都好d呀
我要做媽媽
|
試下日頭除咗午睡,其餘時間都唔好俾佢訓。仲有就係逗佢玩多D,消耗下佢既體力
ysze423
|
改時間同日頭訓少d都試過 都係唔work依家零晨1點佢又爆喊緊
新手媽媽410
|
ysze423 發表於 18-7-13 14:45
因為佢之前每晚真係訓太少(雖然訓過夜 但一晚只得6-7小時 全日加埋得 ...

我個仔7個月大都係咁,呢幾晚半夜2:10 起身爆喊,連續四日喇,我地考慮緊要唔要比佢食保嬰丹呀⋯⋯
bchuma
|
ysze423 發表於 18-7-13 14:45
因為佢之前每晚真係訓太少(雖然訓過夜 但一晚只得6-7小時 全日加埋得 ...

八點訓係米有點太早啦?我覺得太早導致早上太早醒,我覺得你應該唔好太固定晚上八點訓 只要晚上肯訓,就得啦。
babyspicy
|
新手媽媽410 發表於 18-8-10 20:06
我個仔7個月大都係咁,呢幾晚半夜2:10 起身爆喊,連續四日喇,我地考慮緊要唔要比佢食保嬰丹呀⋯⋯
...

情況一樣,都係7個月大,退燒之後晚晚都喊醒幾次,又要抱住先訓到,之前就咁食奶咀就訓番,搞到我都攰到爆。希望佢病完會正常番啦。
我個仔每晚都會10點幾11點先訓。
sammiso
|
BB訓覺唔係大人可以安排嘅,尽量係日頭訓少點,夜晚訓多點。有時半夜醒左仲要同佢玩下先訓嘅。